30.000 művészeti alkotás vált ingyenesen megtekinthetővé – a Cleveland Művészeti Múzeum is beállt a sorba

Az internetnek köszönhetően egyre több művészeti alkotás válik könnyen és ingyen elérhetővé. Ezennel Cleveland városának művészeti múzeuma döntött úgy, megosztja, amije van. A project emellett számos plusz adattal, információval szolgál a művekről.

A Cleveland Művészeti Múzeum (Cleveland Musuem of Art) 30.000 alkotást tett ingyen letölthetővé egy nyilvános felületen. A feltöltött műveket bárki letöltheti, megoszthatja, átalakíthatja kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal.

Mariott Traveler
Cleveland múzeuma is elérhetővé teszi művészeti alkotásait / Fotó: Marriott Traveler

A project részeként az intézmény 61.000 műről plusz információt nyújt. A nagyfelbontású képeken pedig metaadatok is elérhetőek lesznek. Ebbe beletartoznak az alkotások kiállításának történelme, a származási adatok, a bibliográfiák, valamint írott szövegek. A múzeum igazgatója, William Griswold szerint fontos, hogy a művekhez a nyilvánosság is hozzáférjen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][…]  Azt várjuk, hogy a világ többi intézménye is hasonló kezdeményezéseket vállaljon, új közönségeket vonjanak be, és elősegítsék, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen[/perfectpullquote]

– mondja Griswold.

Most már szabadon kulturálódhatunk – ezresével töltik fel a netre a legnagyobb klasszikusokat

Az elmúlt két évtizedben nem volt példa ilyen nagyszabású munkára. Az alkotások között olyan nagynevű alkotások találhatók, mint a Tízparancsolat, Charlie Chaplin filmjei, vagy Agatha Christie, Winston S. Chruchill, E. E. Cummings és Robert Frost könyvei. A Duke Egyetem elmondta, a művek 1999-ben lettek volna közszemlére téve, 75 évnyi szerzői jogviszony után.

A digitalizált képek és metaadatok a múzeum adatbázisán és a partnerek webhelyein keresztül érhetők el. A partnerek között olyan neveket találunk, mint a Creative Commons, az Internet Archive, a Wikimedia, az Artsy vagy az Artstor. A projekt hasonló kezdeményezésekre épül, mint a Creative Commons Zero licensz, amely a nyilvánosság számára széles körben elérhetővé tette a művészeti alkotásokat a Metropolitan Művészeti Múzeumban, a holland Rijksmuseumban, a Walters Művészeti Múzeumban, a Cooper Hewittben és a Statens Múzeumban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból