Rekordott döntött Munkácsy Mihály kiállítása Szentpéterváron

A világ egyik leglátogatottabb magyar vonatkozású kulturális rendezvénye lett a szentpétervári Ermitázs Múzeumban rendezett Munkácsy-kiállítás. Bő három hónap alatt ugyanis egy millióan látták a magyar festőóriás 65 műalkotásából rendezett tárlatot.

Minden idők legsikeresebb Munkácsy-kiállítása lett az április 23. és július 29. között, Oroszország legrangosabb múzeumában megrendezett tárlat. A jegyeladási adatokból kikövetkeztetett egymilliós látogatószám jelentős mértékben hozzájárul Munkácsy Mihály külföldi újrafelfedezéséhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezt megelőzően eddig hat alkalommal – Munkácson, Csíkszeredán, Bécsben, Pekingben, Sanghajban és Moszkvában – rendeztünk külföldön a magyar festőóriás műveiből tárlatot, ami mind hatalmas siker volt, de 300 ezer látogatónál mindig megakadtunk. Most végre sikerült elérni az egymillió fős álomhatárt[/perfectpullquote]

– emelte ki Pákh Imre műgyűjtő.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság mellett ebben az időszakban rendezték meg a Nemzetközi Gazdasági Fórumot Szentpétervárott, és a Fehér éjszakák miatt is rengeteg látogató érkezett. Szabadidős program keretében így nemzetközi politikai vezetők, diplomaták, valamint több ezer prominens üzletember is felkereste a múzeumot[/perfectpullquote]

– tette hozzá Pákh Imre.

Az Ermitázs legrangosabb helyszínén, a Miklós-teremben bemutatkozott anyagból Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is megismerhették az érdeklődők.

Latogatok
Munkácsy Mihály Kiállítása Szentpéterváron / Fotó: Mti

A kiállított festmények a Magyar Nemzeti Galériából és Pákh Imre magánygyűjteményéből érkeztek a városba. A példátlan sikernek köszönhetően a tervek szerint Munkácsy képei Párizsban és New Yorkban is láthatók lesznek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból