Az, hogy a nőket gyakran éri zaklatás az utcán, nem újdonság a női nem képviselőinek. A brit politikusokat azonban úgy tűnik, meglepte egy ezzel foglalkozó vizsgálat eredménye. Asszonyok és lányok tapasztalatait összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy állandó jelenség a nők nyilvános zaklatása.

A nyilvános helyen történő zaklatás a mindennapok része

A nők helyzetével és az esélyegyenlőséggel foglalkozó bizottság kilenc hónapon át vizsgálta a kérdést. Következtetésük szerint egy nő számára az utcai zaklatás a felnőtté válás része. A BBC riportja szerint több parlamenti képviselő azon a véleményen van, hogy a kormány nem tesz eleget a probléma megfelelő kezelése érdekében. Pedig a jelenség “a mindennapi rutin része és néha könyörtelen”.

A vizsgálatra hivatkozva Maria Miller, a bizottság elnöke, korábbi kulturális titkár így fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A szexuális zaklatást közterületen sok nő és kislány rendszeresen megtapasztalja az utcán, bárokban és klubokban, a buszon és vonaton, az egyetemen és online. Ez a nők és lányok ellen irányuló erőszak legáltalánosabb formája, a káros következmények pedig messze hatóak. És mégis, az esetek többsége nem kerül nyilvánosságra.   [/perfectpullquote]

Miller szerint ez megrettenti a nőket és a lányokat, stresszt okoz nekik, akik kénytelen bizonyos útvonalakat elkerülni, ha este mennek haza.

55C3499D75B8Dcafcb65Ad5E953B0836
Gyakori Jelenség A Nők Munkahelyi Zaklatása / Fotó: Yahoo Style Uk / Getty

De az, hogy a nők nem szállnak fel bizonyos vonatkocsikra, szintén erre vezethető vissza. Úgy érzik, rajtuk van a teher, hogy elkerüljék a “kockázatos” helyzeteket.

Top prioritás a probléma megszüntetése

A lányok harmadát zaklatják iskolai egyenruha viselése közben. Az eredmények függvényében növekszik a kormányra nehezedő nyomás, hogy komolyabban vegye a dolgot. A gyermekekkel foglalkozó Plan International UK jótékonysági szervezet azt állítja, már a nyolcéves lányoknak is az a benyomása, hogy a nem kívánt szexuális figyelem “a felnőtté válás része”.

A Belügyminisztérium állítása szerint ez az egyik “fő prioritás”.

A kormány ígéretet tett arra, hogy 2030-ra megszünteti a nők és lányok szexuális zaklatását.

Míg az Egyesült Királyságban meglehetősen lassan halad a probléma megoldása, Franciaországban olyan jogszabályon dolgoznak, amely megbüntetné a férfiakat a szexuális tartalmú beszólogatásokért. 

Belgiumban pedig már le is zárult az első ilyen büntetőügy. Egy férfit 3.000 euróra bírságoltak meg, és kilátásba helyezték, hogy ha ezt az összeget nem fizeti be, egy hónapra börtönbe zárják.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk