Olvasom Nem vicc: itt egy irodalmi díj, amihez még egy...

Nem vicc: itt egy irodalmi díj, amihez még egy fél disznó is jár

Promóció

Nem hazudtunk a címben. Az újonnan alapított irodalmi díj, a Csáth Géza-díj mellé egy fél disznót is kap az arra érdemes. És már meg is van az elismerés gazdája.

Promóció

Kabai Lóránt költő, szerkesztő veheti át a díjat, és mellé a nem mindennapi járulékot is – tudhattuk meg a hivatalos közleményből a FISZ Facebook-oldalán.

De honnan ez a rengeteg disznó, és mi is az a Csáth Géza-díj?

A kizárólag adományokból alapított díj mellé egy fél disznót kap Kabai Lóránt költő, szerkesztő a Balassa János utca 6. számnál, a Neurológiai Klinika előtt, konkrétan tehát Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának helyén. A hasított disznót a díjazottnak saját vállán a Gólya nevű szórakozóhelyre  el kell cipelnie.

A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet problémáira is szeretnék felhívni a figyelmet.

A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához.

Mindebből ezidáig semmi nem lett. Most azonban a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák.

A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége visegrádi táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

Csáth Géza, eredeti nevén Brenner József (Szabadka, 1887. február 13. – Kelebia és Szabadka közelében, 1919. szeptember 11.) magyar író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző. Kosztolányi Dezső unokatestvére.

Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3