Nézd meg a Pixar munkahelyi szexizmusról szóló rövidfilmjét! – Megérkezett a Purl

A Pixartól nem megszokott módon most felnőtteknek szóló animációt rakott le az asztalra. Ezúttal a nemi dinamikát mutatta be a munkahelyen. Megérkezett a Purl, írja a DesignTaxi.

Az új rövidfilm a cég SparkShorts programjának keretében készülhetett el, ami új történetmesélők megismerésére koncentrál. Nyolc percben mutatja be a rózsaszín fonallabda nehézségeit új munkahelyén, a B.R.O. Capitalnál. A képzeletbeli cég, ahogy nevéből is kitalálható, Purl érkezéséig kizárólag férfiakat foglalkoztat.

A szegedi halbolt durván túltolta a szexizmus szekerét a meztelen reklámmal

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet a szegedi halbolt plakátjára. A Mars téri piac és vásárcsarnok üzlet az ősrégi, olcsó reklámfogással népszerűsíti a boltot: meztelen nővel. Ha nem lenne elég a vizuális szennyezés, a szlogennel rádobnak egy lapáttal: Ezt már a szocializmusban csúcsra járatták, de számos alkalommal még mindig szembejön velünk hasonló reklám.


A fonallabda nehezen tud érvényesülni a munkahelyi közegben, mivel a kollégák nem tudnak mit kezdeni az új dolgozó különbözőségével. Egy idő után Purl még változtat is magán, hogy jobban beolvadjon a férfiak közé.

Purl | Pixar SparkShorts

Purl, directed by Kristen Lester and produced by Gillian Libbert-Duncan, features an earnest ball of yarn named Purl who gets a job in a fast-paced, high ene…

A rövidfilm végül jó véget ér, a nyolc perces alkotás végére javul a diverzitás a cégnél. Az új közegben pedig a fonallabdák anélkül tudnak érvényesülni munkahelyükön, hogy a férfiakhoz próbálnának hasonlítani.

Angliának elege lett a szexista reklámokból / ContextUs

A brit Reklám Szabványügyi Hatóság (Advertising Standards Authority – a szerk.) jövő évtől betiltja azokat a reklámokat, promóciókat, amelyek hátrányos helyzetben ábrázolják a nemeket, erősítve a káros nemi sztereotípiákat. A szigorú döntést egy 1 évig tartó vizsgálat előzte meg. A vizsgálat során kiderült, a negatív nemi előítéletek korlátozzák az embereket a döntéshozatalban, valamint álmaikban és lehetőségeikben.


Kristen Lester, a rövidfilm készítője elárulta, az alkotást saját tapasztalatai inspirálták. Az első animációs munkahelyén egyedüli nőként dolgozott. Annak érdekében, hogy azt tegye, amit szeretett volna, tulajdonképpen egy lett a fiúk közül.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azután eljöttem a Pixarhoz. Amikor először dolgoztam együtt nőkkel is egy csapatban, akkor vettem észre, mennyire eltemettem magamban a női aspektusomat[/perfectpullquote]

– állítja a film kulisszatitkairól szóló videóban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból