A német külügyminisztérium 1 millió eurós segélyt ajánlott fel Brazília Nemzeti Múzeumának újjáépítésére. A kutatók abban bíznak, hogy néhány műtárgyat még találnak a törmelékek között.  Eddig még nem derült ki, mi okozta a tüzet.

A hét elején leégett brazil múzeum helyreállítási munkálatait a külügyi tárca koordinálja majd Németországban, jelentette be a német nemzetközi kulturális miniszterhelyettes, Michelle Müntefering szerdán. Berlin 1 millió euró összegű azonnali gyorssegélyt nyújt Riónak. Müntefering elmondta a dpa hírügynökségnek, hogy megbeszélést kezdeményez kormány tisztviselőkkel, a szövetségi államok tagjaival és a civil társadalommal a katasztrófaelhárítás egyeztetéséről.

Több más ország, nemzetközi szervezet és az UNESCO is felajánlotta pénzügyi és technikai segítségét Brazíliának.

Az UNESCO szintén elfogadta a német szakemberek segítségét, akik hamarosan Rióba utaznak, hogy részt vegyenek a remélhetőleg megmaradt tárgyak helyreállításában.

45377429 403
A Leégett Brazil Nemzeti Múzeum / Fotó: Reuters / R. Moraes

Rió német testvérvárosa, Köln is szolidaritását fejezte ki. Henriette Reker polgármester elmondta, hogy városa levéltárosainak segítségét és szakmai tanácsadását ajánlja fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A Kölni Történeti Levéltár 2009-es megsemmisülése után át tudjuk érezni, hogy mit jelent ez a veszteség Rio de Janeiro városának, Brazíliának és az egész nép emlékezetének   [/perfectpullquote]

– fogalmazott a polgármester asszony.

A hivatalos jelentések szerint Latin-Amerika legnagyobb műgyűjteményének mintegy 90%-a megsemmisülhetett a tűzben. A tudósok ugyanakkor mindaddig bizakodóak, míg be nem léphetnek az ingatlan területére és el nem kezdhetik a kutatást.

A múzeumi illetékesek elmondásuk szerint még nem tudták felmérni, hogy a múzeum anyagának mekkora része vált a tűz martalékává, mivel a tűzoltók folyamatosan dolgoznak az épületben.

Raul Jungmann, brazil közbiztonsági miniszter azt mondta, a tűz oka egyelőre nem ismert.

Minden rendőrségi erő erre koncentrál most, és jelenleg is két nyomozó csoport tartózkodik az épületben.

A brazil média két hipotézissel is előállt arról, mi történhetett. Az egyik szerint a tüzet elektromos rövidzárlat okozta az audiovizuális termek valamelyikében. A másik teória értelmében egy kis forró léggömb eshetett az épület teraszára és gyulladhatott ki. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.