Nácik által ellopott festményt kapott vissza a gazdája

A nácik által a második világháború során ellopott festmény került vissza a jogos tulajdonosához közel nyolc évtized után. Sylvie Sulitzer most igazán boldog lehet.

Deux Femmes Dans Un Jardin (két nő a kertben) című festményt 1919-ben festette Pierre Auguste Renoir, és 1941-ben lopták el egy párizsi széfből, Alfred Weinberger műgyűjtő tulajdonából. Az ő utolsó élő utóda, az unokája, Sylvie Sulitzer kapta most vissza a képet New Yorkban.

Sulitzer szerint a nagyapja ajánlatot kapott a náciktól, akiknek szükségük volt egy szakértőre, hogy azonosítsa az Európa különböző múzeumaiból összelopkodott képzőművészeti kincseiket. Weinberger viszont nem élt a lehetőséggel, inkább csatlakozott a franciaországi ellenálláshoz.

Visszakerülhetnek Amszterdamba a maffia karmaiból kimentett Van Gogh-képek – – ContextUs

Van Gogh két festményét még 2002-ben lopták el az amszterdami múzeumból, ahol a festő képeit őrzik. Az olasz rendőrök tavaly jelentették be, hogy nápolyi maffiózóknál, egy maffiaellenes rajtaütésen megtalálták a két műalkotást. Még nem tudni, pontosan mikor vihetik vissza azokat a holland fővárosba.

A festménynek kalandos története van, a háború után először 1975-ben tűnt fel egy johannesburgi művészeti vásáron, majd 1977-ben Londonban adták el újra. Legközelebb 1999-ben cserélt gazdát Zürichben. Végül 2013-ban egy New York-i galériában került elő újra, amikor egy gyűjtő aukcióra kínálta. Az akkori becsült értéke 150-200 ezer dollár (40-55 millió forint) volt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból