Valóban van összefüggés aközött, hogy jobb vagy baloldali kormány vezeti az országot és a lakosság szexuális életminősége között?

Kádár alatt minden jobb volt?

A Why Women Have Better Sex Under Socialism (Miért jobb a nők szexuális élete a szocializmusban?) című könyv szerzőjével, Kristen Ghodsee-vel készített interjút a GQ. Az amerikai egyetemi tanár arról beszélt, milyen összefüggéseket fedezett fel a baloldali szociális intézkedések kiterjesztése és a párkapcsolatok minősége, és ennek következtében a kielégítőbb szexuális élet között.

Szocializmus
/ Fotó: Fortepan

Gyakran halljuk mostanában, hogy a millenials generáció kevesebbszer él házaséletet az előző generációkhoz képest. Kristen Ghodsee, a Pennsylvania Egyetem Orosz és Kelet-Európai Tanulmányok Tanszékének professzora szerint a nők a demokrata baloldali, szocialista kormányok alatt, de még a kommunisták alatt is kielégítőbb szexuális életről számoltak be, mint manapság.

Egy olyan társadalomban, ahol kevésbé szorít az idő, ahol stabilabb a gazdaság, az emberek – főleg a férfiak – boldogabbak a párkapcsolatukban, részben azért, mert a nők azért vannak velük, mert kedvelik őket, nem pedig a pénztárcájuk vastagsága miatt, véli Ghodsee.

A skandináv és a kelet-európai szocializmus

A szerző az írásában világosan meghatározza, mit is ért szocializmus alatt. Hangsúlyozza, hogy elég képlékeny a definíció, de alapvetően két struktúrát különít el. Az egyik típus az államszocializmus, amely gyakorlatilag az 1945 utáni kelet-európai berendezkedést jelenti. Ebben a rendszerben állami tulajdonban vannak a termelés erőforrásai, állami irányítású tervgazdaság és egypártrendszer működik. A „demokrata szocialista” rendszer ezzel szemben inkább a skandináv államok – Norvégia, Svédország, Izland, Finnország és Dánia – rendszereihez hasonlít. Norvégiában a foglalkoztatottak 30%-a állami alkalmazott, tehát az állam a gazdaság nagyobb része fölött gyakorol befolyást, mint például Svédországban, ahol a versenyszféra jobban érvényesül, de magasabbak az adók is.

Ilyen erotikus reklámok kerültek piacra a szocializmusban

Annyit még muszáj elmondanunk, hogy gyakorta vannak olyan cégek, akik 30-50 év után sem hagyja maga mögött a kevésbé píszí marketingfogásokat. A szocializmusban az összes magyar reklámfilmet tulajdonképpen néhány, jól ismert stáb forgatta. Ők részben a Mafilm és a Magyar Televízió munkatársiból kerültek ki. Az igényt szerették volna felkelteni, mintsem a vásárlásra rábírni a fogyasztót.

Ghodsee szerint a demokrata szocializmusban élő nők szexuális élete boldogabb a két tábor közül, hiszen ott több szabadságjoggal rendelkeznek. Lehet utazni, sajtó- és vallásszabadság van, és a politikai jogok is ugyanúgy léteznek, csak a kormány irányítja a gazdaságot. Az államszocializmusban számos negatív tényező létezik: központi tervezés, a szabad mozgás korlátozása, hiánygazdaság, titkosrendőrség. De az állam a női egyenjogúság mellett áll, fontosnak tartja a szexuális nevelést és biztosítja a nők reprodukciós jogát – néhány kivételtől eltekintve, mint Románia, Albánia és a sztálini Szovjetunió.

A kapitalizmus nem nyújt ideális körülményeket a nők számára

Amikor a nők nem kapnak állami segítséget szülőként, a terhesség és a gyereknevelés kizárólag a nőkre hárul, azaz nincs kollektivizálva akár ismerősi körben, akár családon belül, vagy állami óvodák és bölcsődék révén, az hatalmas terhet helyez a nőkre. Ekkor az asszonyok a férfiaktól függnek anyagilag, mert lehetetlen a háztartást és a termelő munkát is ellátni a hagyományos gazdasági modellben.

Ussr Szocialista
/ Fotó: Giphy

Továbbá a nőkre hárulnak a gondozói munkák is, az idősek és betegek ellátása. Kiszolgáltatottá válnak a férfiaknak, mert ők végzik mindezeket a pénzben meg nem fizetett munkákat. A nők kiszolgáltatottá válásával a férfiaknak kevésbé áll érdekükben az asszony intimitásával/örömével foglalkozni, mert gyakorlatilag ők tartják el őket, szinte már tulajdonukként.

A szociális háló a jó szexuális élet záloga is

Amikor a nők belépnek a munkaerőpiacra, onnantól már nincs szükségük a férfiakra ahhoz, hogy eltartsák őket. Ezáltal sokkal körültekintőbben választhatják ki a partnereiket. A nők az alapján dönthetnek a házasságról, hogy kedvelik-e az illetőt vagy sem, és nem az alapján, hogy el fogja-e tudni tartani őt és a gyerekeiket.

A nők jobban vonzódnak a szerelmi alapon választott férfiakhoz, tehát jobb és több szexben is lesz részük. Ha a nők számára lehetségessé válik a széleskörű szociális juttatások révén, hogy kilépjenek egy rossz kapcsolatból, ez azt is jelenti, hogy nagyobb terük van olyan partnert találni, aki az ágyban is jobban kielégíti őket.

A Németországban és az Egyesült Államokban készült szociológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor a házastársak közösen végzik a házimunkát, több idő jut a szexuális életre. Tehát, ha a férfiak többet szeretnének szerelmeskedni a párjukkal, szavazzanak baloldali jelöltekre. A szociális intézkedések, amelyek a házastársak közötti egyenlőtlenségeket hivatottak enyhíteni, több szexhez juttathatja a férfiakat is. A ’80-as évek végén-’90-es évek elején készült egy tanulmány Kelet- és Nyugat-Németországban. A keleti nőknek nagyon hasonló elképzeléseik voltak a házasság, családalapítás és egyéb jelentős döntéssel kapcsolatosan, míg a nyugati társnőik sokkal eltérőbb válaszokat adtak.

Itt van Amerika?

Amerika az egyik olyan ország, ahol szövetségi szinten nem létezik olyan szülési szabadság alatti juttatás, amely mellett az anya megtarthatja a munkahelyét is. A nők számára pedig létszükséglet, hogy össze tudják egyeztetni a munkájukat és a családjukat, hogy anyagilag függetlenek legyenek a férjüktől.

Tíz aktivista, akik megváltoztatták Amerikát – Fotók

Ne hagyjuk, hogy azt mondják, egy ember nem tudja megváltoztatni a világot. Ez a fő üzenete KK Ottesen új könyvének, az Aktivisták: Bátorságportéknak. Negyven aktivistát, köztük Bernie Sanderst és Edward Snowden t fotózta, akik életüket az emberi jogi küzdelemnek szentelték. Dolores Huerta munkáspárti vezető és civil jogi aktivista Ottesen könyvében nem ért egyet azzal az állítással, hogy vezetőnek születni kell.

Jelenleg a nők fizetik az óvodát, bölcsődét a fizetésükből. Tehát adódik a kérdés, hogy megéri-e dolgozni, ha szinte a teljes fizetés elmegy a gyermek intézményi ellátására? Sok szó esik azokról, akik kiesnek az egészségbiztosításból, mert elvesztik a munkájukat. De alig beszélünk azokról a nőkről, akik bennragadnak egy boldogtalan kapcsolatban, mert ha elválnak, elvesztik a férjük befizetése révén őket is megillető egészségbiztosításukat is, mert nincs egyéni befizetési rendszer.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet