Egy budapesti antikvárium kialakított egy szekciót, ahol a NER ideológiájába illő könyveket lehet venni

A Múzeum Antikvárium webáruházának baloldali menüoszlopában bukkanhatunk a „NER irodalom” antikváriumi könyves műfajra, közvetlenül a „Szocreál” műfaj alatt.

Nyírőtől Wass Alberten át Nurszultan Nazarbajevig

A Múzeum Antikvárium webáruházában kialakítottak egy szekciót a Szocreál műfaj alatt, ahol olyan könyveket találni, amelyek ideológiailag beleillenek a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe (NER), vette észre a Pesti Hírlap. Számtalan Wass Albert– és Tormay Cecil-kötet is fellelhető. Noha nem okoz meglepetést, de az a Nyírő József könyvei is megtalálhatók, akinek az új Nemzeti Alaptantervbe való beemelése nagy port kavart.

muzeum antikvarium ner szekcio konyvek fidesz
Múzeum Antikvárium / Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A lap megjegyzi, hogy Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán miniszterelnök Amikor a gondolat anyagivá válik című nagyívű munkája is megvásárolható. A könyv Nazarbajev előadásait és felszólalásait fordításait veszi górcső alá magyarul. Vélhetően azért is került bele, mert 2014-ben személyesen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be a kazah nemzet vezetőjének (és a kazah főváros névadójának) Önéletrajz című, magyarul is megjelent munkáját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elmondhatjuk, hogy a kazah-magyar barátság és rokonság már 1500 éves múltra tekint vissza, és a kapcsolataink ma is erősek[/perfectpullquote]

– mondta akkor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia épületében tekintette meg Nurszultan Nazarbajev, kazah elnök frissen magyarra fordított önéletrajzi könyvét.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnok konyv oneletrajz
Nazarbajev önéletrajzi könyve / Fotó: Huszti István / Index

A kazah elnököt a nyugati országokban sokan zsarnoknak, diktátornak tartják, aki már több mint húsz éve áll az ország élén, az ellenzéki bírálóit börtönbe záratja, az ellenzéki médiát betiltja, és tízszer akkora elnöki palotát építtetett magának, mint a Fehér Ház.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt tanácsolom, hogy ez a könyv kerüljön középiskolákba, egyetemekre, iskolákba, könyvtárakba, mert tanulságos, történelmi olvasmány[/perfectpullquote]

– mondta 2014-ben Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, aki beszédében a kazah demokráciát, Nazarbajevet mint államférfit, a kazah földreformot és az elnök „oligarchizálódás“ elleni harcát méltatta. Kazah barátaink, gyertek Magyarországra, mert összetartozunk! – fejezte be a beszédét a politikus.

A kormány kedvenc író-költője is szerepel a szekcióban

A fenti nevek mellett megtalálhatók a NER-irodalom tagjai között Jókai Anna könyvei, Szöllősi György Puskás című kötete, de természetesen Horthy Miklós Emlékirataim című memoárja is fellelhető a műfaj legjobbjai között. Nemrégiben egyébként Trianon 100. évfordulója alkalmából a Budapest Távmozi négy filmet tett elérhetővé ingyenesen, köztük a Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilmet, amelyben Horthy István, z egykori kormányzó unokája beszél sokak számára ezidáig ismeretlen eseményekről.

A 24.hu-nak adott interjújában bocsánatot kért a holokausztért nagyapja nevében.

Az antikvárium besorolása szerint a NER-irodalom műfajába tartozik még Orbán János Dénes Hivatalnok-líra című verseskötete, azonban, mint a Pesti Hírlap megjegyezte, csak előjegyezhető. Csoóri Sándor Nappali Hold című könyve, Csurka István egyik válogatott írásokat tartalmazó munkája és néhány Prohászka Ottokár-kiadvány is megvásárolható.

Így g_ciztek ti: Káromkodás a magyar közéletben – Vélemény

A 21. századra a trágár beszéd szerves részévé vált a magyar politikai közbeszédnek. A goebbels-i retorikával előadott buzizás és g_cizés mára kiemelt helyet foglal el a politikusok verbális arzenáljában. káromkodás, káromkodás a közéletben, káromkodó politikusok, trágár beszéd a politikában, közbeszéd állapota

A fentebb citált Nyírő József meleltt Csurka István és Wass Albert nemrég a DIA digitális könyvtár posztumusz tagjai közé emelték a NER kulturális harcosa, Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum javaslatára.

A lap felhívta a Múzeum Antikváriumot, hogy érdeklődjön, a NER-irodalom megalkotását humornak szánták-e. Mint mondták, “nem vicc”.

A 83 címet tartalmazó listáról jelenleg 16 cím elérhető a webáruházba, a többi előjegyezhető.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból