A nápolyi városvezetők kegyhelyet alakítanak ki és szobrokat állítanak Diego Armando Maradona tiszteletére. 

Nápolyból Maradónia lett

Egy hónappal a futballzseni halála után sem csillapodik a Maradona-láz Nápolyban, írja a The Guardian. Szülőhazájában, Argentínában a száz pesós bankjegyen szeretnék viszontlátni a 60 esztendős korában elhunyt bajnokot, de a nápolyiak is kimaxolnák a legenda olaszországi népszerűségét.

Maradona Kultusz Napoly
Diego Maradona Portréja Nápolyban / Fotó: Fabio Sasso/Ap

A Napoli labdarúgóklub korábban San Paolónak nevezett stadionját és egy vasútállomást már át is kereszteltek Maradona nevére. A városvezetés pedig egy hatalmas múzeumot tervez, egy teret akarnak róla elnevezni, valamint több szobrot is szeretnének állítani az egyik valaha élt legnagyobb focista tiszteletére.

Kapcsolódó cikk

Miután a világ értesült Maradona haláláról, a labdarúgót ábrázoló két nápolyi falfestmény pillanatok alatt zarándokhellyé vált, ahol naponta többszáz szurkoló és turista rója le kegyeletét. Virágot, focilabdát, mezeket, fényképeket és egyéb emléktárgyakat helyeznek el a fal tövében, amelyeket majd a stadion múzeumában fognak kiállítani. 

„Már tervezzük, hogy rendbe hozzuk a spanyol negyedben található fal előtti területet, virágokat fogunk ültetni és padokat helyezünk ki, mivel naponta százak látogatnak ide. A teret pedig Maradonáról szeretnénk elnevezni” 

– mondta Luigi Felaco várostervezési vezető.

A festmény 1990-ben készült, amikor Maradonavezetésével másodszor nyerte meg a bajnokságot a Napoli. A másik falfestményt, az óriási portrét, amely a Taverna del Ferro utcában található, 2017-ben készítette egy street artos, Jorit. Mindkét emlékhely díszvilágítást is kap.

Felfoghatatlan kultusz

Az isteni Diegónak két bajnoki címet és egy UEFA kupa-győzelmet köszönhet a város, amely aztán hálából San Gennaróval egyenértékű védőszentként tisztelte a focistát. Eddig 14-en pályáztak Maradona szobrának megalkotására. A városvezetés viszont nagyon alaposan meg akarja fontolni a döntést, mert eddig már több tucatnyi városrészből jelezték, hogy igényt tartanának a szoborra. 

Kapcsolódó cikk

Maradona 1984-ben érkezett Nápolyba, ahol játékának köszönhetően alaposan fellendült a merchandising iparág. Bármilyen emléktárgyat el lehetett adni, amin az argentín sztár képe szerepelt. Emir Kusturica a focistáról készített dokumentumfilmjében megemlíti, hogy Maradona sosem kért részesedést ezekből az eladásokból.

MARADONA BY KUSTURICA - Trailer - Football Documentary

Diego Maradona - reviled in England (the Hand of God), adored in Argentina, where he won the World Cup as a player and has (at press time) managed his team t...

„Sokak teljesen értetlenül állnak az ilyen szintű rajongás előtt. Aki nem nápolyi vagy nem délen született, annak nagyon nehéz megértenie, mit is jelentett Maradona a városunknak. Diego története és élete összefonódott a várossal. Déli születésű, és a déli emberekért harcolt. Nápoly pedig a dél fővárosa Olaszországban, és egy ilyen játékost a sorainkban tudni megváltással ért fel nem csak Nápoly, hanem minden déli ember számára” 

– magyarázta Felaco.

Nápoly nem csak a dél, hanem a jászolkészítés fővárosa is. A Via San Gregorio Armeno tele van olyan árusokkal, akik a karácsonyi jászolhoz szükséges kis kézműves figurákat árulják. A hagyományos pásztorok, állatok, Szűz Mária, Szent József és a Kisjézus figurák mellett az idei szezon szenzációja Maradona szárnyas angyalfigurája volt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet