Négy író az Új Akadémia alternatív irodalmi Nobel-díj jelöltjeinek gyorslistáján

Négy író neve került fel az alternatív irodalmi Nobel-díj várományosok gyorslistájára. Az írókat a Svéd Akadémián kirobbant szexuális zaklatási botrányok után létrehozott, Új Akadémia nevű csoport jelölte.

A jelöltek

Az alternatív irodalmi Nobel-díjra jelölt szerzők: Haruki Murakami, Kim Thúy, Maryse Condé és Neil Gaiman. A svédországi könyvtárosok által nevezett 47 finalista közül ők négyen azok a szerzők, akik bejutottak a 2018-as Új Akadémiai Irodalmi Díj (New Academy Prize in Literature) utolsó körébe.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Azt írta le, hogy a gyarmatosítás hogyan változtatta meg a világot, és az érintettek miként veszik vissza az örökségüket   [/perfectpullquote]

– mondta az Új Akadémia Maryse Condéról.

Djyoowbvsaeqya3
Maryse Condé / Fotó: Rci Guadeloupe Twitter-Oldala

Az írónő Guadeloupe-ban született 1937-ben, és a Karib-tengeri térség egyik legkiemelkedőbb szószólója. DesiradaSeguCrossing the Mangrove és Who Slashed Celanire’s Throat? – csak néhány Condé, több mint 20 regényt számláló életművéből. Remélhetőleg az írónő jelölését követően magyarul is olvashatók lesznek az írásai.

Haruki Murakami japán írót már többször emlegették lehetséges Nobel-díj jelöltként. A Norvég erdő, A kurblimadár krónikája, a Kafka a tengerparton és az IQ84 szerzője az Új Akadémia szerint “a popkultúrát egyesíti vad mágikus realizmussal”.

Mv5Bmdflywu5Ntutmdzkzc00Mgy2Lwi0Mjctzjhlmwe2Mweyngu3L2Ltywdll2Ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymtc4Mzi2Nq@@. V1
Haruki Murakami / Fotó: Imdb

A vietnámi születésű Kim Thúy 10 éves volt, amikor családjával együtt elmenekült a kommunista rendszerből a háború végén, 1975-ben. Kim Kanadában nőtt fel. “Rövid és elegáns elbeszéléseiben arról ír, milyen menekültnek és bevándorlónak lenni”. Közben “megfesti Vietnám színeit, az illatokat és ízeket is, valamint a száműzetés veszélyeit és az identitás keresését”

– méltatja Kim Thúy  munkásságát az Új Akadémia.

151130 Sf7Aq Qui Etes Vous Kim Thuy Sn1250
Kim Thúy / Fotó: Radio-Canada.ca

A jelenleg az USA-ban élő brit szövegkönyvíró, Neil Gaiman a szerzője a The Sandman képregény sorozatnak, amelynek “hatalmas sikerét csak Superman és Batman tudta felülmúlni az eladott példányszámok alapján.”

1 Grxkj9Lxv9H
Neil Gaiman / Fotó: Medium

A Csillagpor, Amerikai istenek, Coraline és A temető könyve írója az Új Akadémia szerint “igazi szupersztárnak számít a fantasy közösségben.”

A kérészéletű Új Akadémia

Ahogy megírtuk, a Svéd Akadémiát érintő szexuális zaklatási botrány miatt idén elmarad a Nobel-díjak átadása. Svéd írók, színészek, újságírók és a kulturális élet más szereplői viszont úgy döntöttek, új testületet hoznak létre, és alternatív Nobel-díjjal jutalmazzák az arra érdemes alkotókat. 

Különböző területekről érkező és eltérő háttérrel rendelkező emberek kezdeményezése hívta életre az Új Akadémiát Svédországban.

Célja, hogy “emlékeztessen arra, az irodalmat a demokráciával, a nyitottsággal, az empátiával és a tisztelettel társítsuk.”

A Svéd Akadémia szokásos rendjét követve a nyertest október 12-én hirdetik ki és egy formális rendezvény keretében mutatják be december 9-én. Az Új Akadémia ezután, még idén decemberben feloszlik. Reméljük, a Svéd Akadémia pedig rendezi sorait. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból