Akár minden negyedik nőt is érinthet az anorgazmia problémája. Dr. Nan Wise amerikai szexuálterapeuta és szerző elmagyarázza a lehetséges okokat, és megoldási javaslatokat is kínál.

A szakértő válaszol

Dr. Nan Wise, az Amerikai Szexuálterapeuták Szövetsége által minősített szexuálterapeuta, neurológus szakorvos, párkapcsolati tanácsadó, a Why Good Sex Matters (Miért fontos a jó szex?) című könyv szerzője, a nők által leggyakrabban feltett kérdést válaszolta meg a Glamournak írt cikkében.

Nincs Orgazmusa No
/ Fotó: Freepik

„Mind szexológusi, mind az agyi örömközpontot kutató neurológusi pályafutásom során a leggyakrabban hallott kérdés a következő volt: Doktornő, miért nem tudok kielégülni? A rendszeres kielégülés nem csak a jó házaséletről szól, hanem az öröm fontosságáról az életünkben. Az öröm nélkülözhetetlen az agy és a szervezet számára is” – magyarázza dr. Nan.

Újra tombolnak a hormonok: itt a Szexoktatás második évadjának előzetese

A január 17-én kezdődő második évad ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. De ha lehet, most még több szexuális gonddal, még több kezdeti bénázással, még fergetegesebb poénokkal („A spermám kimchi ízű!”), és még több mémesíthető Gillian Anderson-jelenettel tér vissza.

Nehéz arra vonatkozóan megbízható adatot mondani, hogy hány nőt érint ez a probléma. Attól is függ, hogyan definiáljuk a rendellenes orgazmust, hogyan fogalmazzuk meg a kutatásban szereplő kérdéseket, milyen mintán vizsgálunk, stb. A legfrissebb adatok szerint a fejlett országokban a nők 16-25%-a nem él kielégítő szexuális életet. Az olyan fejlődő országokban, ahol a női szexualitás társadalmi megítélése kedvezőtlen, ez az arány akár 74% is lehet, mint például Ghánában.

Az anorgazmia, azaz az orgazmus hiánya eseti is lehet. Vagyis lehetséges, hogy bizonyos körülmények között az illető nő képes elélvezni – például önkielégítés során, de a partnere előtt, közösüléskor nem. Ez is elég gyakori jelenség, amelyet a nők 60%-a tapasztalt már.

Mit lehet tenni, ha valaki képtelen eljutni a csúcsra? Lássuk tehát a leggyakoribb okokat és a doktornő megoldási javaslatait!

Nincs elég gyakorlatod

Dr. Nan klinikai tapasztalatai alapján az orgazmushiány leggyakoribb oka az, hogy az érintett hölgy nem ismerte meg eléggé a saját testét önkielégítés közben.

Az orgazmus nem magától jön, hanem tanult készség. A nemi szervek és az agy örömközpontja közötti idegpályákat is tanítani és edzeni kell, hogy egyáltalán létrejöjjön az orgazmus, majd pedig hogy minél könnyebben el lehessen érni.

A fiúk sokkal könnyebben rájönnek, hogyan tudják saját magukat eljuttatni a csúcsra, mint a lányok. Ennek egyrészt biológiai okai vannak – egy erekciót nehéz nem észrevenni –, ráadásul a kultúránk is sokkal inkább elfogadja, ha egy férfi maszturbál. Tehát egyáltalán nem meglepő, ha az orgazmuskészség sok nő számára egyáltalán nem automatikusan jön.

Megoldás: gyakorolni, azaz önkielégíteni kell. És végezzünk Kegel-gyakorlatokat! A Kegel-gyakorlat a legalkalmasabb módszer, hogy megerősítsd az orgazmus-készségedet. További hasznos segítség: használj vibrátort – ne félj attól, hogy csökken az érzékenységed, ez butaság.

Traumát vagy megszégyenítést kellett átélned

A környezetünk folyamatosan zavaró és felháborító üzenetekkel bombázza a nőket a szexualitásukkal kapcsolatosan: Legyen tökéletes a tested!, Tégy úgy, mintha szexuális eszköz lennél!, Ne élvezd túlságosan a szexet, ne legyen túl sok partnered, mert akkor azt mondják rád, hogy kurva vagy!

Nők mesélték arról, melyik szexpózfajtára esküsznek

Nők mesélték arról, melyik szexpózfajtára esküsznek „Amikor összejöttünk a párommal, egy egész órát el tudtunk tölteni olyan apróságokkal, hogy simogatja a kezeivel hol fent, hol lent a hátamat, a melleimet, a bőrömet mindenütt. Ezek a lassú érintések nagyon beindítottak. Most már teljes munkaidő és egy kisgyerek mellett nincs mindig időnk hasonlóra…

A tanulás fontos szerepet játszik a szexuális zavarokban. Nem számít, mennyire kifinomult vagy szexpozitív a hozzáállásod tudatos szinten, a régről berögződött, elutasító üzenetek és tapasztalatok védekezést válthatnak ki, és megakadályozhatják, hogy átengedjük magunkat az élvezeteknek.

A kulturális berögzültségeken túl a szexualitáshoz kapcsolódó traumatikus tapasztalatok is gátolhatják az ellazulás képességét, és annak elfogadását, hogy nekünk is – mint bárki másnak – járnak a szexuális örömök.

Amikor traumáról beszélünk, nem feltétlenül szélsőségesen kegyetlen élményekre kell gondolnunk. Dr. Nan egyik páciensének éveken át problémája volt az orgazmuskészségével, és a rendellenesség okát a gyerekkorában találták meg. Egyszer, amikor fürdött, az anyukája éppen akkor lépett be a fürdőszobába, amikor a lába közé nyúlt, mire az anya égtelen ordibálásba kezdett. Annyi történt mindössze, hogy a szappan éppen oda esett a kádba. Ráadásul a páciens katolikus iskolába járt, és ezzel sikeresen el is fojtotta magában évekre a kielégülés képességét.

Megoldás: ha megszégyenítettek, vagy bármilyen kis vagy jelentősebb megrázkódtatás ért, érdemes felkeresni egy szexterapeutát. Néhány alkalom után a páciensem már képes volt megengedni magának, hogy eljusson a csúcsra. Megértette, hogy a fürdőszobai megszégyenítő incidens gátolta meg abban, hogy élvezetét lelje a szexben. Miután a terápia során feloldották a tudat alatt berögződött bűntudatot, megtanulta a teste működését, és jó barátságot kötött egy vibrátorral.

Fizikai ok

A kor is számít: az 50 év körüli és afeletti nők gyakrabban tapasztalnak orgazmuszavarokat, mint a fiatalabbak. Az öregedéssel a szexhormon-termelés lassul, és ezáltal nehezebben érhetjük el az izgalmi szintet és az orgazmust is. A másik tényező a kismedencei izmok tónusának csökkenése lehet.

Egy kutatás szerint nem a rengeteg szex a jó házasság titka

Sokan azt hiszik, hogy a jó házasság titka a rengetegszex. A legújabb kutatások szerint azonban nem ezen múlik, hogy egy pár mennyi ideig marad együtt, hanem azon, hogy szex után a felek ki tudják-e aludni magukat. Ehhez kapcsolódóan pedig nagyon fontos kérdés, hogy a férfi és a nő együtt alszik-e.

Megoldás: ha az izmaink edzésben vannak, akkor kisebb az esély, hogy elgyengüljenek. Ha szexuálisan és fizikailag is aktívak maradunk, az a legbiztosabb módja a szexuális életminőségünk megőrzésének. Biztosítsuk továbbra is rendszeresen, hogy vérbőség alakuljon ki a nemi szervek és a kismedencei izmok tájékán.

Depresszió vagy szorongás

Amikor depressziósak vagyunk vagy szorongunk valamitől, a szexuális válaszkészségünk erősen leromlik. Az antidepresszáns készítményeknek, a szelektív szerotonin visszavétel gátlóknak is van ilyen mellékhatásuk. Ezek a gyógyszerek olyan szinten gátolják a szerotonin rendszert, hogy teljesen elnyomják a szexuális vágyat és az orgazmuskészséget. Rossz hír, hogy az alkohollal kezelt depresszió is eltompítja a szervezet szexuális válaszreakcióját.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmány hoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Megoldás: aki depresszióban vagy szorongásban szenved, azonnal keressen fel egy pszichiátert, hogy a lelki egészsége mihamarabb helyreálljon. Amennyiben valakinek antidepresszánst kell szednie, beszélje át az orvossal a szexuális életét érintő mellékhatásokat, amikor választani kell az egyes készítmények között. Amennyiben már antidepresszánst szed, és azt veszi észre, hogy rossz hatással van a szexuális életére, konzultáljon az orvossal a gyógyszeres kezelés felülvizsgálatáról. Vannak olyan készítmények, amelyek kevésebb szexuális problémát okoznak.

Zavarban vagy a párod előtt

Ha egyedül ki tudsz elégülni, de a partnered jelenlétében nem, nem egyedi esetről van szó. Gyakori probléma, és általában onnan ered, hogy nem tudod elengedni magad egy másik ember jelenlétében. Vagy azzal van probléma, hogy nem tudod megfelelő módon a partnered tudtára adni, hogy számodra milyen a kielégítő ingerlés. Ha gondok vannak a párkapcsolatban, az orgazmus is elillanhat. Ha nem érzed magad biztonságban a partnered mellett, vagy mérges vagy rá, az élvezet is nehezebben jön.

Nők tapasztalatai, mely nyelvgyakorlatokat kedvelik

A filmek félrevezetőek a nyelvórát illetően! Az iskolában sok hasznos dolgot megtanítanak a gyerekeknek, de vannak olyan dolgok, amiket csak az élet iskolájában sajátíthatsz el igazán. A férfiak orális szaktudása az internetes tartalmakra épít elsősorban. Ez viszont azt a hamis elvárást gerjeszti, hogy elég egy-két hevesebb nyelvcsattintás és már jön is az eget rengető orgazmus.

Megoldás: a nők sokszor nem tudják megfelelően kommunikálni, hogy mi a jó nekik az ágyban. Egyrészt attól tartanak, hogy megsértik a párjukat, vagy pedig túl asszertívnek gondolják őket. De az, ha megbeszélitek, hogy számodra mi jó az ágyban, az csak mindkettőtök előnyére válhat. Azok a párok, akik őszintén kommunikálnak egymással, nagyban javíthatják a szexuális életük minőségét is. A súlyosabb párkapcsolati problémákra nincs gyors megoldás, de az orgazmushiány hozzásegíthet egy nehéz, de minden bizonnyal felszabadító beszélgetéshez. Egy szexuális problémák megoldásában is járatos, gyakorlott párterapeuta csodákat tehet az ilyen gondokkal küzdő pároknál.

Túl feszült vagy

Nem te vagy az egyetlen, aki a napi teendőin agyal állandóan. Egyáltalán nem ritka, hogy annyira befeszülünk, hogy képtelenek vagyunk élvezni a szexet. A stressz számos negatív hatást gyakorol a szexhormonok termelődésére, valamint a fizikai és érzelmi közérzetünkre, és a szexuális vágy csökkenéséhez vezet.

Szakértők szerint ezek a legnépszerűbb pozitúrák 2020-ban

Az együttlét kortól és nemtől függetlenül idén is töretlenül népszerű! A nemi élet az a dolog, amit nem lehet megunni, ezért érdemes felpezsdíteni az együttléteket az új évben is. A filmek félrevezetőek a nyelvórát illetően! Az iskolában sok hasznos dolgot megtanítanak a gyerekeknek, de vannak olyan dolgok, amiket csak az élet iskolájában sajátíthatsz el igazán.

Megoldás: a stressz levezetése csodát tesz a szexuális életeddel. Sajátítsd el a mindfulness technikát, hagyd a telefonodat a hálószobán kívül, és végezz napi szinten elegendő endorfintermelő testmozgást. Legyen ez a legfontosabb, ugyanis az egészséges hedonizmus gyógyító erővel bír!

Az orgazmus nem a szexuális élet értelme. Ha elengeded a görcsös hajszolását, az segíthet magadra találni. Néhány nő ugyan könnyen el tud élvezni, de utána nem érzi különösebben kielégültnek magát, míg mások megfelelő mennyiségű örömhöz jutnak orgazmussal vagy akár anélkül is. Fogadd el a saját élményeidet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.