“Pajtából” a Nemzeti Színház pódiumára: IV. Pajtaszínházi Szemle

Megkezdődött a IV. Pajtaszínházi Szemle szombaton a Nemzeti Színházban, Budapesten.

A kétnapos szemle a Pajtaszínház Program negyedik évadában született előadásokat mutatja be. Szombaton és vasárnap 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportja, összesen 260 fellépő áll a Nemzeti Színház nagyszínpadára, felvillantva térségük hagyományait, szokásait, tájnyelvét és helyi legendáit.

Eldőlt, ki lesz a Pesti Magyar Színház igazgatója 2024-ig!

Kásler Miklós a szakmai bizottság javaslatának figyelembevételével február 1-jétől 2024. január 31-ig terjedő időtartamra nevezte ki Zalán Jánost a Pesti Magyar Színház igazgatójának. A pályázatot a szakmai bizottság – nyolc tag részvétele mellett – egyhangúlag támogatta. A 19. századi orosz szerzőnek, Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilinnak hasonló düh ragadta meg a tollát 156 éve, mint azóta sokunkét.

A Pajtaszínház Program célja, hogy a helyi közösségek, kistelepülések lakosai az amatőr színjátszás útján közösségi élményekkel gazdagodjanak, és fellendítsék településük kulturális életét – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a szemle megnyitóján.     

herter anikó kormany.hu
Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a szemle megnyitóján / Kép: kormany.hu

Hozzátette: a 2015-ben indított program ma már az egész országot átfogó, egyszerre felülről és alulról szerveződő mozgalommá kezd válni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból