Ritkán készül olyan megosztó film, mint Adam McKay Ne nézz fel című klímaszatírája. Bár több millióan nézték meg, és ez már a Netflix harmadik legnézettebb filmje, a kritikusoktól kapott hideget-meleget. Sokan az éghajlati válság ügyetlen allegóriájának találták a Föld felé tartó aszteroidát felfedező tudósokról szóló történetét, míg mások egyszerűen unalmasnak gondolták. De a klímamozgalomban sokan dicsérték a filmet , és a közönség véleménye általában pozitív volt.

Az igazi gonosztevők a döntéshozók

A The Guardian négy klímaszakértőt kérdezett a filmről alkotott véleményéről.

Ketan Joshi, tudományos szakíró úgy gondolja, a film nagy katarzist tud adni azoknak, akik hosszú ideje a klímaváltozás elleni harc frontvonalában állnak. Az alkotás legnagyobb hibáját azonban abban látja, hogy hiányzik a klímaválság főszereplője. A klímaválság igazi gonosztevői nem az Ariana Grande és a Twitter által elterelt állampolgárok. Hanem a döntéshozók a fosszilis tüzelőanyag-iparban, lobbistáik, marketingcégeik és széles körben elterjedt politikai védelmi hálójuk. 

A Ne nézz fel, aligha finomkodik, lehet, ezért élvezték jobban a klímakutatók, mint egyes filmkritikusok. De egy olyan világban, ahol a legerősebb demokrácia elnöke közel állt a felkelés szításához, ahol a vállalkozások azon vitatkoznak, hogy van-e értelme a bolygó megmentésének , ahol az olaj-pártiak a Covid-tagadókkal szövetkeznek, ahol egy tinédzser érettebb, mint 200 kormányfő – nos, a finomság már régen elúszott a horizonton

– írta Fiona Harvey, a The Guardian környezeti tudósítója.

Lehet, túl nyilvánvaló a Ne nézz fel, de pont ez a lényeg

Nina Lakhani, klímatudósító összességében szerette a Ne nézz felt, különösen Jennifer Lawrence karakterével volt elégedett, a posztgraduális hallgató, akinek kulcsfontosságú tudását háttérbe szorítják és hisztérikus nőként ábrázolják, sok női klímatudóssal tud rezonálni. Az alkotás legnagyobb hibája azonban szerinte

a „mi mindannyian együtt vagyunk” üzenet, mintha a klímaválság mindenkire egyformán hatna, mint egy gyilkos üstökös. Nem fog, és azok, akik a legkevésbé járultak hozzá a globális felmelegedéshez, már most is viselik az emelkedő tengerszint és a halálos időjárási események, például tüzek, árvizek, rendkívüli hőség és aszályok terhét. Az éghajlati igazságosság ezeknek az egyenlőtlenségeknek a felismerésével kezdődik, különben egyesek számára sokkal hamarabb érkezik a közelgő végzet.

Damian Carrington úgy gondolja, a kritikusok azzal vádolták a filmet, hogy túl nyilvánvaló, pedig pont ez a lényeg. A tudósok évek óta egyértelmű figyelmeztetéseket adnak a globális felmelegedés nyilvánvaló veszélyeire, és a döntéshozók figyelmen kívül hagyták őket a rövidtávú profit érdekében. A film különösen szépen mutatja be a tudósok döbbenetét, amikor a gondosan összeszedett bizonyítékait a vezetők és a média elutasítja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet