Követem Közélet A Nirvana egykori basszusgitárosa szerint Trump beszéde ütősre sikeredett 

A Nirvana egykori basszusgitárosa szerint Trump beszéde ütősre sikeredett 

Promóció

A Nirvana egykori basszusgitárosa, Krist Novoselic szerint Donald Trump beszéde, amiben a Geogre Floyd halála folytán kirobbant lázadásokra reflektálva tett kijelentéseket, ütősre sikeredett. A zenész ezt követően zárolta a Facebook-, és inaktiválta a Twitter-fiókját. 

Black lives matter

Promóció
- Advertisement -

George Floyd, amerikai fekete férfi halála széles körökben hívta fel a figyelmet a továbbra is jelenlevő, rasszizmussal kapcsolatos problémákra, elnyomásokra és igazságtalanságokra. Az Egyesült Államokban több városban protestálások kezdődtek, a felháborodott tömegek rendőrkocsikat vernek szét, gyújtogatnak és üzleteket fosztogatnak.

Novoselic a Nirvana 1993-ban tartott fellépésén / Fotó: Jeff Kravitz

A rendőrtisztek könnyházzal és gumilövedékekkel védekeznek a tüntetők ellen, de volt, ahol járművel hajtottak a felháborodott emberek közé. Trump megjegyzései sem segítenek a dolgon. Még Taylor Swift is kifejezte nemtetszését az amerikai elnök hozzáállásával kapcsolatban, de számos más híresség is kiáll a protestálók mellett. Szintén félháborodást váltott ki, hogy egy helyszínen tudósító CNN-riportert letartóztattak. Ez pedig csak Trump a CNN és más újságírók ellen indított hadjáratának következő lépése volt. 

Fehérbőrű influenszerek gyűjtögetik a lájkokat a Black Lives Matter mozgalom farvizén

Az Egyesült Államokban több mint 50 év után ismét az egész országra kiterjedő tüntetéssorozat zajlik George Floyd halála miatt, akit múlt héten, május 25-én ölt meg egy rendőr. A Black Lives Matter mozgalom mögött felsorakozó tüntetők a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen demonstrálnak.

A zavargások lényegi üzenetét, a fekete életek fontosságát és az egyenlőségükért vívott harcot világszerte visszhangozzák. Donald Trump ennek ellenére a nemrégiben a Fehér Ház rózsakertjében tartott beszédében kijelentette, hogy “több ezer erősen felfegyverzett katonát és rendészeti tisztviselőt küld a zavargások helyszíneire, hogy felszámolják a lázadást, a fosztogatást, a vandalizmust, a támadásokat és az érdemtelen pusztításokat”. A Nirvana egykori basszusgitárosa, Krist Novoselic a Facebook-oldalán írt arról, hogy ugyan tisztában van vele, hogy sokan nem kedvelik az amerikai elnököt, legutóbbi beszéde mégis ütősre sikeredett. 

Jogi részletek

Krist Novoselic szerint Trumpnak valószínűleg nincs arra felhatalmazása vagy joga, hogy megtegye, amit kijelentett, és ha meg is tenné, nem értene egyet vele. A beszéd azonban erős és direkt volt. A zenész szerint a zavargások baloldali felkelésekként vannak számon tartva, holott erre egyértelmű bizonyíték nincs. 

A legtöbb amerikai békét akar a közösségeikben, és Trump elnök is erről a vágyáról beszélt. Soha ne foglalkozz azokkal a jogi részletekkel, amit csak nagyon kevesen értenek. Trump azt mondta, hogy felszámolja az erőszakot, és ez sokaknak szól 

– írja Krist Novoselic, a bejegyzése azonban nagy port kavart. Egy követője kommentben megkérdezte, ez most egy paródia-oldal meglátása-e vagy sem, mire a zenész a következőt válaszolta: “Hát nem egy partizán visszhangkamra, az biztos. Csak szeretek magam gondolkodni, köszönöm”. Az általános felháborodást követően, amit meglátása váltott ki Novoselic zárolta a Facebook-fiókját és inaktiválta a Twitter-oldalát is, írja a The Guardian. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3