A felmérés több mint 2600 művészetiparban dolgozót vizsgált Angliában. A tanulmány kimutatta, az ország múzeumai és művészeti szervezetei még sokat dolgozhatnak a nemi egyenlőségen.

Az ArtsProfessional 2018 szeptemberében és októberben végzett felmérése jelentős különbségről számol be a férfiak és nők fizetése között a művészetiparban. A teljes állásban dolgozó nők fizetése 10,6%-kal kevesebb a férfiakénál, emelte ki az Artsy. Emellett a harmincöt év alatti férfiak 31%-a örvend magasabb pozícióknak, míg ez a szám a harmincöt év alatti nőknél csupán 15%.

Egy könyv, ami tényekkel veszi fel a harcot a diszkrimináció ellen

Az Európai Bizottság 2012-ben kampányt indított azzal a céllal, hogy több nőt ösztönözzön a kutatói életpálya választására. Európában az egyetemek hallgatóinak több mint fele, a doktori fokozatot szerzőknek pedig 45 százaléka nő, de a pályakezdő kutatóknak már csak egyharmadát teszik ki.


Az ArtsProfessional az adatok magyarázatának a szakmai előrejutás különbségét tartja. A karrierjük elején hatból egy férfi kerül magasabb pozíciókba, később ez a szám háromból egyre növekszik.

A feminizmus nem egy szörny, amely férfiakat akar bekebelezni

Miért övez ekkora utálat nők és férfiak részéről egyaránt egy egyszerű szót? Mi váltja ki a feministát lesajnáló jelzőként használó emberek haragját egy vitában egy nő védelméről? Jó, igen, címke: ám egy összefoglaló jelentést hordoz. A legtöbb ilyen vita noha online hangzik el,mert az embereknek kényelmetlen a véleményüket szemtől szembe vállalni.


A szabadúszókat vizsgáló felmérések eredményei elég szélsőségesek voltak ahhoz, hogy feltételezhető legyen, nincsen nemi megkülönböztetés ezen a téren. De az ArtsProfessional ehhez hozzátette, hogy a szabadúszó munkát természetének köszönhetően rendkívül nehéz összehasonlítani a kulturális szektorban.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet