Fesztivál "Nem szoktunk nemet mondani"

“Nem szoktunk nemet mondani”

Promóció

Pécs Király utcájának Nappalijában megtartották a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatóját, ahol több mindenre derült fény, mint gondoltuk volna.

Promóció
- Advertisement -

A száraz pogácsákkal teli asztalokon túl ültek a fesztivál nagyjai, akiknek ezt az egész mesés egy hetet majd megköszönhetjük. A kerekasztal lovagjai között szerepelt Bérczes László (főszervező), Kis Mónika (főszervező), Nemes Zsuzsa (borász), Beck Zoltán (30Y), Ignácz József (Besence polgármestere), Deák Máté (osztályvezető PTE) és Köles Ferenc (színész).

Azt eddig is tudtuk, hogy az Ördögkatlan Fesztivál mennyire szuper, ahogy azt is, hogy évről évre mindig újul egy hangyányit, sőt még azt is, hogy az elismert művészpár kezei közt biztonságban van a fesztivál.

Hétfőn a sajtótájékoztatón azonban számos új információt kaptak az ott csücsülő érdeklődők. Ugyan már elérhetőek online a fesztivál eseményei, és a programfüzetek is rég kijöttek a nyomdákból.

Van néhány olyan projekt a szervezők tarsolyában, amiről érdemes tudni. Ilyen lesz a Vers-borkóstoló, melyet a helyi borászok és a világ bármely pontján alkotó művészek pályázhattak meg. Ennek a lényege, hogy Villánykövesd porosodó borospincéit az alkotásra éhes festők, írók „leporolják” a fesztivál ideje alatt. Így beszélhetünk az ország első interaktív borospince performanszáról. Aggodalomra semmi ok, aki arra jár, és szívesen csatlakozna a projekthez, lesz rá alkalma.

Ördögkatlan
Ördögkatlan / Fotó: Vermes Nikolett

Emellett ott lesznek az egykori Bárka Színház alkotói is, hogy az Ördögkatlan ideje alatt létrehozzanak egy új előadást és azt bemutassák a fesztiválozóknak. Az előadás címe Majdnem 20. Jelentőségteljes elnevezés, hiszen a Bárka színház jövőre lenne 20. éve, hogy működik, már ha lenne.

A szövegkönyv írására Tasnádi Istvánt és Esterházy Pétert kérték fel,

ám Tasnádi Istvánnak sajnos egyedül kell dolgozni a szövegkönyvön  

– mondta Kis Mónika könnybe lábadt szemekkel. A programban sehol sem szerepel, hiszen ekkor még senki sem gondolta erre, mégis fontos megemlíteni, hogy a fesztivál ideje alatt gyertyagyújtást rendeznek Esterházy Péter emlékére.

Ördögkatlan
Ördögkatlan / Fotó: Vermes Nikolett

Hogy visszahozzák gyászos hangulatából a sajtótájékoztatót, elejtették azt a felemelő hírt, hogy a Saul fia vetítése mellett három napig lesz lehetőségük a résztvevőknek az Oscar-díjas film főszereplőjével Röhrig Gézával találkozni, és felolvasáson részt venni. Sőt, a filmről készült kiállítást is kölcsön adja a Mai Manó ház a fesztivál idejére, mely a film forgatásszüneteit taglalja.

Mindemellett akad rengeteg program, amit nem érdemes kihagyni. Ahogy Bérczes László is kiemelte:

Nem szokásunk nemet mondani, és nem is logikus.  

Így az Ördögkatlan célja láthatóan mit sem fog változni. Marad az alkotás szeretete, a születés öröme és a közösség ereje.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3