Így tekinthetsz be a magyar börtönök világába a Múzeumok Éjszakáján

Idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). Az érdeklődők ismét betekintést nyerhetnek a magyar börtönök, valamint a büntetés-végrehajtási hivatás múltjába és jelenébe. 

Orosz Zoltán, a parancsnokság szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában elmondta, hogy a BvOP a fővárosban a Steindl Imre utcában színes programokkal és a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum vándorkiállításával várja a látogatókat.

Múzeumok Éjszakája Programok 2019 Büntetésvégrehajtás Börtönök
A Magyar Büntetés-Végrehajtá Múzeumi Kiállítóhelye Sátoraljaújhelyen / Képünk Illusztráció

A szóvivő ismertette, hogy a börtönökbe az érdeklődőket nem tudják beengedni, ugyanakkor a parancsnokság épületében berendeztek egy mintazárkát.

Kelet-Európa legnépszerűbb muzeális eseménye, a Múzeumok éjszakája 2019-ben majd’ 2000 programmal vár

Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye – mondta el a Múzeumok éjszakája szerdai sajtótájékoztatóján a budapesti Postamúzeumban az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Fekete Péter hozzáfűzte, az idén a #UtazásÉlményMúzeum kiemelt tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint.

Emellett a rendezvényen ki lehet próbálni például a bilincset, az egykori kalodát és a rabszállító autót is.

Sajátos börtönkiállítás nyílik, egy strasbourgi börtön rabjainak közreműködésével

A 2008-ban létrejött csoport kortárs képzőművészeti kiállításán többek között festményeken, installációkon, videókon és grafikákon keresztül jelennek meg egy strasbourgi börtön épületének változatos építészeti motívumai, amelyek sok képzőművészeti asszociációra adnak lehetőséget – olvasható a MANK Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Idén is készülnek toborzóstanddal, ahová mindenkit várnak, aki elhivatottságot érez magában a büntetés-végrehajtási szakma iránt – tette hozzá. Bővebb információt a Múzeumok éjszakája honlapján olvashatsz.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból