Követem Élet + Stílus A céges e-mailek állandó csekkolása tönkreteheti a párkapcsolatodat is

A céges e-mailek állandó csekkolása tönkreteheti a párkapcsolatodat is

Promóció

Ha úgy érzed, “mindig online” kell lenned, az nem csak kicsinál idegileg, de a társkapcsolatodnak sem tesz jót. Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány.

Promóció
- Advertisement -

Ha soha nem engeded el ezt a munka mentalitást, az sok problémát okozhat  

– véli William Becker, a Pamplin College of Business egyetemi docense. Becker a társszerzője annak a tanulmánynak, amelyet éppen most mutatnak be a Menedzsment Akadémia éves ülésén.

Ebből a szempontból az sem számít, hogy valójában csak órákkal később csekkolod az e-mailjeidet. A lényeg ugyanis az, hogy kötelességednek érzed, hogy megtedd.

Az állandó elérhetőség puszta elvárása azt jelenti, hogy az ember kognitív erőforrásai mindig “on” üzemmódban vannak a nem munkával töltött órák alatt is  

– olvasható a tanulmányban.

A valóságban a “rugalmas munkavégzés” gyakran csap át “határok nélküli munkába”, veszélyeztetve ezzel a munkavállaló és családja egészségét és jólétét  

– következtet az elemzés.

A céges levelek állandó nézegetése rossz hatással van a párkapcsolatra / Fotó: TheTalko

Az állandó on üzemmód különösen alattomos. Míg a cégek csak profitálnak belőle, hiszen több figyelmet, több munkát nyernek a dolgozótól, addig ez az állandó készültség a másik oldalon “munkakerüléshez, kiégéshez, fluktuációhoz” vezet. Ráadásul nagyon sok, stresszel összefüggő betegségért felelős: szívbaj, elhízás, memóriazavar, emésztési problémák és depresszió okozója.

Az idegesség átragad a környezetre is. Kihatással van a munkavállaló partnerének egészségi állapotára is.

Ha azt látjuk, a párunk az étkező asztalnál is a munkahelyi leveleit olvasgatja, az mérhető stressz növekedést okoz. Ez pedig fokozott szorongást eredményezhet mindkét fél vonatkozásában. Érdekes módon azok az emberek, akik folyton a céges e-mailjeiket ellenőrzik, nem veszik észre, hogy ez problémás lenne a párkapcsolatukra nézve. És pont ez a probléma.

 

Még nagyobb gondot okoz, ha az illető nem tekinti ezt problémának, amikor ez bizony az  

– magyarázza Becker. Ez a partnerek közötti “szétkapcsolás” több feszültséget okoz. Ez pedig egy ördögi kör, mert a párkapcsolati stressz további szorongást eredményez.

Több tanulmány is kimutatta már, hogy az állandó készültségben levés nem csak nem egészséges, de nem is hatékony, mert nem fokozza a produktivitást. Alapvetően tehát az állandó elérhetőségnek nincs értelme, és egy  jó főnök ezzel tisztában is van.

Promóció
ForrásVICE
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3