Munroe Bergdorf transznemű modell szerint a L’Oréal Paris vállalat képmutató az antirasszista szolidaritást tekintve.

L’Oréal Paris szolidaritást vállal a fekete közösséggel

Az afroamerikai George Floyd rendőr túlkapás miatt vesztette életét, ezért Amerikában tüntetések indultak a kormány ellen. Billie Eilish-től Beyoncé-ig számos híresség állt ki azért, hogy igazságot szolgáltassanak a férfi ügyében.

Munroe Bergdorf Transzmodell
Munroe Bergdorf / Fotó: Daniel Hambury

A transznemű modell és aktivista, Munroe Bergdorf képmutatással vádolta meg a L’Oréal Paris kozmetikai céget, miután a vállalat a közösségi médiában szolidaritását fejezte ki George Floyd halálával kapcsolatban és támogatta a Black Lives Matter-mozgalmat, írja a The Guardian.

Bergdorf 2017-ben dolgozott a szépségipari vállalat számára. Azonban kirúgták miután a modell egy Facebook-posztban elítélte a Charlottesville-i antifasiszta tüntetés tagja ellen elkövetett gyilkosságot.

Floyd halála után Amerika szerte számos divatmárka, köztük a Nike is szolidaritást vállaltak az antirasszista tüntetésekkel kapcsoltban. A L’Oréal Paris szintén megosztott egy nyilatkozatot az Instagramon az eset kapcsán.

L’Oréal Paris stands in solidarity with the Black community, and against injustice of any kind. We are making a commitment to the @naacp to support progress in the fight for justice. #BlackLivesMatter

No Description

„A L’Oréal Paris szolidaritást vállal a fekete közösség mellett és az igazságtalanság minden formája ellen. Elkötelezzük magunka a @naacp (Nemzetközi Egyesület a Színes Bőrűek Jogaiért) támogatása mellett és támogatjuk az igazságért folytatott harcot. #BlackLivesMatter” – hangoztatta a vállalat.

A modellt rasszista megjegyzései miatt rúgták ki

Válaszában Bergdorf azzal vádolta meg a céget, hogy mikor felszólalt a rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség ellen, akkor őt kirúgták és ezzel a farkasok közé dobták. A sztár bejegyzését a Facebook is törölte, hiszen a modell kommentje maga is rasszista megnyilvánulás volt.

A Chanel először alkalmaz transznemű modellt új kampányában

Teddy Quinlivan olyan nagynevű márkáknak állt modell, mint a Chanel, a Gucci és a Louis Vuitton. 2017-ben nyíltan felvállalta transzneműségét, ami után pozitívan tapasztalta, hogy munkaadói továbbra is igényt tartanak a munkájára. A kifutók és a címlapok sem maradtak el, ez erőt adott számára, hogy végre tényleg önmaga lehet.

„Őszintén szólva nincs energiám, hogy beszéljek a fehérek rasszista erőszakjáról. Igen, az összes fehér emberéről. Hiszen a legtöbb közülük nem veszi észre, hogy létezése, az előjogai és a sikere a rasszizmusra épül, a színes bőrű emberek vére és halála által. A teljes létezésük a rasszizmusra épül” – állt a transznemű modell törölt kommentjében.

A modell közösségi oldalon tett hozzászólása miatt döntött úgy a kozmetikai cég, hogy megszünteti vele az együttműködést.

A modell később azzal védekezett, hogy ő aktivista, és ezért kötelessége provokatívan megnyilvánulni a kényes témák tekintetében. A L’Oréal Paris nem kommentálta Bergdorf legutóbbi kirohanását. A vállalat legújabb kampányához, a Michelle Obamát is eljátszó, Oscar-nyertes afroamerikai színésznőt, Viola Davist kérte fel.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet