Egy ideje már reflektorfényben állnak a női nem képviselői, és ez leginkább a filmek esetében szembetűnő. Sokáig élt az a felfogás, hogy 40 fölött egy színésznő lehúzhatja a rolót vagy, hogy egy nőből nem lesz filmhős. Egy nemrég megjelent jelentés bizonyítja: lehet ezt másképp is.

A CAA (Creative Artsit Agency – a szerk.) nevű tehetséggondozó szervezet és a Time’s Up nevű alkotói csoport összeállított egy jelentést, amelyben az elmúlt 3 év legsikeresebb filmjeit vizsgálták meg. Pontosabban azt, hogy milyen megdöbbentő karakterek szerepeltek ezekben a filmekben. A 2014 és 2017 között megjelent sikerfilmekből – összesen 350 filmről beszélünk –, 105-ben nők alakítottak kiemelkedőt. Ami még jobb hír, ez a 105 film átment a Bechdel-teszten. Ennek kritériuma, hogy a filmnek legalább két női szereplője van, akik beszélnek egymással, és nem kizárólag férfiakról.

Vanity
Egyre Több Női Hőst Látunk A Mozikban / Fotó: Vanity Fair

Érdekes, hogy ezek a filmek több jegyeladást tudhatnak magukénak és jobban is szerepeltek a közönség előtt, mint a fennmaradó 245, amelyben férfiaké volt a főszerep. Christy Haubegger, a CAA képviselője szerint a közönségnek még több hiteles női történet kell.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A nők teszik ki a bevétel felét, de ebben az iparágban az volt a feltételezés, hogy azok a filmek, amelyeket nők vezetnek, nem sikeresek. Az adatok alátámasztották, hogy ez a feltételezés téves[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Haubegger.

Christy hozzátette, a nőket és színes bőrű embereket szerepeltető filmek sikere annak is betudható, hogy az emberek követelik az új történeteket. Remélhetőleg a filmvezetők és producerek figyelembe veszik a jelentést és több különböző élményt nyújtó filmet fognak forgatni a jövőben.

Az idei Oscar “nőies” oldala – Vélemény / ContextUs

Annak ellenére, hogy az Oscar a filmek ünnepléséről szól, az elmúlt években egyre több a minket körülvevő aktuálpolitikai vagy társadalmi kérdés képviselete az díjátadókon, és az év sem volt kivétel. 2017-ben a #MeToo és a #TimesUp mozgalom a nők egyenjogúságáért vívott harca, meghatározó tényező volt a világ több országában.

A Bechdel-teszten átment filmek közé tartoznak a legutóbbi Csillagok háborúja-filmek, a Jurassic World: Bukott birodalom vagy A szépség és a szörnyeteg című sikerfilmek. Lisa Borders, a Time’s Up elnöke és ügyvezető igazgatója szerint az adatok bebizonyították, hogy a sokféleségnek pozitív hatása van. Remélhetőleg, ezután a stúdiók még jobb eredményeket fognak elérni, és még több bizalommal fordulnak befektetőik felé.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet