New York számos parkjában ellehetetlenítették a művészeti árusok helyzetét. A szabályok kizárólag azokra vonatkoznak, akik valamilyen úgynevezett „önkifejező” árut árulnak. Többen felháborodtak a határozaton.

New York városának bírósága eltörölte azt a 2017. évi határozatot, melyben a művészeti árusok engedélyt kaptak a legnagyobb parkokban való eladáshoz. A szabály négy parkot érint, a Central Park egy részét, a Battery Parkot, a High Line parkot, valamint a Union Square Parkot. Az árusok számát 100-ra csökkentették, illetve 140-re, amikor a Greenmarket nem üzemel a Union Square parkban. Előtte majdnem 300 ember árulta portékáit ezeken a helyeken.

Árusok
Árusok New York Egyik Parkjában / Fotó: The New York Times

A szabályt azért hozták meg, mert szeretnék megtartani New York város parkjainak természetes szépségét és eltörölni a túlzott tömeget. E mellett az esetleges rekreációs célok megvalósításához is elég helyet szeretnének a városfejlesztők. A határozat foglalási alapon működik, aki előbb megérkezik a kijelölt árusító helyre, onnantól aznap ő árulhat azon a helyen. Mindez azokra vonatkozik, akiknek árult termékei könyvek, újságok, festmények vagyok fotók.

Tandíjuk visszafizetését követelik a Glasgow-i művészeti iskola tanulói

Több mint 20 ezer fontos tandíjuk visszafizetését követelik a Glasgow School of Art diákjai. Elmondásuk szerint az előző tanévben a Charles Rennie Mackintosh által tervezett épületben voltak óráik, ahol 2015-ben és 2018-ban is tűz ütött ki. Az épület omladozik, a stúdiótermekben nincs fűtés, az oktatók pedig nem tartanak órákat.

Egy csoportnyi érintett elmondta, hogy az új szabályozás sérti a szólásszabadságukat, egyenlő védelemhez való jogaikat a New York-i állam alkotmánya alapján. Ezen felül a törvény diszkriminatív azokkal szemben, akik nem tudnak vagy nehezen versenyeznek a helyekért, legyen az a kor, a nem vagy valamilyen fogyatékosság miatt. Barbara Kapnick bíró azonban a torlódás miatt elkerülhetetlennek látta a szabály bevezetését. Valamint az sem történt meg, hogy a felperesek bemutattak volna bármilyen diszkriminációval kapcsolatos bizonyítékot a szabályzatban. Bővebben ezen az oldalon olvashatsz a részletekről.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet