Olvasom Az NKA először nem támogatta a Jelenkor folyóiratot, és...

Az NKA először nem támogatta a Jelenkor folyóiratot, és ez nagyon nincs rendben

Promóció

Nem támogatja idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a pécsi Jelenkor folyóiratot. Ez először fordult elő fennállásuk óta. Ami viszont kérdést hagy maga mögött, hogy az a kiadó, amelynek főszerkesztője tagja a döntéshozó testületnek, kaphatott szép összegű támogatást.

Promóció
- Advertisement -

A több mint 60 éve működő, pécsi székhelyű Jelenkor folyóirat történetében először fordult elő, hogy a kiadó nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól – írja az Átlátszó. Tanácstalanul áll a döntés előtt a Jelenkor szerkesztősége.

Ágoston Zoltán főszerkesztő az Átlátszó kérdésére elmondta, megrázó volt számukra, amikor értesültek arról, hogy az állam nem támogatja a Jelenkor Online működését.

Olyan már előfordult, hogy csak az igényelt összeg egy részét vagy töredékét kapták meg, de olyan még soha, hogy egyáltalán ne találják őket támogatásra érdemesnek. Nem értik, miért döntött így a kuratórium

– mondta Ágoston Zoltán.

Ágoston Zoltán felolvas a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, ahol 55. születésnapját ünnepelte a Jelenkor folyóirat., 2013-ban / Fotó: Jelenkor

Jelenkor Online 6 millió forintra pályázott, ebből fizették volna többek között a szerzők honoráriumait és az oldalszerkesztők munkáját is. Korábban 3,5 millió forintot kaptak.

Nem kellene, hogy tényező legyen, de megjegyzendő, hogy a lap főszerkesztője, Ágoston Zoltán az egyik alapítója a pécsi közéletben aktív, nemrég Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé is beállt Mindenki Pécsért Mozgalomnak.

Az viszont nem okozott problémát a támogatások megítélésekor, hogy az a kiadó is részesüljön az állami dotációban, amelynek főszerkesztője tagja a döntéshozó testületnek. A budapesti Magyar Napló Kiadó Kft. 12 millió forintot nyert az Irodalmi Magazin 2019. évi négy darab lapszámának megjelentetésére; igaz, az NKA megjegyezte, hogy „egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő –, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt”.

NKA: “Át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét”

Vissza kell hozni az üzleti alapú gondolkodást a kultúrába, ezen belül a zenei életbe, miközben át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét ezeken a területeken. Ezt a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke fogalmazta meg a kétnapos Music Hungary konferencia hétfői nyitónapján, Egerben.

Ezzel aztán elintézettnek is tekintették, hogy a Magyar Napló megkaphatta a jelentős összeget annak ellenére, hogy a lap főszerkesztője, dr. Jánosi Zoltán a Szépirodalmi Kollégium, azaz a döntéshozó testület állandó tagja.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3