Tűz ütött ki a nantes-i székesegyházban, felgyújthatták

A nyugat-franciaországi Nantes 15. századi székesegyházának belsejében lobbantak fel a lángok szombaton – közölték a helyi tűzoltók.

A francia állami televízió felvételén az volt látható, hogy füst gomolyog a 15. századi gótikus épület homlokzatán, a két torony között, a rózsaablakon át. A helyszínre hatvan tűzoltót vezényeltek. A polgármesteri hivatal egy tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban reggel csaptak fel a lángok, és nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Később már 104 tűzoltó tartózkodott a helyszínen, hogy biztosítsák a lángok teljes elfojtását.

nantes szekesegyhaz tuzvesz
Tűzoltók igyekszenek megmenteni a nantes-i székesegyházat / Fotó: Getty Images

A legfrissebb hírek szerint sikerült lokalizálni a tüzet. A tűzoltók 7:44-kor kapták a riasztást, és nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Délre sikerült megfékezni a lángokat. Tekintettel a tűz keletkezésének körülményeire, például arra, hogy a tűz három helyről indult ki, indokolt vizsgálatot indítani – mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész.

Hozzátette, hogy értesítették a bűnügyi rendőrséget, és tűzvédelmi igazságügyi szakértő érkezik Párizsból, hogy megvizsgálja a tűz keletkezési helyeit és a székesegyház elektromos berendezéseit.

Pierre Sennes közölte, hogy szándékos gyújtogatás ügyében folyik a nyomozás. Mint mondta, korai még következtéseket levonni, mert sok vizsgálatot kell lefolytatni, amelyek során új tényeket tárhatnak fel. Egyelőre senkit sem gyanúsítanak – közölte még az ügyész.

Nantes: Fire breaks out inside 15th century cathedral

Firefighters were battling a fire that broke out early on Saturday morning inside the cathedral in the western French city of Nantes. TV images showed smoke …

A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.

A mostani tűz tönkretette a székesegyház nagyorgonáját, és kitörtek a székesegyház homlokzatának festett üvegablakai, de a kár nem olyan súlyos, mint amitől eredetileg tartottak, a tűz nem érte el az épület tetőzetét.

2015-ben egy másik nantes-i templom is kigyulladt: a Szent Donát-bazilikában az újjáépítési munkák során keletkezett tűz kis híján az épület teljes tetőzetét elpusztította.

A notre-dame-i után a nantes-i székesegyház

A nantes-i eset felidézi azt, hogy tavaly a párizsi Notre Dame-székesegyháznak – a francia főváros egyik jelképének – tetőzetét rombolta le tűz, és leomlott az épület huszártornya is. A történtek azzal fenyegettek, hogy az egész épület is romba dől. Azonban a legfrissebb hírek szerint szeptemberig kell várni, hogy csak az elbontása befejeződjön. Ráadásul a Notre-Dame-székesegyház újjáépítése körül hosszúra nyúló vita alakult ki. Végül egy hete konszenzusról számoltak be a francia lapok, így az eredeti formájában építik újjá.

Az újjáépítők egyébként két táborra szakadtak: az “ortodoxok” – művészettörténészek és Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo – azt követelték, hogy a XIX. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozott a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A “modernisták” – köztük Emmanuel Macron elnök és Edouard Philippe miniszterelnök is – viszont újító kézzel nyúltak volna az épülethez, rajta hagyva a XXI. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

„A Notre-Dame után a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban csaptak fel a lángok. Támogassuk a tűzoltókat, akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék a gótika eme gyöngyszemét” – írta Twitter-üzenetében Emmanuel Macron francia elnök, aki Brüsszelben tartózkodik az Európai Unió csúcstalálkozóján.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból