450 millió dollárból újítják fel a Modern Művészeti Múzeumot

A kortárs művészvilág kiemelkedő alakjai nyilatkoztak arról, hogy mit gondolnak a New York-i MoMA átalakításáról, írja a The Art Newspaper.

A New York-i The Museum of Modern Art (MoMA) átalakításával kapcsolatban megszólalt Sheena Wagstaff, Donna De Salvo, Randy Kennedy, Nancy Spector, Christian Viveros-Faune és Dominique Lévy is.

moma
The Museum of Modern Arts/ Fotó: Robert Gerhardt

A Metropolitan Múzeum elnöke, Sheena Wagstaff véleménye szerint a MoMA mind térkihasználtságban mind pedig intellektuálisan megkapó szellemiséggel rendelkezik, amely tökéletesen vegyíti az eredetiséget, a modernizmust és a kulturális örökségeket.

A Whitney Múzeum igazgatója, Donna De Salvo elmondta, hogy ez nem csupán egy építési projekt, hiszen az újonnan kialakított galériák mellett, a modern művészet elemzésének is teret enged majd az új múzeum.

A Hauser & Wirth különleges projektjeinek vezetője, Randy Kennedy álláspontja szerint az új Modern Művészeti Múzeum olyan nagy és szépséges lesz, hogy lehetetlenség szavakkal kifejezni. A múzeum könyvtára a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkezik a modernizmussal kapcsolatos és azon túlmutató könyvek, múló tünemények és leírhatatlan művészeti alkotások tekintetében.

nancy spector moma
Nancy Spector a Guggenheim Múzeum kurátora/ Fotó: Forbes

Guggenheim Múzeum kurátorára, Nancy Spectorra az új MoMA több szinten is hatást gyakorolt. Meglátása szerint az újonnan kialakított, hatalmas térrel rendelkező galériák a művészeti alkotásoknak szinte lélegző teret biztosítanak majd.

moma
MoMA /Shutterstock

Az író-kurátor, Christian Viveros-Faune a múzeum két részre osztottságáról beszélt. Egyrészt a múzeum brand-jének igyekszik megfelelni, másrészt pedig a múzeum küldetésének, miszerint élen járjon az anti-formalista sokszínűség reprezentálásában.

Lenyűgöző alkotások színesítik meg a londoni emberek mindennapjait

A 2019-es London Design Festival alkalmából a francia dizájner Camille Walala megszínesítette a brit főváros utcáit. “A városok nagyon szürkék tudnak lenni, amely néha nyomasztó érzés. Változtatni akartam ezen, milyen érzés lenne egy nagyvárosban élni, ha egy kis színt viszünk bele és ezzel együtt egy kicsit felvillanyozzuk az emberek mindennapjait” – magyarázta az alkotó.

A Lévy Gorvy műkereskedője, Dominique Lévy viszont üdvözli azt, ahogyan az európai művészetet sikerült egyedülálló módon integrálni az épületbe. Büszke arra is, hogy olyan művészek is mint Gego, Carol Rama, Senga Nengudi és François Morellet is teret kapnak majd a múzeumban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból