Neil Young beperelte a Trump-kormányt a dalainak engedély nélküli felhasználásáért

Neil Young szerint Donald Trump megsértette a szerzői jogokat, amikor engedély nélkül használta fel a Rockin’ in the Free World és a Devil’s Sidewalk dalait. 

Tematikus zene a slágerekből

Neil Young zenész beperelte Trump kormányát. Az amerikai elnök illegálisan használta fel Rockin’ in the Free World és a Rockin’ in the Free World dalait. Young szerint a szerzeményeit a tulsa-i gyűlésen játszották le, ám az ő engedélye nélkül. 

neil young
Neil Young 2019 szeptemberében / Fotó: Gary Miller

“Ennek a panasznak a célja az amerikai állampolgárok jogainak és véleményeinek tiszteletben tartása, akik szabadon támogatják az általuk választott jelölteket. Ugyanakkor a jó lelkiismeretű felperes nem járul hozzá, hogy zenéjét egyfajta “tematikus dalként” alkalmazzák. Mindezt úgy csinálva, hogy egy megosztó, az amerikai tudatlanságra alapozó és gyűlöletet szító kampány érdekében” – olvasható a New York-i szövetségi bíróságon szerzői jogsértés miatt benyújtott panaszlevélében. 

Nem az első eset

A The Guardian értesülése szerint Neil Young benyújtott panaszlevele azonban nem hátráltatta Donald Trumpot a dalok további licensz nélküli felhasználásában. A dalszerző-énekes ügyvédei ennek folytán kértérítést kérnek. 

Egy karikaturista gúnyt űzött Donald Trump kognitív tesztjéből

Az amerikai elnöknek a TikTok betiltása és a Nemzeti Hősök Nemzeti Kertjének létrehozása mellett kognitív tesztek megoldására is maradt ideje. A Donald Trump által megoldott teszt viszont nem egy hagyományos IQ-teszt, hanem a Montreal Kognitív Értékelés (MoCA), amelyet az Alzheimer-kór és a kognitív diszfunkciók mérésére használnak.

Neil Young egy blogbejegyzésében kifejtette, hogy a Rockin’ in the Free Worldöt nem azért írta, hogy aztán az amerikai elnök beszéde alatt lehessen hallani. Azonban nem ez az első eset, hogy Trump fittyet hány a szerzői jogokra. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Trump a Linkin Park slágerét lopta el. A Twitteren közzétett videót, amely alatt a dal szólt, a közösségi oldal le is tiltotta. Az Enough of Trump kezdeményezés többek között a hasonló törvények áthágására és a novemberi szavazások fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mindezek szerint Trump kevésbé szerepel jól a szerzői jogok terepén, mint a tökéletesen megoldott kognitív tesztjének kitöltésekor.

Ennek ellenére több jobboldali neves felhasználó, a Twitteren fejtette ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy nem értik a felháborodást. Mindy Robinson politikai kommentátor és konzervatív aktivista szerint a Linkin Parknak örülnie kellene, hogy egyáltalán valaki lejátszóba helyezi a “zenéjüket”. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból