Ha úgy érzed, “mindig online” kell lenned, az nem csak kicsinál idegileg, de a társkapcsolatodnak sem tesz jót. Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ha soha nem engeded el ezt a munka mentalitást, az sok problémát okozhat   [/perfectpullquote]

– véli William Becker, a Pamplin College of Business egyetemi docense. Becker a társszerzője annak a tanulmánynak, amelyet éppen most mutatnak be a Menedzsment Akadémia éves ülésén.

Ebből a szempontból az sem számít, hogy valójában csak órákkal később csekkolod az e-mailjeidet. A lényeg ugyanis az, hogy kötelességednek érzed, hogy megtedd.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az állandó elérhetőség puszta elvárása azt jelenti, hogy az ember kognitív erőforrásai mindig “on” üzemmódban vannak a nem munkával töltött órák alatt is   [/perfectpullquote]

– olvasható a tanulmányban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A valóságban a “rugalmas munkavégzés” gyakran csap át “határok nélküli munkába”, veszélyeztetve ezzel a munkavállaló és családja egészségét és jólétét   [/perfectpullquote]

– következtet az elemzés.

548Fb63232Acf Rbk Is Technology Killing Relationship Blogging S2
A Céges Levelek Állandó Nézegetése Rossz Hatással Van A Párkapcsolatra / Fotó: Thetalko

Az állandó on üzemmód különösen alattomos. Míg a cégek csak profitálnak belőle, hiszen több figyelmet, több munkát nyernek a dolgozótól, addig ez az állandó készültség a másik oldalon “munkakerüléshez, kiégéshez, fluktuációhoz” vezet. Ráadásul nagyon sok, stresszel összefüggő betegségért felelős: szívbaj, elhízás, memóriazavar, emésztési problémák és depresszió okozója.

Az idegesség átragad a környezetre is. Kihatással van a munkavállaló partnerének egészségi állapotára is.

Ha azt látjuk, a párunk az étkező asztalnál is a munkahelyi leveleit olvasgatja, az mérhető stressz növekedést okoz. Ez pedig fokozott szorongást eredményezhet mindkét fél vonatkozásában. Érdekes módon azok az emberek, akik folyton a céges e-mailjeiket ellenőrzik, nem veszik észre, hogy ez problémás lenne a párkapcsolatukra nézve. És pont ez a probléma.

 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Még nagyobb gondot okoz, ha az illető nem tekinti ezt problémának, amikor ez bizony az   [/perfectpullquote]

– magyarázza Becker. Ez a partnerek közötti “szétkapcsolás” több feszültséget okoz. Ez pedig egy ördögi kör, mert a párkapcsolati stressz további szorongást eredményez.

Több tanulmány is kimutatta már, hogy az állandó készültségben levés nem csak nem egészséges, de nem is hatékony, mert nem fokozza a produktivitást. Alapvetően tehát az állandó elérhetőségnek nincs értelme, és egy  jó főnök ezzel tisztában is van.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.