A Parlament weboldalán nyilvánossá tették az A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról című előterjesztési csomagot. A kiszivárgott dokumentumoktól jóval puhább, mint amire számítani lehetett.

Puhább kulturális törvénytervezet

A Parlament hivatalos weboldalán nyilvánossá tette a kormány azt a kulturális törvénytervezetet, amelynek kiszivárgott tartalma napok óta vezető hír volt a magyar sajtóban. A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról elnevezésű javaslatcsomagot maga Semjén Zsolt jegyzi.

Mint kirajzolódik, a korábbi hírekkel ellentétben jóval enyhébb lett a törvénytervezet, amelyből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy meghátrált a kormány.

Lesz Nemzeti Kulturális Tanács

A Nemzeti Kulturális Tanács nevű új testületet ugyan létrehozná ez az új javaslat, de nem rendelné alá a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). A nyilvánossá tett új szöveg meg sem említi az NKA-t, így feltételezhetően a jelenlegi struktúra és működésmód nem változna.

Egy újabb kiszivárgott dokumentum szerint a könyvkiadást állami irányítás alá vonná a kormány

Az elmúlt napokban az Artportal számolt be a szerkesztőségükbe eljuttatott salátatörvény-tervzet tartalmáról. Ezt követte egy újabb, már nem októberi, hanem decemberi tervezet, majd az Index hez is új dokumentumokat szivárogtattak ki bennfentes emberek. Az Artportal birtokába jutott előterjesztési szöveg szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszűnhet jelenlegi formájában, a szerepét a Nemzeti Kulturális Tanács veheti át.

A Nemzeti Kulturális Tanács a különféle ágazatok “kultúrstratégiai intézményeinek” vezetőiből állna. A törvénytervezet egyedül a Petőfi Irodalmi Múzeumot említi, az Artportal megjegyzi, képzőművészeti intézményt nem sorol fel a szöveg. A lap megjegyzi, ebben a javaslatban már nem szerepel, hogy akár az NKA is a tanács alá kerülhetne, itt feladatként valamiféle kultúrstratágiai szerep körvonalazódik, amely szerint ez a testület rakja le “a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait”, az ágazati fejlesztési terveket.

Kultúra Nemzeti Alap Színház
Belőlük Áll Össze A Nemzeti Kulturális Tanács / Fotó: 444

Alapvető változás, hogy a javaslat végül nem nyúlna hozzá a független színházak – azaz nem nemzeti vagy kiemelt minősítésű színházak – működési támogatási pályázataihoz.

Különalkuk jöhetnek létre

Szintén nem került a törvénytervezetbe, hogy az állam nem köti új feltételekhez, így a vezetői kinevezésekbe való beleszóláshoz sem a támogatásait az önkormányzati fenntartású színházak esetében. Ha az önkormányzat egyedül nem tudja fenntartani a színházát vagy színházait, kérelmet nyújthat be a kormányhoz, “közös működtetésre”. A szöveg egyebek mellett ezt is leszögezi:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát.[/perfectpullquote]

A miniszter és az önkormányzat egy szerződésben rögzíti majd a közös működtetés alapelveit, “ideértve a vezetői kinevezés módját is” – áll a javaslatban. Fontos megjegyezni, hogy ez ebben a formában mégsem jelent vétójogot. Ez azt jelentheti, hogy különalkuk lehetőségeit teremti meg a törvénytervezet.

Tehát kijelenthető, a nyilvános törvénytervezet sokkal puhább, mint várható volt.

Tiltakozás, Tüntetés

December 9-én, hétfőn 18 órakor a Madách térre szerveztek tüntetést, hogy tiltakozzanak a módosítás, a totális irányítás ellen. A Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) petícióját több mint 51 ezren írták alá cikkünk publikálásáig.

Ismert színészek is tiltakoztak, akik videóben mondták el véleményüket a kormány leendő intézkedéseiről.

Pintér Béla, a videó elején úgy fogalmaz, “a kormány a magyar kulturális élet teljes szétverésére készül, megszüntetné a független színházak támogatását, ezzel a biztos halálra ítéli őket.”

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

Az átalakítással kapcsolatban legerősebben talán Pogány Judit fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Én már színész voltam a ’60-as, ’70-es, ’80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.[/perfectpullquote]

Az idén életműdíjban részesült színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek, a “központi ellenőrzés és a cenzúra”. “Én ezt már megéltem, ne legyen újra” – mondta.

A szakma megvédi a Katonát és a Színművészetit

A színházi szakmák különféle csoportjai – a tüntetésre meghívott Vígszínház nem reagált a megkeresésre, hogy ott lesz-e a rendezvényen – tettek közzé nyilatkozatokat, amelyekben megvédték a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a Katona József Színházat, amelyeket a nyilvánosságra került zaklatásos ügyek után keményen támadtak kormánypolitikusok, elsősorban is Halász János és Kocsis Máté, valamint a jobboldali-  és kormánypárti sajtó. Nem mellesleg ezekre az intézményekre utalva nevezte Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető “zaklatószínházaknak” a színházakat általában.

Dörner György Új Színház Igazgatója
Az Új Színház Igazgatója, Dörner György / Fotó: Huszti István / Index

Azóta a kormányszimpatizáns Dörner György vezette Újszínházban is kirobbant egy szexuális zaklatási ügy. A Színházi Dolgozók Egyesülete etikai bizottságot kért az elnökük, Mihályi Győző ellen egy 2016-os ügy miatt. (Korábbi cikkeink az ügyben, részletesen: Kirobbant az ügy; Etikai bizottság elrendelése; Megszólalt Mihályi)

“Felelősségi viszonyok tisztázása”

A mostani javaslat indoklásában ez a passzus azonban olvasható: “A szabályozást az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő előadóművészeti szervezetekben, ami önmagában is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását.”

A hétvége érdekes fejleménye volt, hogy a Vidnyánszky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság is közleményt adott ki, amelyben tulajdonképpen megkérte a törvényalkotót, hogy enyhítsen a szabályozáson – anélkül természetesen, hogy bírálta volna azt. A 444 arról ír, hogy a Fideszen belül is zajlik egyfajta kultúrharc.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy tűnik, hogy az MMA-ban mégsem Demeter Szilárd és Vidnyánszky fújják a passzátszelet[/perfectpullquote]

– idézi a lap az informátoruk – befolyásos, jobboldali kultúrpolitikus – szavait a Magyar Művészeti Akadémiáról. A 444 megjegyzi, az “MMA sikeresen lobbizott azért, hogy a magyar kulturális élet irányítása ne kerüljön át a szintén jobbos Demeter Szilárd PIM-főigazgató és körének kezébe”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.