Egy korabeli esszépályázat elemzése tárta fel, hogy a német nők miért szimpatizáltak Hitlerrel és a náci párt gondolatiságával.

A német nők is szavaztak Hitlerre

A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt tagjai kapcsán általában a férfiakról esik szó. Illetve olyan magas katonai beosztású nőkről, mint Irma Grese vagy Ilse Koch, akik a koncentrációs táborokban dolgoztak.

Naci Nok
Nemzetiszocialista Német Munkáspárt-Szimpatizánsok / Fotó: The German Federal Archive

A pártnak viszont volt számtalan női tagjai is, akik átlagos háziasszonyok, dolgozó nők voltak, írja a Big Think. A Hoover Intézet archívumából előkerült több mint harminc nő által írt esszé, Why I become a Nazi (Miért váltam nácivá) címmel. A Floridai Állami Egyetem professzorai feldolgozták és lefordították az esszéket, amelyeket digitálisan elérhetővé tettek.

A tanulmány feltárta a nők szerepét a náci párt felemelkedésében, illetve azt, hogy miként változott meg a nők politikai szerepe az első világháború után. A női mozgalmak Németországban voltak a legerősebbek, már a náci párt megjelenése előtt is. Így lehetőség nyíl a nők számára olyan pályát választani, mint a tanári, ügyvédi, orvosi vagy újságírói. Illetve szavazati jogukkal élve ugyanolyan arányban vettek részt a választásokon, mint a német férfiak.

Ezek voltak a nácik legabszurdabb kísérletei – Bemutatkozik Hitler labirintusa

A History tévécsatorna új filmje, a Hitler labirintusa eddig ismeretlen föld alatti alagútrendszerben bukkant újabb bizarr projektekre. Németországban található egy eddig feltáratlan alagútrendszer, amely számos teóriát megváltoztathat Hitler második világháborús terveivel kapcsolatban. Ezen föld alatti labirintus elhelyezkedése eddig rejtély volt.

Az írásokból kiderül, hogy az első világháború után a Weimar-érával való elégedetlenség is hozzájárult a náci párt népszerűségéhez. A náci propagandaminisztérium esszépályázatát a Columbia Egyetem professzora, Theodore Abel gyűjtötte össze és rendszerezte, összegezte. A 650 esszé közül 30-at írt nő. Ian Kershaw által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Hitler hatalomra jutásához semmilyen különleges doktrína nem járult hozzá.

Elsősorban a nemzeti eszme és Hitler személye és karizmája volt, ami hozzájárult a párt népszerűségéhez. Eltérés mutatkozott a nők és férfiak között abban, hogy miért szimpatizálnak a párttal. Az antiszemita eszmék iránti szimpátia kisebb mértékben volt meghatározó.

Nem a náci eszmékért rajongtak elsősorban, az erős vezetőt látta Hitlerben a nép

A férfiak esetében jellemző, hogy Hitlerben az erős vezetőt látták, aki elkötelezett Németország iránt. A nőket kevésbé ragadta meg a nácizmus eszméje. A nők esszéiből inkább vallási elképzelések és érzelmi elragadtatás rajtolódik a Hitler-kultusz kapcsán. Inkább a szegénység felszámolására nyújtott megoldásokkal szimpatizáltak, mintsem az elvont náci eszmékkel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Isteni kötelességem elfelejteni a házimunkát és teljesíteni kell a szülőföldem iránti kötelezettségimet [/perfectpullquote]

– írta a 38 éves, Helene Radtke katonafeleség.

Hitler Es A Nok
Hitler Népszerű Volt A Nők Körében / Fotó: Getty Images

“Isten adta a Führert és a megmentőt, Németország becsületéért, Németország szerencséjéért és Németország szabadságáért” – írta egy másik nő esszéjében.

Volt olyan asszony is, aki a karácsonyfa csúcsdísze helyett egy Hitlerről készült képet használt fel. Ezek a férfiak és nők a nemzetszocializmus eszméit evangéliumként terjesztették és az új párttagok beszervezését megtérítésként élték meg.

Ferenc pápa szerint a populizmus egyenes út Hitlerhez

Majd megjegyezte, hogy Hitler és a náci Németország a populista eszközök alkalmazásával került hatalomra. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a fiataloknak megtanítsák az első és második világháború történetét. Ez azért fontos a katolikus egyházfő szerint, hogy “ne essenek ugyanabba a hibába és tisztában legyenek azzal, a populizmus hogyan terjed.”

Az esszé nem csak történelmi érdekesség, hanem egyben figyelmeztetés is arra vonatkozóan, hogy az emberek hajlamosak vonzódni a szélsőséges eszmék iránt a társadalmi nehézségek idején.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet