Új eljárás jön a nácik által elrabolt kincsek visszaadása ügyében

Húsz éve zajlanak különböző országokban műtárgyvisszaadási perek, de a hasonló ügyeket gyakran eltérően bírálják el.

Nemzetközi kutatócsoport dolgozza ki a nácik által elrabolt műalkotások visszaadásának szabályait a Bonni Egyetemen. Az ötévesre tervezett projektet a német kulturális minisztérium 873 ezer euróval (281 millió forint) támogatja – jelentette be kedden az egyetem.

nazi occult
A nácik Atlantis és a Szent Grál nyomában / Fotó: Gnostic Warrior

A kutatócsoport angol nyelvű szabálykönyvet készít – idézte a közlemény Matthias Wellert, a projekt vezetőjét.

Ezért vonzódnak a nácik a műkincsekhez! / ContextUs

Monika Grütters a tanácskozást megnyitó beszédében fordulópontnak nevezte az 1998-ban Washingtonban megkötött megállapodást. Ennek révén Németország húsz éven keresztül folyamatosan javította a nácizmus idején elrabolt műkincsek felkutatását és visszaszolgáltatását célzó munka feltételeit. Philip Pocock szociofotói festői színhatásokat lehetővé tevő, különleges technológiával készültek Berlinről a fal két oldalán, 1982-ben.

1998-ban Washingtonban több mint 40 ország kötelezte el magát, hogy “méltányos és igazságos megoldást” talál a náci rablások áldozatai vagy örököseik számára.

Az azóta eltelt húsz év műtárgyvisszaadásaiból kiderült, hogy az egymáshoz nagyon hasonló eseteket a különböző országokban másképp bírálják el.

Ezek voltak a nácik legabszurdabb kísérletei – Bemutatkozik Hitler labirintusa

1 Hitler labirintusa A History tévécsatorna új filmje, a Hitler labirintusa eddig ismeretlen föld alatti alagútrendszerben bukkant újabb bizarr projektekre. Németországban található egy eddig feltáratlan alagútrendszer, amely számos teóriát megváltoztathat Hitler második világháborús terveivel kapcsolatban. Ezen föld alatti labirintus elhelyezkedése eddig rejtély volt.

A projekt során az eseteket áttekintik és rendszerezik, majd megfogalmazzák a szabályokat. A fókuszban Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia lesz.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból