Rekord: több ezer népzenész és táncos a Néptánc-antológián

Contextus

Contextus

Magyarország különböző pontjairól és a határon túlról érkező több mint ezer néptáncos és népzenész mutatkozik be az idei Néptánc-antológián március 2-án a Budapesti Operettszínházban.

A Martin György Néptáncszövetség hagyományos táncos ünnepén az elmúlt év legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb, nem hivatásos előadóit láthatja a közönség.

Külföldön is népszerűsítik a magyar néptáncot – Indul az I Dance Hungary

“A magyar népzene és a néptánc olyan csodák, amelyekkel külföldön is meg tudják érteni kultúránkat. Furulyás Dóra, Nagy Csilla, Virág Melinda, Dányi Viktória saját élményeikből dolgoznak, talán ettől még érdekesebb az előadás. Az anyaméhet megjelenítő díszletben sok minden történik, míg a szereplők eljutnak a szülésig. Akárcsak a valóságban.

A Néptánc-antológia műsoraiban rendszeresen helyet kapnak a legjobb határon túli néptáncegyüttesek is. Idén fellép a Felszállott a páva című televíziós népzenei és néptáncos vetélkedő korábbi vajdasági győztese, a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttes, valamint az idei vetélkedő középdöntőse, a felvidéki Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes Nagyidáról. A Diószegi László által rendezett műsorban színpadra lép továbbá a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes, a jászberényi Jászság Népi Együttes és a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes.

Részlet a Fölszállott a páva című műsorból / Kép: Bama

A Néptánc-antológiát követően este hét órától a Néptáncosok Báljára várják a szervezők a néptánc és népzene kedvelőit a Hagyományok Házába, ahol Mihó Attila és barátai, valamint a Zurgó Együttes és kalotaszegi hagyományőrző zenészek fognak játszani.

Fölszállott a páva – Első elődöntős sztárprodukció – Kincses Kalotaszeg… Apáról fiúra

Iratkozz fel a Fölszállott a páva youtube csatornájára: https://www.youtube.com/user/folszallottapavaDuna?sub_confirmation=1 Nézd még több videót a Fölszállo…

A Néptánc-antológiát csaknem ötven évvel ezelőtt Vásárhelyi László (1925-2002) táncos-koreográfus kezdeményezésére rendezték meg először.

Nem lehet elég korán elkezdeni / Kép: Cyberpress

Az évente mindössze egyetlen alkalommal látható impozáns színházi program az előző évben bemutatott legkiválóbb koreográfiák seregszemléje, amelyen nem csupán Magyarország, hanem az egész Kárpát-medence legjobb néptáncegyüttesei vesznek részt.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Követem>Élet + Stílus > Rekord: több ezer népzenész és táncos a Néptánc-antológián
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból