Esterházytól Borbély Szilárdig – A MüPa ingyenessé tette a legnagyobb kortárs szerzők hang- és videógyűjteményét

A költészet napja alkalmából április 11. és 18. között bárki számára elérhetővé válnak a Literárium-estek hang- és videófelvételei. A digitális irodalmi gyűjtemény a legnagyobb kortárs szerzők műhelyébe enged bepillantást.

A magyar kortárs irodalom színe-javát sorakoztatja fel a Müpa népszerű sorozata, a Literárium, amelynek során az irodalom egy-egy este erejéig kilép a könyvek lapjairól és élő, összművészeti eseménnyé válik. A Keresztury Tibor szerkesztésében születő műsorok olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, kedvet ébresztve ahhoz, hogy kézbe vegyünk addig még nem ismert köteteket is.

esterházy péter
Esterházy Péter 2013-ban / Fotó: MTI / EPA / Carmen Jaspersen

A költészet napja alkalmából most a szélesebb közönség számára is elérhetővé válnak az estek hang- és videófelvételei. A Müpa digitális irodalmi gyűjteménye április 11. és 18. között regisztráció nélkül elérhető az intézmény honlapján.

Esterházy-féle nők és Dora Kaprálová-féle férfiak – Tudósítás az Irodalom Éjszakájáról

Van egy könyv. Az első oldalát évek óta fejből tudom, pedig csak egyszer olvastam. Meglepő, mert kevés versre emlékszem szóról-szóra, nincs különlegesen jó memóriám. Mégis sokszor eszembe jut ez az oldal. Egyszerű, világos, és egy nagyon általános helyzetről szól: a férfi-női kapcsolatról.

Ebből az alkalomból négy hangfelvételhez képi anyag is társul. A Csukás István 80 című előadás mellett – amelyben többek közt Halász Judit és Máté Gábor közreműködött – a 2016-os Esterházy Péter-emlékestet és a 2017-es Federico García Lorca-estet is élvezhetik.

Szakcsi Lakatos Béla elárulta, mivel lehet meggyőzni a politikát: kultúrával

A projekt, amely az anyaország nélküli romák, valamint az európai őshonos kisebbségek zenéjét kívánja képviselni, február 10-én adja debütáló koncertjét a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. – mondta Szakcsi Lakatos Béla, a projekt művészeti igazgatója, az előadás zongorista közreműködője az MTI-nek. Mint kiemelte, a közös produkcióban van cigányzene, cigányfolklór, cigánydzsessz és klasszikus zene is.

De bepillanthatnak Szakcsi Lakatos Béla tavalyi Zene-szó című estjébe, amelyben a nemzetközi hírű jazz-zongorista mellett Bereményi Géza, Darvasi László és Závada Pál is közreműködnek. Sőt, Vámos Miklós, Borbély Szilárd és Krasznahorkai László estjeit is megnézhetjük.

Závada Péter: Nem hiszek a versek önterápiás hatásában – Interjú / ContextUs

ContextUs: Az Ahol megszakad címe, saját értelmezésed szerint a gyermekkor megszakadásra utal. Véletlen volna, hogy pont a ,,felnövés” aktusához kapcsolódik az első versesköteted, és azóta az Újonc által korábban művelt nyelvi játékoktól és kifacsart utalásoktól hemzsegő raptől való eltávolodás?

A fiatalabb generációt Závada Péter képviseli a Müpa digitális irodalmi gyűjteményében. Merülj el az irodalomban ezen a linken!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból