A bécsi örökös szerint gyűjteménye Magyarországon kaphatja meg a legnagyobb figyelmet – Nagybánya-Párizs 1904-1914 kiállítás nyílik

Egy New York-i és egy bécsi gyűjtemény darabjait árverezi el november 8-ai Zsolnay-aukcióján a Virág Judit Galéria, ahol a nagybányai “neósok” alkotásaiból Nagybánya-Párizs 1904-1914 címmel kiállítás is nyílik. 

A Budapest Kongresszusi Központban második alkalommal megrendezendő Zsolnay-árverés tételei péntektől november 7-ig tekinthetők meg a Virág Judit Galériában. Ezzel párhuzamosan lesz látható ugyancsak péntektől a Nagybánya-Párizs 1904-1914 című tárlat, amelyen többek Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor, Boromisza Tibor, valamint Perlrott Csaba Vilmos munkáival találkozhatnak az érdeklődők – közölte a galéria szerdán az MTI-vel.

Images
Ziffer Sándor: Napsütötte Nagybányai Táj (A Nagybányai Mária-Ház), 1908

Mint írják, a Zsolnay-aukcióra szánt New York-i gyűjtemény tulajdonosának személyes kívánsága volt, hogy tárgyai visszakerüljenek az óhazába, a bécsi örökös szerint pedig gyűjteménye Magyarországon kaphatja meg a legnagyobb figyelmet. A két, egymást jól kiegészítő kollekcióban csaknem 25 nemzetközi rangú remekmű szerepel. 

850 millió forint feletti összleütési érték a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján

A Virág Judit Galéria az 1998. október 5-i, első aukciója óta hatvannál is több árverést, 42 nonprofit kiállítást, valamint a világon először Zsolnay aukciót is tartott. A legfontosabb adatok, rekordok a galéria elmúlt 20 évének történetéből! The most important data and records from the past 20 years of the gallery’s history!

A Nagybánya-Párizs 1904-1914 című ingyenes tárlatot november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállított művek magyar magán- és közgyűjteményekből, valamint külföldi gyűjteményekből érkeztek a tárlatra.

Több festmény hátoldalán is egy-egy remekmű található, amire nagyon kevés hasonló példát ismerünk a magyar művészettörténetben

– hívták fel a figyelmet a tájékoztatóban.

24687
Nagybánya-Párizs 1904-1914 / Harsogó, Lángoló Színekkel Sokkolták A Közvéleményt Azok A Párizsi Művészek

A 20. század elején párizsi hatásra művészeti forradalom tört ki Nagybányán. Harsogó, lángoló színekkel sokkolták a közvéleményt azok a párizsi művészek, akiknek nevéhez az első jelentős modern irányzat, a fauvizmus köthető.

Derain, Vlaminck, Manguin és Matisse új stílusának magyarországi elterjedésében Czóbel Béla játszotta a legnagyobb szerepet, az ő hatására többen is Párizsba utaztak, és a fauve festészet elkötelezettjeivé váltak.

A Párizsban tanuló Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Boromisza Tibor, Galimberti Sándor, Huszár Vilmos, valamint a Matisse-tanítványok, Perlrott Csaba Vilmos, Dénes Valéria és Bornemisza Géza hamar elsajátították az új tanokat, és rendszeresen szerepeltek francia társaikkal együtt a Függetlenek és az Őszi Szalon tárlatain – írták a tájékoztatóban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból