Az NKA megint bebizonyította, hogy olyan, amilyen: semmittevés ByeAlex és Majka kollabja kapcsán. A Nemzeti Kulturális Alap nem csendesítette a kedélyeket, sőt! Vélemény.

Két éve tudják a rajongók, hogy ByeAlex nem csak szelíd, bölcsész fiú tud lenni. A Senkise nevű új formációjában szembe köpi korábbi imidzsét. A Majkával közös kollab, az u, u, u durván leverte a biztosítékot, nem csak a fanoknál. Az NKA pedig nem csendesítette a kedélyeket.

Azt mindenképpen le kell szögezni, nem probléma, hogy nem csak egy arcát mutatja ByeAlex, civil nevén Márta Alex. Továbbá nem csak az Az én kedvesem szerzőjének munkája a dal, hanem Majkáé is.

Sokszor kapják meg a hírességek a rajongóktól, hogy:

ő már nem az, aki volt; hátba szúrta a rajongókat

és társai. Ami ugyanúgy problémás, mint a Senkise és Majka közös kollabja, az u, u, u. Durván nőgyalázó, hímsoviniszta és még sorolhatnánk azokat a jelzőket, amely hat lapáttal a sár alatt tiporja az emancipációt. Csak néhány részlet a szövegből, ami egy szexuális együttlétet próbál reprezentálni. 

Jól csinálod, tetszik, szép a hasad, szexi; látom én a szemeden, hogy nem volt meg az egyetem; jól van, haver, most megjöttem, bocs, a csajodat megböktem, tartottam magam, de megtörtem, amikor megláttam a fenekét, hogy meglöttyen.

A videóklip tetézi, hiszen barackra cseppentenek valami fehér folyadékot, amivel tudjuk, mit akarnak kommunikálni. 

Tovább rontja a helyzetet, hogy az NKA, azaz a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre a videóklip, hiszen 100. 000 forinttal járult hozzá.

Legalább annyian akadtak ki ezen, mint magán a dalszövegen. Hogy a francba támogathatja a nemzeti KULTURÁLIS alap azt a számot/klipet, ami sárba tiporja a női egyenjogúságot? Hiszen mégiscsak úgy gondolunk naivan erre az intézményre, ami az erkölcsöket előtérbe helyezi. Sőt, fel is lelhetőek ezek az elvek (idézem: kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumok), amelyekre nem nyújt támogatást az NKA.

A felháborodás közepette itt lett volna az alkalom, hgy tiszta vizet öntsenek a pohárba, s oldják a feszkót, de ehelyett komédiába illő közleményt tettek közzé az állami srácok. A közleményt változtatás nélkül közöljük:

Az elmúlt napokban több jelzés érkezett a Nemzeti Kulturális Alaphoz, a Senkise x Majka – u, u, u című videoklip kapcsán.

A klip a Könnyűzene Kollégiuma KÖNNYŰZENEI KÉPANYAGOK KÉSZÍTÉSÉRE, TERJESZTÉSÉRE meghirdetett pályázaton 2017 júniusában részesült 100.000,- Ft támogatásban. A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói.

Jelen pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium.

A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot.

A fenti elvek figyelembevételével az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata.

Miről is van szó pontosan? Az NKA tájékoztat minket, hogy amúgy nem támogat olyan produktumot, ami obszcén és kirekesztő, de a művészi szabadság nevű kiskapun simán át lehet bújni, hogy a 100. 000 forint alatt futó lakásba invitáljanak minket, you know what i mean. És persze az u, u, u-hoz nem nyúlnak, nem szankcionálják, majd legfeljebb a jövőben bővítik az elveket, pontosítják a dokumentáció tartalmát. De, kérem szépen, minek bővíteni, ha már a jelenlegit is megsérti, azaz az obszcén és kirekesztő elveket? Sőt, a jövőben ugyanúgy adunk az elveinkkel szembe menő produktumokra támogatást, csak a logónkat ne használják, ergo ne tudják meg az emberek – akiknek a pénzét használják fel egyébként -, hogy amúgy állami pénzen vagy annak segítségével jött létre a kifogásolható termék.

via GIPHY

Oké, az MMA deformálódása, majd az NKA bekebelezése után nem kellene meglepődnünk ezen a közleményen. Sőt, a jelenlegi kormány kommunikációja a női egyenjogúságról pedig szintén nem szépíti ezt a problémakört. Elég csak olyanokra gondolni, amikor a miniszterelnökünk a washingtoni nagykövetet, Szemerkényi Rékát a külügyminiszter-helyettesre, Szabó Lászlóra váltotta június végén, majd azt mondta az okát firtató újságírónak, hogy “nőügyekkel nem foglalkozom”. De ez csak egy példa a sok közül. Ebben a kontextusban pedig szép lenyomata az u, u, u és az NKA reflektálása ennek a rezsimnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.