Itt a nyár, és jönnek a Pride-felvonulások szerte a világban. New Yorkban a hétvégén zajlott a rendezvény. Tüntetők egy csoportja gyászruhába öltözve, koporsókkal és csatlakozó transzparensekkel tüntetett azokért, akik ezt nem tehetik meg, mert az ellenük irányuló erőszak áldozatai lettek.

Menet azokért, akik már nincsenek az élők sorában

Mi is hírt adtunk arról, hogy június az LMBTQ Pride hónapja. A New York-i eseményre a Voices4 tagjai 10 koporsóval érkeztek. Az LMBTQ-emberek jogaiért küzdő aktivista csoport a más nemi identitásúakat érintő egyenlőtlenségekre és az őket érő támadásokra hívta fel a figyelmet. A koporsók azokat jelképezik, akik másságuk felvállalása miatt életüket vesztették az ellenük irányuló erőszakban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Számomra ez a menet azokért, akik nem lehetnek itt azt jelenti, hogy azokra gondolok, akik jelenleg is élnek, de nem tudják felvállalni az identitásukat, és azokra, akik a másságuk miatt pusztultak el, vagy úgy haltak meg, hogy valaha is komfortosan élhették volna meg azt[/perfectpullquote]

– mondja a 23 éves Rachel Levit, aki a Voices4 kutatói csapatának tagja.

Levit együtt menetelt leszbikus és biszexuális nőkkel Guatemalában, akik “korrekciós” nemi erőszakot szenvedtek el másságuk miatt.

Felvonult Roxana Hernandezzel, a transgender nővel is, aki Honduras-ból érkezett az USA-ba, és menekülteket fogva tartó őrizetben halt meg.

A 28 éves Dominic Finelli, a Voices4 egy másik tagja így fogalmazza meg, számára mit jelent ez a felvonulás:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Menetelés a választott családom egészéért: a fekete életekért, a barna életekért, a transz életekért, a nem gender-konform életekért, az interszexuális életekért, a biszexuális életekért, az őslakosok életéért, a fogyatékkal élőkért és azok életéért, akiket megrendszabályoznak, szisztematikusan elnyomnak és akiket a hazájukban és nemzetközi szinten is üldöznek. [/perfectpullquote]

Finelli elmondta, hogy David Kato, ugandai tanár és LMBTQ-aktivista járt a fejében, akit egy homofób támadásban halára vertek Kampalában 2011-ben.

A Voices4 akciói az LMBTQ-emberek jogaiért

Nemrégiben a Voices4 egy queer csókolózási demonstrációt szervezett az ex-szovjet államokban élő LMBTQ-közösségek iránti szolidaritásból. Különösen az Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban és Azerbajdzsánban tapasztalható homofób politika ellen emelték fel a szavukat.

Ezekben az országokban a más nemi identitású embereket letartóztatják, zaklatják és fizikailag bántalmazzák.

A Voices4 egy másik tagja, Je’Jae Daniels szerint a menet azokért is szól, akik “akik nem vállalják a másságukat az üldöztetéstől, a gyűlölettől és az elutasítástól való félelmük miatt.”

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Én azokért menetelek, akiket megöltek, üldöztek, és soha nem volt lehetőségük átélni azt a pillanatot, ami nekem megadatott, hogy itt lehetek a Pride-on a társaimmal    [/perfectpullquote]

– tette hozzá Je’Jae Daniels.