Az internetnek köszönhetően egyre több művészeti alkotás válik könnyen és ingyen elérhetővé. Ezennel Cleveland városának művészeti múzeuma döntött úgy, megosztja, amije van. A project emellett számos plusz adattal, információval szolgál a művekről.

A Cleveland Művészeti Múzeum (Cleveland Musuem of Art) 30.000 alkotást tett ingyen letölthetővé egy nyilvános felületen. A feltöltött műveket bárki letöltheti, megoszthatja, átalakíthatja kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal.

Mariott Traveler
Cleveland Múzeuma Is Elérhetővé Teszi Művészeti Alkotásait / Fotó: Marriott Traveler

A project részeként az intézmény 61.000 műről plusz információt nyújt. A nagyfelbontású képeken pedig metaadatok is elérhetőek lesznek. Ebbe beletartoznak az alkotások kiállításának történelme, a származási adatok, a bibliográfiák, valamint írott szövegek. A múzeum igazgatója, William Griswold szerint fontos, hogy a művekhez a nyilvánosság is hozzáférjen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][…]  Azt várjuk, hogy a világ többi intézménye is hasonló kezdeményezéseket vállaljon, új közönségeket vonjanak be, és elősegítsék, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen[/perfectpullquote]

– mondja Griswold.

Most már szabadon kulturálódhatunk – ezresével töltik fel a netre a legnagyobb klasszikusokat

Az elmúlt két évtizedben nem volt példa ilyen nagyszabású munkára. Az alkotások között olyan nagynevű alkotások találhatók, mint a Tízparancsolat, Charlie Chaplin filmjei, vagy Agatha Christie, Winston S. Chruchill, E. E. Cummings és Robert Frost könyvei. A Duke Egyetem elmondta, a művek 1999-ben lettek volna közszemlére téve, 75 évnyi szerzői jogviszony után.

A digitalizált képek és metaadatok a múzeum adatbázisán és a partnerek webhelyein keresztül érhetők el. A partnerek között olyan neveket találunk, mint a Creative Commons, az Internet Archive, a Wikimedia, az Artsy vagy az Artstor. A projekt hasonló kezdeményezésekre épül, mint a Creative Commons Zero licensz, amely a nyilvánosság számára széles körben elérhetővé tette a művészeti alkotásokat a Metropolitan Művészeti Múzeumban, a holland Rijksmuseumban, a Walters Művészeti Múzeumban, a Cooper Hewittben és a Statens Múzeumban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.