Nápolyban emlékeznek meg Kosztolányi Dezsőről

A világirodalom három fontos alkotója, Louisa-May Alcott, Kosztolányi Dezső és Tanidzaki Dzsunicsiró munkái között von párhuzamot a Strane Coppie (Különös párok) című művészeti beszélgetéssorozat következő kiadása február 21-én Nápolyban.

Az Antonella Cilento író által tizenegy éve elindított rendezvénysorozat beszélgetései korszakhatárokat átlépve kötik össze a világirodalom nagy íróit egy-egy aktuális téma alapján. A Haditengerészet palotájába február 21-ére meghirdetett este témája a Serve e padrone (Szolgálólányok és úrnők) lesz.

KpdWFLE asset mezzanine 16x9
Louisa-May Alcott amerikai író Kisasszonyok című regénye írója / Kép: Thirteen

A kerekasztal-beszélgetés során Antonella Cilento, Giorgio Amitrano orientalista és Lisa Ginzburg író felelevenítik a három alkotó munkásságát, valamint párhuzamot vonnak Kosztolányi Édes Annája, Louisa-May Alcott 19. századi amerikai író Kisasszonyok című ifjúsági regénye, valamint a modern japán irodalom egyik legnagyobb alakja – és Kosztolányi kortársa –, Tanidzaki Dzsunicsiró Hóesés című nagyregénye között.

Amerikában is tisztelegnek Márai Sándor emléke előtt

Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere a hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Márai 1920 után, miután nem térhetett vissza szülővárosába, Kassára, Budán telepedett le és a Krisztinavárosban talált új otthonra. Mint fogalmazott, a Mikó utca sarkán emléktábla és szobor emlékezteti a járókelőket Márai egykori lakhelyére.

A beszélgetést követően Fábri Zoltán 1958-ban készült, Édes Anna című filmjét vetítik olasz felirattal.

Édes Anna (Fábri Zoltán, 1958, részlet)

Híreinkről, eseményeinkről értesülhet honlapunkon és Facebook oldalunkon: http://filmarchiv.hu/hu https://www.facebook.com/filmarchivum/ Keresse a Magyar Nem…

Az emlékestet a Lalineascritta egyesület és a Római Magyar Akadémia szervezi a Publishing Hungary Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból