Nick Anderson karikaturista Trumpról készült karikatúrája, amin az amerikai elnök épp kloroxszal itatja az állampolgárokat, bizonyára nem tesz jót a vezető hírnevének. 

Klorox a reggeli fekete helyett?

Donald Trump javaslata, miszerint, ha a fertőtlenítő valóban hatásos lehet a koronavírussal való védekezéssel szemben, akkor érdemes lenne a betegeknek ezt fogyasztania, széles körökben verte ki a biztosítékot. A szervezetbe bevitt fertőtlenítőszernek ugyanis súlyos egészségügyi következményei vannak, amik akár halálhoz is vezethetnek. Annak ellenére, hogy a kézfertőtlenítő jó módszere lehet kezünk tisztán tartásának, fogyasztása tilos. Trump javaslata hatalmas port kavart, ami hetekkel később sem tűnik alábbhagyni. Anna Wintour szerint a kísérletet először az amerikai elnökön kéne végrehajtani, a Pulitzer-díjas Nick Anderson művész pedig egy találó karikatúrával mutatott rá az eset abszurditására. 

Nick Anderson Trump
Trump Kloroxszal Itatja Az Amerikai Állampolgárokat / Illusztráció: Nick Anderson

A képen Trump látható a Maga-sapkás támogatói körében, amint éppen egy bödönből merít nekik innivalót. A tartályon előszőr a “Kool-Aid”, majd a “Chloroquine” felirat látható, azonban áthúzva. Ez utóbbi egy újabb okos meglátására utal, Trump azt állította, hogy a malária-elleni hydroxychloroquine jó módszere lehet a Covid-19-cel való megküzdésben, annak ellenére, hogy egy tanulmány korábban már igazolta, hogy ez csak megnöveli az áldozatok számát. A tartályon végül a “Clorox” felirat látható. Az amerikai elnök hírnevére azonban nem gyakorol jó hatást egy olyan kép, ahol épp fehérítővel itatja az állampolgárait. 

A Twitternek kellett elnézést kérnie Donald Trump miatt

Donald Trump folyamatosan kiakasztja az embereket Twitter bejegyzéseivel vagy nyilatkozataival. Legutóbb Stephen Colbert akadt ki Trump sajtótájékoztatóján. Az elnök most egy Twitter-bejegyzésével okozott felháborodást, ami miatt a közösségi platform is elnézést kért. Donald Trump ugyanis tweetjeiben sorozatosan azt állította, hogy Joe Scarborough, korábbi kongresszusi képviselő megölte munkatársát, Lori Klausutis-t, amelyről utóbb kiderül, hogy összeesküvés-elmélet volt, írja a .

A kép amúgy egy már 1978-ban megtörtént esetre utal, amikor Jim Jones kultusz-személy tömeges mészárlást rendelt el. Több mint 900 embert itatott meg ciánnal kevert punccsal egy eseményén. A két eset pedig ijesztő hasonlóságot mutat. 

Abszurd eset

Nick Anderson a képet a Redbubble oldalra töltötte fel, ahol értékesíteni kezdte azt. A művét azonban kevesebb, mint 24 óra alatt törölték az oldalról, mondván ez az amerikai elnök brendjét sérti. Anderson eleinte azt gondolta, hogy a márkasértés vádja a képen látható Trump-támogatók Maga-sapkáira utal. A valóságot realizálva, azonban abszurdnak nevezte az esetet. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Olyan furcsa időket élünk, amikor #Potus (Donald Trump – a szerk.) könnyen megvádolhat valaki egy gyilkosság elkövetésével, és ugyanebben az időben zaklathat egy privát vállalkozást és eltörölheti a tartalmait, ha az épp nem kedvére való [/perfectpullquote]

– írja Twitter-oldalán Anderson, utalván arra, hogy nemrégiben az amerikai elnök gyakran használt közösségi oldalán egy rég megdöntött összeesküvés-elméleten kezdett el újra csámcsogni. A Comic Book Legal Defense Fund (CBLDF) és más szervezetek azonban kérelmet fogalmaztak meg a Redbubble számára, írja a The Guardian.

Ridley Scott: Donald Trump egy narancsfejű idióta, aki felettünk áll

A koronavírus következtében nemcsak kedvenc közösségi tereink búcsúztak el egy időre és fújták le a régvárt eseményeket, de a múzeumoknak is be kellett zárnia, valamint a filmipar is leállt. Olyan ágazatok is kárt szenvednek a járvány idején, amire először talán nem is gondolnánk: a pornóipar forgatásait is leállították.

Eszerint Trump kampánya helytelenül használta fel az oldal feljelentő mechanizmusait, hogy megvédje politikai kifejeződéseit a paródiáktól, kritikáktól és szatíráktól, amik a szabad véleménykinyilvánítás mindennapos eszközei.

Ennyit a szólásszabadságról

Nick Anderson szerint az eset jó bizonyítéka annak, hogy Trump keze több szervezetre és rendszerre is korlátlanul terjed ki, szabotálva ezzel mások szabadságát, alkotásait és véleménykinyilvánítását. Trumpnak azonban nem ez az első húzása. Korábban két liberális lapot tiltott ki a Fehér Házból és a CNN-t is ultimátum elé állította.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Muszáj rámutatunk: az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy hipokrita, aki a Twitteren panaszkodik arról, hogy a szólásszabadságát korlátozzák, aztán pedig aktívan próbálkozik mások szólásszabadságát megakadályozni. Ez mindenképp egy kamaszodó tekintélyelvűség nevetséges viselkedésére utal [/perfectpullquote]

– mondja Anderson. A Redbubble oldala azóta visszaállította a képet és elnézést kért a téves lépésükért. Beismerték, hibát vétettek. Anderson szerint a legmegdöbbentőbb az, hogy rajzának eltávolítása kevesebb mint 24 óra alatt történt, aligha látta valaki a tartalmát. És ha ez ilyen gyorsan megtörténik vele, mi a garancia rá, hogy nem csorbítják más munkáját is hasonló módon a Redbubble vagy más oldalakon? 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet