Hallgatom NKA: "Át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét"

NKA: “Át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét”

Promóció

Vissza kell hozni az üzleti alapú gondolkodást a kultúrába, ezen belül a zenei életbe, miközben át kell gondolni az állami finanszírozás szerepét ezeken a területeken. Ezt a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke fogalmazta meg a kétnapos Music Hungary konferencia hétfői nyitónapján, Egerben.

Promóció
- Advertisement -

Lőrinczy György az esemény első pódiumbeszélgetésén hangsúlyozta: egy átütő tehetség ma már akár pénz nélkül is elindulhat a siker útján. Az anyagi lehetőségek hiánya tehát sok szempontból csak kifogás – fogalmazott. Hozzátette, a legjobb, ha egy produkció van annyira nívós és megszólít olyan számú közönséget, hogy képes üzleti alapon működni.

Ha libabőrös leszel, mikor zenét hallgatsz, különleges agyad van kutatások szerint

A Harvard egykori hallgatója húsz diákot vizsgált. Matthew Sachs kutatócsoportja az alanyok agyát monitorozták, miközben a kedvenc dalaikat hallgatták. A kutatásban az agy különböző régióit és az aközötti kommunikációt vizsgálták. „Meg tudná fizetni az embereket, hogy kreatívabb ötletekkel álljanak elő?” – kérdezte Gary Charness és Daniela Grieco, akik mindketten közgazdászok.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is felszólalt az eseményen. Mint elmondta, fontosnak tartja a kreatív ipar egységes európai koncepciójának és stratégiájának kidolgozását. Rámutatott: Európa ebben a szegmensben ma még piacvezető a világban. Megjegyezte, rohamosan jönnek fel a legfőbb versenytársak, köztük például Kína és az Egyesült Államok.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelõs biztosa (b) és Mészáros Zoltán, a VeszprémFeszt fõszervezõje a Music Hungary zeneipari konferencián az egri Bolyki pincészetben 2019. május 27-én / Fotó: MTI / Komka Péter

Emlékeztetett: tavaly a kulturális örökség európai évének kifejezett célja volt, hogy a kultúrát ne csak önmagában, szabadidős és közösségfejlesztő tevékenységként, hanem a kreatív ipar katalizátoraként értelmezzük. Mint mondta, a kreatív iparra a Kreatív Európa Program mellett rengeteg egyéb uniós keretből is lehet összegeket fordítani. Emellett 2021-től a Kreatív Európa Program költségvetése is bővülni fog – tette hozzá.

Tardy-Molnár Anna, az alkotóművészeket segítő, állami tulajdonú MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: döntően fiatal, 35 év alatti művészeket támogatnak. Céljuk olyan fórumokat teremteni, ahol az induló alkotó és a közönség találkozni tud.

Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ ifjúságszakmai és hálózati igazgatója (b) és Czutor Zoltán zeneszerzõ a Music Hungary zeneipari konferencián az egri Bolyki pincészetben 2019. május 27-én / Fotó: MTI / Komka Péter

Mondik Gábor, a Kreatív Európa Program ügyvezető-helyettese közölte: a program költségvetése az EU költségvetésének 0,15 százaléka a most lejáró költségvetési ciklusban. Hozzátette, ez aránytalanul kevés ahhoz képest, hogy a kreatív ipar a közösség GDP-jének 4 százalékát adja.

A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs elmondta: az immár hivatalosan is megalakult és bejegyezett érdekvédelmi szervezet taglétszáma meghaladja a 200-at. Ennek köszönhetően a könnyűzenei szakma mára “sokkal erősebbé és aktívabbá vált és egyre nagyobb mértékben igyekszik saját kezébe venni sorsának irányítását”.

A zeneterápia életet menthet: legrejtettebb félelmeink alól is képes felszabadítani

Ha egy kisbaba idő előtt jön a világra, szinte biztos, hogy trauma éri. Teljesen kiszolgáltatott a külvilágnak. Arról nem beszélve, a későbbiekben számos fizikai és mentális problémát okozhat a korai sokk. Christine Vaskas Churba a Mount Sinai kórház The Louis Armstrong Center for Music and Medicine (New York) részlegén dolgozik zeneterapeutaként.

A VII. Music Hungary konferencia helyszíne idén is az egri Bolyki Pincészet. Itt hétfőtől két napon át a könnyűzenei szakma legfontosabb időszerű problémái kerülnek terítékre. Az érdeklődők ez idő alatt számos előadáson és pódiumbeszélgetésen vehetnek részt. Egyebek mellett szó esik a kultúrafinanszírozás legégetőbb kérdéseiről, a zeneoktatás jövőjéről, a szerzői jog változásairól és a rádiós játszások helyzetéről és hatásairól is.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3