A fehér király több nemzetközi fesztiválon is feltűnt már, de csak március 9-én kerül a magyar mozikba. Ám most megtekintheted a film magyar szinkronos előzetesét.

A szerző, Dragomán György szerint nagyon más, mint amire számított, de nagyon várja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy képzelik, mintha Angliában harminc évig kommunizmus lett volna, és a film cselekménye ezt követően játszódna. Nagyon érdekes felfogás, kicsit sci-fis. Nem bánom, mert nem biztos, hogy A fehér király Erdélyben játszódik, ha valaki sci-fiként akarja olvasni, olvassa úgy[/perfectpullquote]

– fejtette ki Dragomán György korábban a hazánkban is forgatott, nemzetközi koprodukcióban készült filmről.

Drag

A fehér királyt Alex Helfrecht és Jörg Tittel rendezte, nekik ez az első játékfilmjük, korábban rövidfilmeket forgattak és darabokat rendeztek a West Enden. Kelet-európai szövegeket keresve találtak rá a regényre, aminek épp akkor járt le az amerikai-német opciója, amely korábban lekötötte a regény filmes jogait.

Az egyelőre nem kifejezetten ismert rendezőknek viszont olyan színészeket sikerült megnyerni a filmhez, mint Jonathan Pryce (A Karib-tenger kalózai), Agyness Deyn (Ave, Cézár!), Greta Scacchi (A játékos), vagy Olivia Williams (Hatodik érzék).

Dragomán György családjával a nyolcvanas években menekült el a Ceausescu-diktatúra elől Marosvásárhelyről. A több mint 30 nyelvre lefordított sikerregényében azt ábrázolja, hogyan éli meg egy kiskamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják munkatáborba, hogyan vészeli át a hiányát, és hogyan birkózik meg a családi hazugságokkal, nyomasztó titkokkal.

A film világpremierje tavaly az edinburgh-i filmfesztiválon volt.

Magyar bemutató: március 9.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet