Megjelent Neil Young 45 évvel ezelőtti, eddig kiadatlan lemeze, a Homegrown

Újabb kincs került elő Neil Young archívumából. A világhírű kanadai-amerikai előadó 45 évvel a felvételek elkészülte után megjelentette eddig kiadatlan albumát, a Homegrownt.

Rick Danko javasolta a szekrényt

Neil Young, akinek dalait Donald Trump amerikai elnök előszeretettel lopta el használta fel kampányaihoz, a koronavírus-járvány elején az elsők között jelentkezett karanténkoncerttel coloradói otthonából március 19-én. Az öt és fél évtizede a pályán lévő énekes, gitáros, dalszerző több ritkán hallható darabot eljátszott, köztük a Little Winget. A szám a most megjelent Homegrownon is szerepel.

bob dylan rock danko neil young
Bob Dylan (b), Rick Danko (k) és Neil Young (j) / Fotó: Wikimedia Commons

A Crosby, Stills, Nash & Young formáció mellett 1968 óta szólóban is dolgozó előadó hatodik saját stúdiólemezét készítette 1974-75 telén. A Homegrown című album el is készült, de barátja, a The Bandben játszó Rick Danko javaslatára Young inkább a már két éve fiókban lévő anyagát, a Tonight’s the Nightot jelentette meg – a Homegrown szalagjai pedig a szekrénybe kerültek.

Dankót a blues-os, akusztikus Homegrown kissé letargikus hangulata riasztotta el. Young a felvételek készítése előtt nem sokkal szakított akkori szerelmével, Carrie Snodgresszel, és ez rányomta a bélyegét az anyagra.

Bár összefüggő egészként elvetette a lemezt, dalait elő-elővette a következő években: öt (köztük a koncerteken is gyakran elhangzó címadó Homegrown) rákerült stúdiólemezekre (az American Stars ‘N Barstól a Ragged Glory-ig), négy elvétve elhangzott Young fellépésein, három viszont (Florida, We Don’t Smoke It Anymore, Vacancy) egészen 2020-ig talonban maradt, írja a Pitchfork.

A Harvest producere is közreműködött

A számok nagy részét Los Angelesben rögzítette Young, de készült felvétel Londonban is, négy dal pedig egy nashville-i stúdióban, a Quadrafonic Soundban – ugyanott, ahol a zenész nagy sikerű 1972-es lemeze, a Harvest készült.

neil young homegrown album harvest
Neil Young / Fotó: Pixabay

A lemezen gitározó, szájharmonikázó és zongorán is játszó Young újra elhívta dolgozni a Harvest producerét, Eliot Mazert, és a korábbi zenésztársak közül is szerepet kapott a steel gitáros Ben Keith, valamint a basszusgitáros Tim Drummond. Melléjük került Karl Himmel és Levon Helm dobos, a The Band egyik akkori (Robbie Robertson gitáros) és későbbi (Stan Szelest billentyűs) tagja, illetve Emmylou Harris country énekesnő.

Harvest (2009 Remaster)

Provided to YouTube by Reprise Harvest (2009 Remaster) · Neil Young Harvest ℗ 2009 Reprise Records Pedal Steel Guitar: Ben Keith Producer: Elliot Mazer Piano…

A kanadai születésű, idén 75 éves Neil Young évtizedek óta az Egyesült Államokban él. A szókimondó, politizáló dalszövegeiről híres előadó, dalszerző már a hatvanas évek közepén ismertté vált Buffalo Springfield nevű zenekarral, majd csatlakozott a később legendássá vált Crosby, Stills, Nash & Young formációhoz, amely időnként ma is összeáll. Neil Young 1969-től számos munkáját a Neil Young & Crazy Horse formációval publikálja.

Elhunyt a legendás menedzser, Elliot Roberts, aki Neil Younggal is dolgozott

Elliot Roberts 76 éves korában hunyt el, aki a klasszikus rock ikonjainak, mint Neil Young vagy Joni Mitchell menedszereként dolgozott. Elliot Rabinowitznak kiemelkedő szerepe volt a Laurel Canyon felemelkedésében, amely az 1960-as és 1970-es évek Los Angeles-i rockbandák legfontosabb helyszíne volt.

Young a Homegrown című lemezét a Reprise Records, a Warner tulajdonában lévő kiadó jelentette meg, Magyarországon a Magneoton forgalmazza.

Neil Young – River of Pride (Chrome Dreams 1977)

Track from the original Chrome Dreams Album. Appeared later as “White line” on Ragged Glory. Enjoy! Neil and the Horse at their best..

Az anyag vinyl változata június 19-én kerül az üzletekbe.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból