A hallgatás többé nem jelent igent az új svéd törvény szerint

A svéd parlament elfogadta azt a törvényt, amely kimondja, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszakot jelent, még akkor is, ha nincs kényszer vagy fenyegetés. A lépést üdvözölték emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International.

Az új jogszabály július 1-jén lép hatályba. Azt a korábbi rendelkezést módosítja, mely szerint bizonyítani kell, hogy az elkövető erőszakot alkalmazott vagy a sértett védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát (pl. alkoholos befolyásoltságát) használta ki a tényállás megállapíthatóságához.

Az új normaszöveg szerint a szexuális tevékenységhez az illető hozzájárulása szükséges, amelyet szavakkal vagy egyértelmű testbeszéddel kell közölnie.

A hallgatás nem jelent igent. A sértett fél passzivitása nem értelmezhető a szexuális érintkezéshez adott hozzájárulás jeleként.

A törvényalkotásra azért volt szükség, mert Svédországban megnőtt a szexuális bűncselekmények száma, és a legnagyobb veszélyben a fiatal nők vannak.

Az új jogszabály két új elkövetési módot is bevezet: a “gondatlan nemi erőszakot” és a “gondatlan szexuális visszaélést”; mindkettő 4 év börtönbüntetéssel fenyegetett. Továbbá lesz egy különös “gondatlan felelősségi ” alakzat a speciális, komolyabb szexuális bűncselekményekre.

43904575 303
Svéd Parlament / Fotó: Deutsche Welle

Anna Blus, az Amnesty International női jogokkal foglalkozó kutatója szerint a jogszabály-módosítással “Svédország még csak a 10. olyan ország Európában, amelyik felismerte, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszak. A legtöbb európai ország még mindig a fizikai erőszakkal, fenyegetéssel és kényszerítéssel definiálja a nemi erőszakot és ezek az elavult fogalmak mérhetetlen károkat okoztak.”

A magyar jog is a korábbi svédhez hasonlóan határozza meg a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket.

Szexuális erőszak:

„Szexuális erőszakot követ el, és bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a) a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, b) más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel.” (2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről, Btk., 197. §).

Szexuális kényszerítés:

„Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.“ (Btk. 196. §)

Van még tehát hová fejlődni Magyarországon is.

“Bár még mindig nagy utat kell megtenni, bizakodóak vagyunk, hogy a mai döntés előhírnöke lesz az elmozdulásnak a jogszabályalkotásban és a hozzáállásban Európa-szerte”– tette hozzá Anna Blus.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból