Követem Közélet Újabb kiszivárgott dokumentum: A kormány totális irányítás alá vonná...

Újabb kiszivárgott dokumentum: A kormány totális irányítás alá vonná a kultúrát

Promóció

Újabb kiszivárgott dokumentum került nyilvánosságra. Az Artportal birtokába került decemberi salátatörvény-javaslat még inkább centralizáló, a demokratikus döntéshozatalt még jobban kizáró.

Promóció

A tegnapi nap folyamán a ContextUs is beszámolt arról a kiszivárgott októberi salátatörvény-javaslatról, amely szerint a kormány megszüntetné jelenlegi formájában a Nemzeti Kulturális Alapot. Helyette Nemzeti Kulturális Tanács jönne létre.

Mint írja a szaklap, a pályázati rendszer megmaradna. Centralizált, irányított kultúra képe rajzolódik ki a törvénytervezetből. Az Index megkereste az Emberi Erősforrások Minisztériumát (EMMI), akik azt írták, a szervezetet nem szüntetik meg, viszont átalakítják, a tárca megfogalmazása szerint “megújul”.

A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül

– írják.

Nemzeti Kulturális Alap fesztiválja / Fotó: Bartos Gyula

Az újabb kiszivárgott salátatörvény-javaslat – amely decemberi – a Nemzeti Kulturális Alap szakmai döntéshozatali folyamatának morzsáit is felszámolná. Azt írja a lap, az új dokumentumokban az olvasható, hogy az NKA, teljes pénzalapjával együtt ugyanúgy a frissen létrehozandó Nemzeti Kulturális Tanács alá kerül, de ez a terv már a pályáztatás eddigi gyakorlatát, és a szakmai döntéshozatal minimális garanciáját jelentő kollégiumi rendszert is elveti, és az EMMI-miniszter kezébe helyezi a döntés jogát. Mint a friss tervezet fogalmaz:

…az állandó és ideiglenes szakmai kollégium rendszer megszűnik, helyette a miniszter rendelkezik döntési jogkörrel a Tanács adott kulturális szakágazatért felelős tagja javaslatára, vagy ad hoc jellegű véleményező bizottság javaslatára figyelemmel.

A lap megjegyzi, a pályáztatás rendszerét nem zárja ki a javaslat.

Kiszivárgott információk szerint a kormány “megújítja” a Nemzeti Kulturális Alapot

Az Artportal birtokába jutott előterjesztési szöveg szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszűnhet jelenlegi formájában, a szerepét a Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Mint írja a lap, a pályázati rendszer megmaradna. Centralizált, irányított kultúra képe rajzolódik ki a törvénytervezetből. Az megkereste az Emberi Erősforrások Minisztériumát (EMMI), akik azt írták, a szervezetet nem szüntetik meg, viszont átalakítják, a tárca megfogalmazása szerint “megújul”.

Ez azt jelenti, hogy itt a szakmai alapú döntéshozatal maradékát számolja föl a kormányzat. Az a Nemzeti Kulturális Tanács, amelyre a salátatörvény-javaslatban utalás történik, és amelyet az előző tervezetben is az NKA romjai fölé ültettek volna, nem a szakmák delegáltjaiból áll, hanem a “nemzetstratégiai kulturális intézmények” vezetőiből. Ezt már az előző, októberi javaslat is így képzelte, most azonban konkrétan meg is nevezik a “nemzetstratégiai kulturális intézményeket”. 

A tervezet alapján több területről is felsorolnak ilyeneket, az úgynevezett “alkotóművészet” területéről mindössze egyet, ez pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum. Képzőművészettel foglalkozó intézmények közül egy került a listára, a “közgyűjtemény és emlékezetpolitika” kategóriában a Szépművészeti Múzeum.

Az Artportal megjegyzi, hogy ez a javaslat szabályozni kívánja azt is, mire adható támogatás az “Alapból”, tehát az eddigi NKA pénzalapjából. Ez a felsorolás megpróbálja körülírni a kulturális, művészeti tevékenységek sok fajtáját, és ebben a felsorolásban hangsúlyosan szerepel, hogy “a nemzeti identitást erősítő, Magyarország történeti és kulturális hagyományait bemutató” rendezvényekre. Bár megjegyzi a lap, hogy a felsorolásban ott szerepel ez is: “a művészeti alkotások új irányzataira, új kulturális kezdeményezésekre”.

Kálmán Olga: “Ez most a kormány bosszúja Budapest elvesztéséért”

Az birtokába került előterjesztés szerint megszűnhet “megújul” a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a szerepét Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Az is felmerült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így Kásler Miklós döntené el, ki kerülhet a színházak élére. Ezen hírre fakadt ki Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tanácsadója a Facebookon.

Az is kiderül a decemberi tervezetből, hogy “Magyar Nemzeti Kultúrközpont” létrehozását tervezi a kormány, amely “kulturális konszern” vagy “integrátor testület” szerepet kíván betölteni. Azt viszont nem tudni a javaslatból, vajon mit takarhat ez. A lap felveti, hogy vélhetően “valamilyen stratégiai iránymutató szerep rajzolódik ki az irodalom, a könyvkultúra és az alkotóművészet területeit illetően”.

Érdekesség a salátatörvény-javaslatban, hogy felsorolja a fentebb említett “kulturális agytrösztnek” a tagjait: Országos Széchenyi Könyvtár, a KELLO, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft., a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Magyar Írószövetség és a Cseh Tamás Archívum. Sőt, a testület elnöke a PIM igazgatója, Demeter Szilárd lenne.

Az Indexhez is eljutottot ez a tervezet, ám úgy tűnik, terjedelmesebb lehet, hiszen cizelláltabb információk kerültek a birtokukba. Mint írja a lap, a törvény rendelkezne a Virtuózok Kamaraegyüttes és Tehetséggondozó program támogatásáról 800 millió forinttal. Kidolgozna egy 5,3 milliárd forintos komolyzenei stratégiát, és – összhangban Demeter Szilárd korábbi terveivel – anyagi alapot biztosítana az irodalmi pályázatokhoz, amelyeket a PIM kezelne (az első két évben évi 59,2 millió, majd év 148,9 millió forintból).

És ha még nem lenne egyértelmű, írja a lap, “minderre a sok törvénymódosításra azért van szükség, mert „a törvény hatálya alá tartozó tevékenységekkel szemben támasztott alapvető elvárás, hogy aktívan védelmezzék a nemzet megmaradásának, jólétének és gyarapodásának érdekeit.”

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3