Az NKA először nem támogatta a Jelenkor folyóiratot, és ez nagyon nincs rendben

Contextus

Contextus

Nem támogatja idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a pécsi Jelenkor folyóiratot. Ez először fordult elő fennállásuk óta. Ami viszont kérdést hagy maga mögött, hogy az a kiadó, amelynek főszerkesztője tagja a döntéshozó testületnek, kaphatott szép összegű támogatást.

A több mint 60 éve működő, pécsi székhelyű Jelenkor folyóirat történetében először fordult elő, hogy a kiadó nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól – írja az Átlátszó. Tanácstalanul áll a döntés előtt a Jelenkor szerkesztősége.

Ágoston Zoltán főszerkesztő az Átlátszó kérdésére elmondta, megrázó volt számukra, amikor értesültek arról, hogy az állam nem támogatja a Jelenkor Online működését.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Olyan már előfordult, hogy csak az igényelt összeg egy részét vagy töredékét kapták meg, de olyan még soha, hogy egyáltalán ne találják őket támogatásra érdemesnek. Nem értik, miért döntött így a kuratórium[/perfectpullquote]

– mondta Ágoston Zoltán.

Ágoston Zoltán felolvas a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, ahol 55. születésnapját ünnepelte a Jelenkor folyóirat., 2013-ban / Fotó: Jelenkor

Jelenkor Online 6 millió forintra pályázott, ebből fizették volna többek között a szerzők honoráriumait és az oldalszerkesztők munkáját is. Korábban 3,5 millió forintot kaptak.

Nem kellene, hogy tényező legyen, de megjegyzendő, hogy a lap főszerkesztője, Ágoston Zoltán az egyik alapítója a pécsi közéletben aktív, nemrég Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé is beállt Mindenki Pécsért Mozgalomnak.

Az viszont nem okozott problémát a támogatások megítélésekor, hogy az a kiadó is részesüljön az állami dotációban, amelynek főszerkesztője tagja a döntéshozó testületnek. A budapesti Magyar Napló Kiadó Kft. 12 millió forintot nyert az Irodalmi Magazin 2019. évi négy darab lapszámának megjelentetésére; igaz, az NKA megjegyezte, hogy „egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő –, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt”.

NKA: “Át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét”

Vissza kell hozni az üzleti alapú gondolkodást a kultúrába, ezen belül a zenei életbe, miközben át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét ezeken a területeken. Ezt a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke fogalmazta meg a kétnapos Music Hungary konferencia hétfői nyitónapján, Egerben.

Ezzel aztán elintézettnek is tekintették, hogy a Magyar Napló megkaphatta a jelentős összeget annak ellenére, hogy a lap főszerkesztője, dr. Jánosi Zoltán a Szépirodalmi Kollégium, azaz a döntéshozó testület állandó tagja.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Olvasom > Az NKA először nem támogatta a Jelenkor folyóiratot, és ez nagyon nincs rendben
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból