A céges e-mailek állandó csekkolása tönkreteheti a párkapcsolatodat is

Ha úgy érzed, “mindig online” kell lenned, az nem csak kicsinál idegileg, de a társkapcsolatodnak sem tesz jót. Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ha soha nem engeded el ezt a munka mentalitást, az sok problémát okozhat   [/perfectpullquote]

– véli William Becker, a Pamplin College of Business egyetemi docense. Becker a társszerzője annak a tanulmánynak, amelyet éppen most mutatnak be a Menedzsment Akadémia éves ülésén.

Ebből a szempontból az sem számít, hogy valójában csak órákkal később csekkolod az e-mailjeidet. A lényeg ugyanis az, hogy kötelességednek érzed, hogy megtedd.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az állandó elérhetőség puszta elvárása azt jelenti, hogy az ember kognitív erőforrásai mindig “on” üzemmódban vannak a nem munkával töltött órák alatt is   [/perfectpullquote]

– olvasható a tanulmányban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A valóságban a “rugalmas munkavégzés” gyakran csap át “határok nélküli munkába”, veszélyeztetve ezzel a munkavállaló és családja egészségét és jólétét   [/perfectpullquote]

– következtet az elemzés.

548Fb63232Acf Rbk Is Technology Killing Relationship Blogging S2
A Céges Levelek Állandó Nézegetése Rossz Hatással Van A Párkapcsolatra / Fotó: Thetalko

Az állandó on üzemmód különösen alattomos. Míg a cégek csak profitálnak belőle, hiszen több figyelmet, több munkát nyernek a dolgozótól, addig ez az állandó készültség a másik oldalon “munkakerüléshez, kiégéshez, fluktuációhoz” vezet. Ráadásul nagyon sok, stresszel összefüggő betegségért felelős: szívbaj, elhízás, memóriazavar, emésztési problémák és depresszió okozója.

Az idegesség átragad a környezetre is. Kihatással van a munkavállaló partnerének egészségi állapotára is.

Ha azt látjuk, a párunk az étkező asztalnál is a munkahelyi leveleit olvasgatja, az mérhető stressz növekedést okoz. Ez pedig fokozott szorongást eredményezhet mindkét fél vonatkozásában. Érdekes módon azok az emberek, akik folyton a céges e-mailjeiket ellenőrzik, nem veszik észre, hogy ez problémás lenne a párkapcsolatukra nézve. És pont ez a probléma.

 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Még nagyobb gondot okoz, ha az illető nem tekinti ezt problémának, amikor ez bizony az   [/perfectpullquote]

– magyarázza Becker. Ez a partnerek közötti “szétkapcsolás” több feszültséget okoz. Ez pedig egy ördögi kör, mert a párkapcsolati stressz további szorongást eredményez.

Több tanulmány is kimutatta már, hogy az állandó készültségben levés nem csak nem egészséges, de nem is hatékony, mert nem fokozza a produktivitást. Alapvetően tehát az állandó elérhetőségnek nincs értelme, és egy  jó főnök ezzel tisztában is van.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból