Követem Élet + Stílus Nem létezik a munka-magánélet egyensúly, vagy mégis?

Nem létezik a munka-magánélet egyensúly, vagy mégis?

Hirdetés

Hogyan beszélhetnénk munka-magánélet egyensúlyról, amikor napi 8-9 órát kizárólag munkával töltünk, 8-at pedig jó esetben alszunk? Örülhetünk, ha legfeljebb napi 3-4 óra jut alkotásra, magunkra, a szeretteinkre és a barátainkra. Lehet mégis kiegyensúlyozott, teljes életet élni?

Az egész munka-magánélet egyensúlyát hirdető elmélet arra alapoz, hogy a munka rossz, a magánéletünk szuper, s bár elveszítjük az identitásunkat a munkahelyen, de találjuk meg önmagunkat a magánéletünkben. A munkát csak túléljük, de otthon teljes életet élhetnénk. Azaz a kihívás annyi, hogy egyensúlyozzunk a munka nehézségei és a magánéletünk könnyed pillanatai között. Szerintünk azonban az egyensúlyt nem itt kell keresni.

1
8 óra munka, 8 óra pihenés?

Hirdetés

A munka nem áll éles ellentétben az életünkkel. Miért nem fogjuk fel úgy, mint az életünk része? Ugyanígy a család, a barátok és a hobbijaink is az életünk részei, és ezeknek is, akárcsak a munkának, megvannak a felemelő pillanatai csakúgy, mint a nemkívánatos, lehúzó időszakai. Ezért nem is az egyensúlyteremtésen van a hangsúly, hanem azon, hogy a munkát is az életünk részének tekintsük, és próbáljuk meg maximalizálni azt a részt, amit szeretünk benne.

Vajon miért van az, hogy két ember, akinek ugyanaz a foglalkozása, a munkájuk más-más aspektusaiból nyerik az erőt, másban találják meg az örömüket?

Ha megkérdezzük az aneszteziológusokat, rájövünk, hogy egyikük épp abban leli örömét, hogy egy intubálással életet ment, másikuk abban, ahogy a beteggel való műtét előtti beszélgetésben képes megnyugtatni a műtétre várót, és eloszlatni a félelmeit, a harmadik abban, hogy mestere annak, milyen műtéthez, milyen altatási módszert választ stb. Mindannyiunknak van oka arra, hogy büszke lehessen a munkájára, és ha jól csináljuk, erőt is meríthetünk belőle.

Vannak dolgok, amelyeket szívesen végzünk, s vannak olyanok, amelyeket nem szeretünk. Azt, amit szívesen csinálunk, alig várjuk, és miközben csináljuk, flow-ba kerülünk, képesek vagyunk teljesen belefeledkezni, semmi másra nem gondolni, majd, ha abbahagytuk, úgy érezzük, feltöltődtünk tőle. Ezek az életünk piros fonalai. Egy kutatás szerint azok az orvosok, akiknek az életét legalább 20 százalékban ilyen piros fonal szövi át, nagy valószínűséggel nem fognak kiégni.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

A legegyszerűbb módszer a változáshoz

/ Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtaláljuk, mit szeretünk leginkább, és aztán ez kerülhessen túlsúlyba, ha egy hétig megfigyeljük magunkat. Koncentráljunk a munkánk alatt arra, amit szeretünk benne. Azt is írjuk le, mi az, amit utálunk. Készítsünk listát! Mindig, amikor azon kapjuk magunkat, hogy ezt nagyon szeretjük, írjuk be a „Szeretem” oszlopba. Amikor az ellenkezőjét érezzük, azt írjuk fel az „Utálom” oszlopba.

Sok olyan feladat is lesz, ami talán egyik oszlopba sem illik, de a lényeg, hogy a „Szeretem” listánk megteljen. Ezek a tevékenységek pozitív érzelmeket váltanak ki belőlünk, magukba szippantanak, és felemelőnek érezzük őket. S bár a munkavállalók 73 százaléka azt állítja, hogy megvan a szabadsága, változtatni a munkakörén úgy, hogy a saját erősségeihez igazodjon, csupán 18 százalékuk teszi meg.

A kihívás tehát abban rejlik, hogy idővel a munkánk többnyire olyan feladatokból álljon, amiket szeretünk, és alig legyen olyan feladatunk, amelyet nem szeretünk.

Nem a munka és a magánélet, hanem a „szeretem” és az „utálom” között kell egyensúlyt találni. A célunk tehát, hogy apró lépéseket téve, hétről hétre egyensúlyba kerüljön a munkánk. Nem csupán azért, hogy jól érezzük magunkat, de a kollégáink, a barátaink és a családtagjaink is profitálhatnak abból, ha mi jól vagyunk.

Nem csinálhatjuk mindig azt, amit szeretünk, de mindig meg lehet találni azt, amit szeretünk abban, amit csinálunk.

További hasonló cikkek olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3