Egy korábbi videó került elénk, amiben körülbelül 500 év nőideálja sejlik fel festményeken. Philip Scott Johnson válogatása a 12. századtól kezdődik.

Philip Scott Johnson videója, amin kvázi 500 év nőideálja lelhető fel festményeken, 2007-ben a YouTube legkreatívabb videó díját nyerte el. Azt persze nem állíthatjuk, hogy a 90 műalkotáson keresztül pontos képet kaphatunk a művészettörténet nőkhöz való viszonyához.

Pablo Picasso Nude Woman In A Red Armchair Nőideál Festményeken
Pablo Picasso: Nude Woman In A Red Armchair Festménye / Fotó: Getty Images

Ám mindenesetre valóban kreatív munka született Philip Scott Johnson jóvoltából. A nőideál festményeken válógatása az oroszországi novgorodi festőiskola 12. századi Arkangyalával kezdődik, Leonardo da Vinci 1508-as La Scapigliatájával folytatodik.

Több mint 30 évvel ezelőtt ellopott, nőket ábrázoló ikonikus festmény kerül vissza a múzeumba

Az arizonai múzeum egy jótékonysági esemény részeként teszi ismét közszemlére a több millió dollárt érő, Willem de Kooning festményét, mielőtt restaurálják. A világhírű holland-amerikai absztrakt expresszionista művész Woman-Ochre (Nő-Okker) című képét még 1985-ben, hálaadás után egy nappal lopta el egy pár. 2017-ben egy új-mexikói antikkereskedő vásárolta meg a képet, aki később rájött, hogy lopott festményről van szó.

Ezt követően Dürer, Rubens, El Greco, Renoir, Gauguin és Salvador Dalí festményein keresztül jutunk el Pablo Picasso Francoise Gilotról készített 1946-os portréjáig.

Előkerült Picasso Női mellkép festménye, amit 20 éve loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról

A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-ban keletkezett Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban évekig tartó nyomozás eredményeként. Március közepén egy holland üzletember adta át neki, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás, írja a .

Ha kíváncsi vagy a festmények és festők teljes listájára, ezen a linken megtekintheted.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet