Követem Közélet A brit kormánynak most már tennie kell a nők...

A brit kormánynak most már tennie kell a nők és lányok utcai zaklatása ellen!

Promóció

Az, hogy a nőket gyakran éri zaklatás az utcán, nem újdonság a női nem képviselőinek. A brit politikusokat azonban úgy tűnik, meglepte egy ezzel foglalkozó vizsgálat eredménye. Asszonyok és lányok tapasztalatait összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy állandó jelenség a nők nyilvános zaklatása.

A nyilvános helyen történő zaklatás a mindennapok része

Promóció
- Advertisement -

A nők helyzetével és az esélyegyenlőséggel foglalkozó bizottság kilenc hónapon át vizsgálta a kérdést. Következtetésük szerint egy nő számára az utcai zaklatás a felnőtté válás része. A BBC riportja szerint több parlamenti képviselő azon a véleményen van, hogy a kormány nem tesz eleget a probléma megfelelő kezelése érdekében. Pedig a jelenség “a mindennapi rutin része és néha könyörtelen”.

A vizsgálatra hivatkozva Maria Miller, a bizottság elnöke, korábbi kulturális titkár így fogalmazott:

A szexuális zaklatást közterületen sok nő és kislány rendszeresen megtapasztalja az utcán, bárokban és klubokban, a buszon és vonaton, az egyetemen és online. Ez a nők és lányok ellen irányuló erőszak legáltalánosabb formája, a káros következmények pedig messze hatóak. És mégis, az esetek többsége nem kerül nyilvánosságra.  

Miller szerint ez megrettenti a nőket és a lányokat, stresszt okoz nekik, akik kénytelen bizonyos útvonalakat elkerülni, ha este mennek haza.

Gyakori jelenség a nők munkahelyi zaklatása / Fotó: Yahoo Style UK / Getty

De az, hogy a nők nem szállnak fel bizonyos vonatkocsikra, szintén erre vezethető vissza. Úgy érzik, rajtuk van a teher, hogy elkerüljék a “kockázatos” helyzeteket.

Top prioritás a probléma megszüntetése

A lányok harmadát zaklatják iskolai egyenruha viselése közben. Az eredmények függvényében növekszik a kormányra nehezedő nyomás, hogy komolyabban vegye a dolgot. A gyermekekkel foglalkozó Plan International UK jótékonysági szervezet azt állítja, már a nyolcéves lányoknak is az a benyomása, hogy a nem kívánt szexuális figyelem “a felnőtté válás része”.

A Belügyminisztérium állítása szerint ez az egyik “fő prioritás”.

A kormány ígéretet tett arra, hogy 2030-ra megszünteti a nők és lányok szexuális zaklatását.

Míg az Egyesült Királyságban meglehetősen lassan halad a probléma megoldása, Franciaországban olyan jogszabályon dolgoznak, amely megbüntetné a férfiakat a szexuális tartalmú beszólogatásokért. 

Belgiumban pedig már le is zárult az első ilyen büntetőügy. Egy férfit 3.000 euróra bírságoltak meg, és kilátásba helyezték, hogy ha ezt az összeget nem fizeti be, egy hónapra börtönbe zárják.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3