Nézem Képzőművészet 30.000 művészeti alkotás vált ingyenesen megtekinthetővé – a Cleveland...

30.000 művészeti alkotás vált ingyenesen megtekinthetővé – a Cleveland Művészeti Múzeum is beállt a sorba

Promóció

Az internetnek köszönhetően egyre több művészeti alkotás válik könnyen és ingyen elérhetővé. Ezennel Cleveland városának művészeti múzeuma döntött úgy, megosztja, amije van. A project emellett számos plusz adattal, információval szolgál a művekről.

Promóció
- Advertisement -

A Cleveland Művészeti Múzeum (Cleveland Musuem of Art) 30.000 alkotást tett ingyen letölthetővé egy nyilvános felületen. A feltöltött műveket bárki letöltheti, megoszthatja, átalakíthatja kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal.

Cleveland múzeuma is elérhetővé teszi művészeti alkotásait / Fotó: Marriott Traveler

A project részeként az intézmény 61.000 műről plusz információt nyújt. A nagyfelbontású képeken pedig metaadatok is elérhetőek lesznek. Ebbe beletartoznak az alkotások kiállításának történelme, a származási adatok, a bibliográfiák, valamint írott szövegek. A múzeum igazgatója, William Griswold szerint fontos, hogy a művekhez a nyilvánosság is hozzáférjen.

[…]  Azt várjuk, hogy a világ többi intézménye is hasonló kezdeményezéseket vállaljon, új közönségeket vonjanak be, és elősegítsék, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen

– mondja Griswold.

Most már szabadon kulturálódhatunk – ezresével töltik fel a netre a legnagyobb klasszikusokat

Az elmúlt két évtizedben nem volt példa ilyen nagyszabású munkára. Az alkotások között olyan nagynevű alkotások találhatók, mint a Tízparancsolat, Charlie Chaplin filmjei, vagy Agatha Christie, Winston S. Chruchill, E. E. Cummings és Robert Frost könyvei. A Duke Egyetem elmondta, a művek 1999-ben lettek volna közszemlére téve, 75 évnyi szerzői jogviszony után.

A digitalizált képek és metaadatok a múzeum adatbázisán és a partnerek webhelyein keresztül érhetők el. A partnerek között olyan neveket találunk, mint a Creative Commons, az Internet Archive, a Wikimedia, az Artsy vagy az Artstor. A projekt hasonló kezdeményezésekre épül, mint a Creative Commons Zero licensz, amely a nyilvánosság számára széles körben elérhetővé tette a művészeti alkotásokat a Metropolitan Művészeti Múzeumban, a holland Rijksmuseumban, a Walters Művészeti Múzeumban, a Cooper Hewittben és a Statens Múzeumban.

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3