Németország 1 millió euróval támogatja a leégett riói múzeum helyreállítását

A német külügyminisztérium 1 millió eurós segélyt ajánlott fel Brazília Nemzeti Múzeumának újjáépítésére. A kutatók abban bíznak, hogy néhány műtárgyat még találnak a törmelékek között.  Eddig még nem derült ki, mi okozta a tüzet.

A hét elején leégett brazil múzeum helyreállítási munkálatait a külügyi tárca koordinálja majd Németországban, jelentette be a német nemzetközi kulturális miniszterhelyettes, Michelle Müntefering szerdán. Berlin 1 millió euró összegű azonnali gyorssegélyt nyújt Riónak. Müntefering elmondta a dpa hírügynökségnek, hogy megbeszélést kezdeményez kormány tisztviselőkkel, a szövetségi államok tagjaival és a civil társadalommal a katasztrófaelhárítás egyeztetéséről.

Több más ország, nemzetközi szervezet és az UNESCO is felajánlotta pénzügyi és technikai segítségét Brazíliának.

Az UNESCO szintén elfogadta a német szakemberek segítségét, akik hamarosan Rióba utaznak, hogy részt vegyenek a remélhetőleg megmaradt tárgyak helyreállításában.

45377429 403
A Leégett Brazil Nemzeti Múzeum / Fotó: Reuters / R. Moraes

Rió német testvérvárosa, Köln is szolidaritását fejezte ki. Henriette Reker polgármester elmondta, hogy városa levéltárosainak segítségét és szakmai tanácsadását ajánlja fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A Kölni Történeti Levéltár 2009-es megsemmisülése után át tudjuk érezni, hogy mit jelent ez a veszteség Rio de Janeiro városának, Brazíliának és az egész nép emlékezetének   [/perfectpullquote]

– fogalmazott a polgármester asszony.

A hivatalos jelentések szerint Latin-Amerika legnagyobb műgyűjteményének mintegy 90%-a megsemmisülhetett a tűzben. A tudósok ugyanakkor mindaddig bizakodóak, míg be nem léphetnek az ingatlan területére és el nem kezdhetik a kutatást.

A múzeumi illetékesek elmondásuk szerint még nem tudták felmérni, hogy a múzeum anyagának mekkora része vált a tűz martalékává, mivel a tűzoltók folyamatosan dolgoznak az épületben.

Raul Jungmann, brazil közbiztonsági miniszter azt mondta, a tűz oka egyelőre nem ismert.

Minden rendőrségi erő erre koncentrál most, és jelenleg is két nyomozó csoport tartózkodik az épületben.

A brazil média két hipotézissel is előállt arról, mi történhetett. Az egyik szerint a tüzet elektromos rövidzárlat okozta az audiovizuális termek valamelyikében. A másik teória értelmében egy kis forró léggömb eshetett az épület teraszára és gyulladhatott ki. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból