Németország újabb lépést tett a benini bronzgyűjtemény visszaszolgáltatása felé

Németország nem csupán a benini bronzgyűjteményt adná vissza, hanem hosszabb távú együttműködést is kínálna a nigériai partnereknek.

A benini bronzgyűjtemény a mai Nigéria területén található

Eddig Hollandia járt élen Európában a gyarmati múltjával való szembenézésben: a múzeumok szakmai programot dolgoztak ki gyűjteményeik átértékelésére, és elkezdték az elhurcolt tárgyak visszaadását a gyarmatokra. 

Most Németország tett újabb lépést afelé, hogy végleg visszaszolgáltassák Nigériának a közgyűjteményei (többek között a benini bronzgyűjteményt) tulajdonába került, elhurcolt benini bronztárgyakat, jelentette a német Külügyminisztérium. Ezzel a gesztussal az első lehet a korábbi gyarmatosító országok sorában, amely végérvényesen visszaadja a származási helyére az értékes műkincseket, írja a The Art Newspaper.

Benini Bronzgyűjtemény Nemetorszag Nigeria
Benini bronztárgyak / fotó: Adam Eastland/Alamy

A benini bronzgyűjtemény a mai Nigéria területén található egykori Benini Királyság uralkodói palotáját díszítő bronzból vagy egyéb fémből készült táblák és szobrok gyűjtőneve. A legrégebbi darabjai a 13. században készültek. A gyarmatosítás alatt, az 1897-es benini expedíció során a brit csapatok feldúlták és kifosztották a palotát, a kincseket pedig magukkal vitték. A világ több neves múzeumába is jutott a műtárgyakból.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Andreas Görgen, a Külügyminisztérium kulturális ügyosztályának vezetője múlt héten látogatást tett Benin City-ben, ahol Godwin Obasekivel, Edo állam kormányzójával és további diplomatákkal tárgyalt.

Németország az elvett benini szobrok és táblák visszaszolgáltatásán kívül részt venne helyi ásatásokban, segítséget nyújtana múzeumi szakemberek képzésében és egy új múzeum megépítésében Beninben

– nyilatkozta Görgen. Hozzátette, hogy nyárra a két ország képviselői megállapodhatnak a szerződés pontos feltételeiről.

„Reméljük, hogy a mi szerepünk nem csak a műtárgyak fogadására korlátozódik, hanem rajtuk keresztül megértjük történelmünket is” – jelezte Obaseki. Elmondta továbbá, hogy a műtárgyak kezelésére megalakították egy kulturális  vagyonkezelőt, amely a kapcsolódó projekteket is felügyeli. Ilyen például annak az épületkomplexumnak a megépítése, amelyben a királyi múzeum, egy művészeti galéria és egy kutatóintézetet is helyet kap majd.

Azért nem kapkodják el a végleges átadást

A benini bronzgyűjtemény jól mutatja, hogy egy-egy adott európai múzeum mennyire hajlandó az egykori gyarmatokról elhurcolt műtárgyakat visszaszolgáltatni származási helyére. A német kormány és 16 szövetségi állama 2019-ben megállapodott arról, hogy megteremtik a közgyűjteményeikben lévő azon tárgyak visszaszolgáltatásának feltételeit, amelyek törvénytelen vagy erkölcsileg megkérdőjelezhető módon kerültek birtokukba. A gyarmati országokból eltulajdonított tárgyak visszaszolgáltatást erkölcsi kötelességének tekinti a német állam. 

Németország a cél érdekében létrehozott egy információs központot. Külön forrást is biztosít a kultúrára bőkezűen áldozó német kormány a múzeumok számára az amúgy is rekordösszegűnek számító költségvetésében arra, hogy kutassák fel ezen tárgyaik eredetét. Németországban 25 múzeumba kerültek a benini kincsekből. 

Dan Hicks kurátor és egy benini bronzkincsekről szóló kötet szerzője szerint a németek igyekezete a többi érintett országban is elindíthatja a folyamatot, hiszen világszerte, többek közt a londoni British Múzeumban és a párizsi Musée du Quai Branly-ban is megtalálhatók a benini bronztárgyak. 

Az érintett német múzeumok egy része is tagja annak a Benin Párbeszéd Csoportnak, amelyben nigériai illetékesek osztrák, német, holland, svéd és brit múzeumi szakemberekkel egyeztetnek az eltulajdonított műtárgyak további sorsáról. Egyelőre csak abban tudtak megegyezni, hogy az érintett múzeumok egymás után kölcsönzik majd gyűjteményük anyagát a tervezett Benin City-i intézménynek.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból