A NASA a Szaturnusz gyűrűi közötti miniholdakról szerzett információkat

A Szaturnusz gyűrűi között keringő miniholdakról a Cassini űrszonda által szerzett információkat először mutatta be a NASA.

A Science című tudományos lapban publikált tanulmány leírja a Szaturnusz gyűrűi között elhelyezkedő, 8-116 kilométeres átmérőjű holdakat, melyek a Pán, a Daphnisz, az Atlasz, a Pandora és az Epimetheusz nevet kapták.

201704262
A Cassini Nagy Fináléjának vázlata / Fotó: NASA / JPL / CALTECH

A holdak a bolygó körüli gyűrűk közé ékelődve keringenek – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A Cassini 13 évet töltött a Szaturnusz közelében. Működése utolsó évében a gyűrűk között helyezkedett el, onnan küldött adatokat a Földre, amíg 2017. szeptember 13-án el nem hallgatott, majd 15-én megsemmisült a Szaturnusz légkörében.

Mintegy négyezer tudományos cikk jelent már meg a Cassini felfedezéseiről, az adatok feldolgozása továbbra is tart.

2017042788
A Cassini űrszonda által készített kép a Szaturnusz légköréről. A Szaturnusz egy gázóriás, a Naprendszer második legnagyobb bolygója a Jupiter után / Fotó: MTI / EPA / NASA

A csütörtökön publikált tanulmány megerősíti az uralkodó elméletet, mely szerint a Szaturnusz gyűrűi és holdjai ugyanabból az égitestből származnak, mely valamilyen összeütközés során darabokra tört.

A legnagyobb töredékekből alakult ki a holdak magja, ezután a gyűrűkből érkező részecskék tovább halmozódtak a holdakon – mondta Bonnie Buratti, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory csillagásza.

Összeütközött két galaxis, a NASA nyilvánosságra hozta a lebilincselő fotót

A NASA Hubble űrteleszkópja lefotózta, ahogy két galaxis összeütközik, írja a Science Daily . A szerkezet a 230 millió fényévre lévő Hercules csillagképben örökítette meg az NGC 6052 nevű galaxispárt. Ez egészen pontosan két galaxist jelöl, amely azonban éppen ütközik egymással. Ezzel kozmikus katasztrófát idéztek elő.

A tanulmányon több mint háromtucatnyi amerikai, brit, olasz és német kutató dolgozott. A kutatókat továbbra is az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon milyen idősek a gyűrűk. Egy januárban megjelent, a Cassini adatain alapuló tanulmány szerint viszonylag fiatalok, koruk 100 millió és egymilliárd év közé tehető.

Más modellek és módszerek azonban más válaszokat hoznak eredményül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból