Éljenek a nők! – egy londoni galéria a női művészeknek szenteli ezt az évet

100% Women a londoni Richard Saltoun Galériában idén márciustól látható. A project nem csak a már meglévő, hanem a feltörekvő női művészek munkáinak is helyet ad.

Az sajnos nem meglepő, hogy az egyes művészeti ágakban a nők kevésbé reprezentáltak, mint a férfiak. Azonban a számok még inkább alátámasztják ezt a tényt. A Guerilla Girls (feminista aktivista művészek – a szerk.) nemrég rámutattak, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban az alkotóknak mindössze 5%-a nő. Holott a bemutatott meztelen testek 78%-a szintén nő. Ez a tény nem csak a képzőművészetre igaz. A filmművészetben tavaly Greta Gerwig volt az 5. női Oscar-díj jelölt. A jelöltekből pedig mindössze egy, Kathryn Bigelow vihette haza a szobrot.

383294
2019 a női képzőművészek éve a Richard Saltoun Galériában / Fotó: AnOther

Ezek miatt a különbségek miatt hozta létre a Richard Saltoun Galéria 1 éves programját. A 100% Women az első olyan project, amely csak és kizárólag női alkotók munkáit mutatja be. A galéria 2012 óta foglalkozik feminista művészettel. Fő céljuk, hogy a női és férfi művészeteket egyenlő arányban képviseljék. Jelenlegi programjukkal pedig azt szeretnék elérni, hogy a női alkotókra is felfigyeljenek, és huzamosabb ideig a figyelem középpontjában álljanak. Emellett a nemek közötti egyenlőséget is szeretnék pozitív irányba befolyásolni.

Az egyik legmeghatározóbb női művészének kiállítását már több mint 200 ezren látták

Az egy hét múlva, november 4-én záró kiállítás az utolsó hétvégén, szombaton és vasárnap is hosszabbított nyitvatartással, este tíz óráig várja majd a látogatókat. A XX. század “talán legmeghatározóbb” női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendezett tárlat régi adósságot törleszt, hiszen a közönség már régóta várta a csak sok évvel halála után világhírűvé vált, ám azóta is töretlen népszerűségnek örvendő mexikói művész magyarországi bemutatkozását – olvasható a közleményben.

A program keretén belül kiállítások, rendezvények, előadások, filmek és művészeti vásárok is lesznek. Mindezt Rose English brit előadóművésznek köszönhetően. Őt követik majd Renata Bertlmann, Penny Slinger és Lili Dujourie kiállításai. 2020 elején pedig az anyaságot állítják középpontba. Ahogy Richard Saltoun, a galéria vezetője elmondta, minél szélesebb közönséghez szeretnék eljuttatni a munkákat. Fontos számukra, hogy a nők, akik hatással vannak a kortárs művészetre, megőrizzék nevüket a történelemben.

Nézz bele a galériába itt!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból