Egy nemes célért – női foglyok varrják a dán divatmárka termékeit

Két dán nő gondolt egyet és úgy döntöttek, hagyományos munkaerő helyett női foglyokat alkalmaznak divatcégüknél. Az alkotók célja, hogy a rabok hasznosan töltsék idejüket. Ugyanis legtöbb esetben, önhibájukon kívül kerültek börtönbe.

A Carcel divatmárka alkotói, Veronica D’Souza CEO és Louise van Hauen kreatív igazgató Nairobiban éltek, ahol női börtönöket is meglátogattak. Világossá vált számukra, hogy a bebörtönzés kulcstényezője a szegénység. A nők nagy része iskolázatlan, nehéz helyzetben él, és legtöbb esetben erőszakmentes – prostitúció, drogkereskedelem – bűncselekményt követ el, hogy valahogy túlélje a mindennapokat.

381547
A legjobb alapanyagokkal dolgoznak / Fotó: AnOther

Veronica úgy gondolta, az igazságtalanságot talán ki lehetne egyenlíteni valamilyen hasznos tevékenységgel, amelyért pénzt is kapnának a foglyok. Ebből született meg az ötlet: Peru és Thaiföld női börtöneiben fognak munkaerőt alkalmazni. Ugyanis az anyagok, amikből a ruhák készülnek (alpaka gyapjú és selyem), itt helyben megtalálhatóak. Tehát itt a legkeresettebbek.

Egy tanulmány szerint ezért India a legveszélyesebb hely egy nő számára

Az elmúlt években sokszor láthattunk a híradásokban ismétlődő brutális és rettenetes szexuális bűncselekményekről szóló képsorokat Indiából. Ezek széleskörű vitát váltottak ki a nők biztonságával és a mélyen gyökerező patriarchális tendenciákkal kapcsolatban. Arra kényszerítették az indiai kormányt, hogy szigorítsa meg a szexuális bántalmazást és emberkereskedelmet érintő jogszabályokat.

A darabok titka, hogy vonzóak, főleg az anyagok minősége miatt. E mellett letisztult, egyszerű formák jellemzik őket, ahogyan a dán designer darbok többségét. A Carcel termékei nincsenek évszakhoz kötve, ezért bármikor el lehet készíteni őket, ami az alkotók szerint nagyon felszabadító. Kis mennyiségeket gyártanak, csak azt adják el, amit megrendeltek, nem követik a divat hagyományos szezontrendjeit.

De a legfontosabb, hogy munkájukkal nem csak anyagilag, hanem lelkileg is segítik a női rabokat. Veronica kiemelte, hogy tevékenységük által a nők nem érzik magukat áldozatnak, és ez belső szabadságot ad nekik. Az alkotók a jövőben terjeszkedni a szeretnének, ha minden igaz, romániai és brit női börtönök irányába.

A darabok az márka honlapján, valamint a Net-a-Porter és Sardin oldalain rendelhetők meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból