Mark Cousins Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema című dokumentumfilmjében a női rendezőket ünnepli, Tilda Swinton és Thandie Newton közreműködésével. A film Enyedi Ildikó és Mészáros Márta alkotásaival is foglalkozik.

Cousins alkotása igazi filmtörténeti csemege

A BFI Player jóvoltából lesz látható az a 14 órás dokumentumfilm, amelyben a múlt század legnagyobb női rendezőit ismerhetjük meg, ritka archív felvételek segítségével. Az alkotás a Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema címet viseli, írja a The Guardian.

Women Make Film1
Women Make Film / Fotó: Bfi Player

A film narrátorai között olyan színésznőket találunk, mint Tilda Swinton és Thandie Newton. A művet az ír filmtörténész és dokumentumfilmes, Mark Cousins rendezte. Ő korábban már készített egy 15 órás dokumentumfilmet a filmezés történetéről is.

Greta Gerwig: „Még mindig nincs annyi női rendező, amennyire szükség lenne”

Greta Gerwig: „Még mindig nincs annyi női rendező, amennyire szükség lenne” Annak ellenére, hogy rengeteg remek, nők által rendezett filmet mutattak be tavaly, az Akadémia – nem meglepő módon – kizárólag férfi rendezőket jelölt a legjobb rendezés kategóriában.

A dokumentumfilm hat kontinens alkotóit, 13 évtizedet történéseit öleli fel, miközben 183 rendezőnőt és alkotásait ismerteti. Többek között a stúdiótulajdonos, Alice Guy Blaché korai munkáit, az orosz rendezőnő, Kira Muratovát, Dorothy Arznert és napjaink elismert női rendezőjét, Kathryn Bigelow-t is. A híres kínai rendezőnő, Wang Ping is helyet kap a filmben. A dokumentumfilmből megismerhetjük a 86 éves, Srí-Lankai származású Sumitra Peries rendezőnő kamerakezelését, képeit, társadalmi és pszichológiai ideológiái is.

Bigelow Kathryn
Kathryn Bigelow Az Első Nő, Aki Rendezői Oscart Kapott / Fotó: Todd Wawrychuk

Cousins a kilencvenes évek közepén kezdett el gondolkodni azon, hogy dokumentumfilmet készítsen a női rendezőkről. Ekkor ugyanis egy dokumentumfilm-sorozatban működött közre, ahol azt tapasztalta, hogy egyetlen női rendező van csupán az alkotók között. Barbara Kopple Harlan County című filmje, amely egy 1976-ban készült erőteljes alkotás a bányászat történetéről. Cousins ezután kezdett el foglalkozni a női rendezők munkáival.

Women Make Fim A New Road Movie Through Cinema
Women Make Film / Fotó: Bfi Player

A Women Make Film nagy erénye, hogy segítségével elveszettnek hitt felvételek kerültek újra napvilágra.

“Utazgatás közben, mikor egy-egy országban jártam, mindig megkérdeztem, hogy milyen nagy női rendezőik vannak” – idézte fel Cousins. Mint mondta, így talált rá a 86 éves Sri Lanka-i rendezőre, Sumitra Periesre is. “Az élete is érdekelt, de ebben a filmben a kameráját, a képeit, a társadalmi és pszichológiai elképzeléseit akartuk bemutatni” –  fűzte hozzá.

A feminista filmek úttörője inspirálta

Laura Mulvey professzornő – a feminista mozi egyik úttörője, akinek nevéhez fűződik az első feminista filmfesztivál, a Women’s Film Event létrehozása 1972-ben – igazi inspiráció volt Cousins számára a dokumentumfilm elkészítése során.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A férfiak által készített filmek fesztiválja egyszerűen abszurd lenne. Azért, mert egyszerűen nagyon kevés nő volt képes filmet készíteni, ezen okból létezik ez a fesztivál [/perfectpullquote]

– nyilatkozta Mulvey az esemény kapcsán.

Mark Cousins
Mark Cousins A Dokumentumfilm Rendezője / Fotó: Jamie Fry

Mulvey örömmel fogadta Cousins dokumentumfilmjének létrejöttét, amelyben munkásságának folytatását látja. Bízik benne, hogy a  Women Make Film hozzájárul ahhoz, hogy még szélesebb körben ismerté váljanak a női rendezők és közelebb hozza a filmkészítéshez fűződő látásmódjuk megismerését.

Women Make Film – Official Trailer

Women Make Film is an epic exploration of cinema history through the lens of some the world’s greatest directors – all women. Told in 40 “chapters”, narrated…

A dokumentumfilm egyik meglepetése az 1980-ban készült Germany Pale Mother című, Helma Sanders-Brahms által rendezett film, amely igazi mestermű.

Elhunyt az Arany Pálma-életműdíjas Agnes Varda, a francia újhullám meghatározó rendezője

A rákban szenvedő rendezőnő, akinek pályafutását két éve az amerikai filmakadémia is életmű-Oscarral jutalmazta, egy nappal 91. születésnapja előtt, otthonában, családja körében hunyt el. Halálhírét a francia médiahírek után Varda Cine Tamaris produkciós cége erősítette meg pénteken. – írta a Twitteren Franck Riester francia kulturális miniszter.

A dokumentumfilm forrása lehet filmes iskolák számára is, aki ScorseseTarkovskyFellini művészetének megismerésén túl is tágítani szeretnék filmkészítéssel kapcsolatos látókörüket.

Cousins örömmel értesült arról, hogy vannak egyetemek, ahol már használni szeretnék dokumentumfilmjét oktatási célból.

A Women Make Film dokumentumfilm Kínától Spanyolországig számos országban forgalmazásra kerül, hatalmas tehát az érdeklődés a tévécsatornák részéről. Women Make Film május 18-tól érhető el a BFI Player platformon, később pedig az Amazon Prime Video és Curzor Home Cinema is elérhetővé teszi az alkotást.

Magyar rendezőkkel is foglalkozik a dokumentumfilm

A magyar rendezők közül Mészáros Márta és Enyedi Ildikó több filmjével is foglalkozik a dokumentumfilm.

Nem először kerül fel Mészáros és Enyedi külföldi filmes listára. Tavaly novemberben a BBC összeállított egy listájára is beválogatták, amelyben a világ 100 legjobb női rendezőt rangsorolta. Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története Füst Milán világhírű regényének adoptációja 1 milliárd forintot nyert el támogatásként. A filmben oylan sztárt is sikerült megnyerniük, mint a Daniel Craig-féle James Bond-lány, Léa Seydoux. A film forgatását tavaly októberben fejezték be.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet