Követem Design A NASA eltökélte, 2024-re nőt küld a Holdra  

A NASA eltökélte, 2024-re nőt küld a Holdra  

Promóció

A NASA arra készül, hogy 2024-re nőt küld a Holdra az Artemis program keretében és ehhez egy speciális szkafandert is terveztek, írja a DesignTaxi.

Promóció
- Advertisement -

A NASA egyik munkatársa, Jim Bridenstine elárulta, a cél az, hogy a Hold egy tesztterep legyen az asztronauták számára, akik később majd továbbindulhatnak a Marsa is.

A nők is készek meghódítani a Holdat / Fotó: Joel Kowsky

Az új űrruha, az xEMU fehér, piros és kék színekben tündököl. Bridenstine elmondása szerint minden űrhajós ilyet visel majd az Artemis program során, amikor a Hold felszínére lépnek. A speciális viseletet Kristine Davis, űrruhamérnök mutatta be a NASA űrközpontjában.

Hollywood segítségével rekonstruálták a holdséta felvételeit

Ötven évvel ezelőtt Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett elsőként a Hold felszínére. 2006-ban jelentette be a NASA, hogy nem találja a történelmi holdsétáról készült eredeti felvételeket, ezért intenzív keresésbe kezdtek. Három évvel később, 2009-ben bejelentették: a keresés nem járt sikerrel. Szerencsére Armstrong történelmi jelentőségű „kis lépését” több százmillió nézőnek sugározták.

Az új szkafanderek tervezése során felhasználták az Apollo program során szerzett tapasztalatokat. A méretbeli adottságai jobbak, kényelmesebbek mind férfiak, mind hölgyek számára könnyebb légzést biztosítanak. Cipzár helyett pedig beépített csapágyak biztosítanak nagyobb mobilitást a viselőjének.

A mozgékonyság az egyik legfontosabb dolog; a felsőtest mobilitása fontos, amikor kőzeteket kell gyűjteni vagy tudományos eszközöket kell elhelyezni

– magyarázza Kate Rubins női asztronauta. Az új „kollekció” nemcsak a Hold üvegszilánkszerű porától védi meg az asztronautákat, hanem a hatalmas hőingadozástól is, amely a -156 és 121 Celsius-fok között mozog a Holdon.

NASA Introduces New Spacesuits for the Moon and Mars

At NASA Headquarters on Oct. 15, 2019, Administrator Jim Bridenstine introduced the Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) and Orion Crew Survival System suit which will be will be worn by first woman and next man as they explore the Moon as part of the #Artemis program.

A második prototípust a narancssárga színű Orion Crew Survival System nevű űrruhát a kilövéshez és a földre való visszatéréshez tervezték. Az űrruhákat legelőször a Nemzetközi Űrállomáson tesztelik majd, mielőtt az Artemis program során élesben is bevetnék azokat.

Promóció
ForrásDesignTaxi
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3