Nan Goldin, aki családra akart lelni, ezért intim fotókat készített

Nan Goldin fotográfus művészetében a családi pillanatok egy egészen különleges helyet foglalnak el, hiszen mindig is csak családpótlékot fotózhatott.

Mindannyiunk emlékezetében ott vannak azok a családi albumok, amelyeknek nem művészi értékük a fontos, hanem, hogy kinek az életéből ragadnak meg egy pillanatot, kivel ábrázolja egy fontos emlékünket.

Goldin 13 évesen hagyta el családját, miután idősebb nővére öngyilkos lett. A ’60-as években Boston külvárosait, majd a ’70-es években New Yorkéit róva kezdett el intim fotókat készíteni a barátairól, akik mint család vették körbe. Goldin számára nővére, és az AIDS-nek köszönhetően sok barátja elvesztése miatt is fontos az emlékezet. A fotózás lett számára az a mód, ahogy maradandó pillanatokat tud megragadni.

A fotó elkészítésének pillanata, ahelyett, hogy távolságot teremtene, az éleslátás és az érzelmi kötődés pillanata

– mondta Goldin 1986-ban. A művész számára, aki naplószerű, vallomásos fotótechnikájáról ismert, egy portré elkészítése olyan, mintha mondjuk megsimogatná a portréalanyt. 

Élete során, amelyben a kötődést kereste, választott családra talált. Ahogy a gyakran referált The Ballad of Sexual Dependency című könyvében írja:

Nem vér vagy lakhely által összekötve, hanem inkább ugyanazon értékrend alapján. A teljességet éljük meg a pillanatnak áldozva.

Goldin 1972-ben kezdett nőnek öltözött férfiakat fotózni. Valójában soha nem nőnek öltözött férfiként szemlélte ezeket az embereket, hanem valami teljesen mást látott bennük: egy harmadik nemet. És ennek a harmadik nemnek több értelme volt Goldin számára, mint a másik kettőnek.

A fenti képen Jimmy Paulette (a kamerába néz) és Taboo! (nem látjuk az arcát) a New York-i lakásuk fürdőjében láthatóak. Egyikükön sincs már paróka és felső, de Jimmy Paulette még ki van festve és Taboo! nyakában még egy súlyos láncot visel. A jelenet spontánnak és átlagosnak tűnik. Nem érezzük úgy, mintha a fotós épp megzavarna egy otthoni, intim jelenetet, hanem mintha maga is része lenne ennek az otthonnak. Akár a saját fényképezőnkkel vagy telefonunkkal kattintott képek a fürdőből.

Goldin egyébként albumborítókat is készített munkássága során, itt a Layo & Bushwacka!: Night Works című albumához készített fotójáról írtunk.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból