Valóban van összefüggés aközött, hogy jobb vagy baloldali kormány vezeti az országot és a lakosság szexuális életminősége között?

Kádár alatt minden jobb volt?

A Why Women Have Better Sex Under Socialism (Miért jobb a nők szexuális élete a szocializmusban?) című könyv szerzőjével, Kristen Ghodsee-vel készített interjút a GQ. Az amerikai egyetemi tanár arról beszélt, milyen összefüggéseket fedezett fel a baloldali szociális intézkedések kiterjesztése és a párkapcsolatok minősége, és ennek következtében a kielégítőbb szexuális élet között.

Szocializmus
/ Fotó: Fortepan

Gyakran halljuk mostanában, hogy a millenials generáció kevesebbszer él házaséletet az előző generációkhoz képest. Kristen Ghodsee, a Pennsylvania Egyetem Orosz és Kelet-Európai Tanulmányok Tanszékének professzora szerint a nők a demokrata baloldali, szocialista kormányok alatt, de még a kommunisták alatt is kielégítőbb szexuális életről számoltak be, mint manapság.

Egy olyan társadalomban, ahol kevésbé szorít az idő, ahol stabilabb a gazdaság, az emberek – főleg a férfiak – boldogabbak a párkapcsolatukban, részben azért, mert a nők azért vannak velük, mert kedvelik őket, nem pedig a pénztárcájuk vastagsága miatt, véli Ghodsee.

A skandináv és a kelet-európai szocializmus

A szerző az írásában világosan meghatározza, mit is ért szocializmus alatt. Hangsúlyozza, hogy elég képlékeny a definíció, de alapvetően két struktúrát különít el. Az egyik típus az államszocializmus, amely gyakorlatilag az 1945 utáni kelet-európai berendezkedést jelenti. Ebben a rendszerben állami tulajdonban vannak a termelés erőforrásai, állami irányítású tervgazdaság és egypártrendszer működik. A „demokrata szocialista” rendszer ezzel szemben inkább a skandináv államok – Norvégia, Svédország, Izland, Finnország és Dánia – rendszereihez hasonlít. Norvégiában a foglalkoztatottak 30%-a állami alkalmazott, tehát az állam a gazdaság nagyobb része fölött gyakorol befolyást, mint például Svédországban, ahol a versenyszféra jobban érvényesül, de magasabbak az adók is.

Ilyen erotikus reklámok kerültek piacra a szocializmusban

Annyit még muszáj elmondanunk, hogy gyakorta vannak olyan cégek, akik 30-50 év után sem hagyja maga mögött a kevésbé píszí marketingfogásokat. A szocializmusban az összes magyar reklámfilmet tulajdonképpen néhány, jól ismert stáb forgatta. Ők részben a Mafilm és a Magyar Televízió munkatársiból kerültek ki. Az igényt szerették volna felkelteni, mintsem a vásárlásra rábírni a fogyasztót.

Ghodsee szerint a demokrata szocializmusban élő nők szexuális élete boldogabb a két tábor közül, hiszen ott több szabadságjoggal rendelkeznek. Lehet utazni, sajtó- és vallásszabadság van, és a politikai jogok is ugyanúgy léteznek, csak a kormány irányítja a gazdaságot. Az államszocializmusban számos negatív tényező létezik: központi tervezés, a szabad mozgás korlátozása, hiánygazdaság, titkosrendőrség. De az állam a női egyenjogúság mellett áll, fontosnak tartja a szexuális nevelést és biztosítja a nők reprodukciós jogát – néhány kivételtől eltekintve, mint Románia, Albánia és a sztálini Szovjetunió.

A kapitalizmus nem nyújt ideális körülményeket a nők számára

Amikor a nők nem kapnak állami segítséget szülőként, a terhesség és a gyereknevelés kizárólag a nőkre hárul, azaz nincs kollektivizálva akár ismerősi körben, akár családon belül, vagy állami óvodák és bölcsődék révén, az hatalmas terhet helyez a nőkre. Ekkor az asszonyok a férfiaktól függnek anyagilag, mert lehetetlen a háztartást és a termelő munkát is ellátni a hagyományos gazdasági modellben.

Ussr Szocialista
/ Fotó: Giphy

Továbbá a nőkre hárulnak a gondozói munkák is, az idősek és betegek ellátása. Kiszolgáltatottá válnak a férfiaknak, mert ők végzik mindezeket a pénzben meg nem fizetett munkákat. A nők kiszolgáltatottá válásával a férfiaknak kevésbé áll érdekükben az asszony intimitásával/örömével foglalkozni, mert gyakorlatilag ők tartják el őket, szinte már tulajdonukként.

A szociális háló a jó szexuális élet záloga is

Amikor a nők belépnek a munkaerőpiacra, onnantól már nincs szükségük a férfiakra ahhoz, hogy eltartsák őket. Ezáltal sokkal körültekintőbben választhatják ki a partnereiket. A nők az alapján dönthetnek a házasságról, hogy kedvelik-e az illetőt vagy sem, és nem az alapján, hogy el fogja-e tudni tartani őt és a gyerekeiket.

A nők jobban vonzódnak a szerelmi alapon választott férfiakhoz, tehát jobb és több szexben is lesz részük. Ha a nők számára lehetségessé válik a széleskörű szociális juttatások révén, hogy kilépjenek egy rossz kapcsolatból, ez azt is jelenti, hogy nagyobb terük van olyan partnert találni, aki az ágyban is jobban kielégíti őket.

A Németországban és az Egyesült Államokban készült szociológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor a házastársak közösen végzik a házimunkát, több idő jut a szexuális életre. Tehát, ha a férfiak többet szeretnének szerelmeskedni a párjukkal, szavazzanak baloldali jelöltekre. A szociális intézkedések, amelyek a házastársak közötti egyenlőtlenségeket hivatottak enyhíteni, több szexhez juttathatja a férfiakat is. A ’80-as évek végén-’90-es évek elején készült egy tanulmány Kelet- és Nyugat-Németországban. A keleti nőknek nagyon hasonló elképzeléseik voltak a házasság, családalapítás és egyéb jelentős döntéssel kapcsolatosan, míg a nyugati társnőik sokkal eltérőbb válaszokat adtak.

Itt van Amerika?

Amerika az egyik olyan ország, ahol szövetségi szinten nem létezik olyan szülési szabadság alatti juttatás, amely mellett az anya megtarthatja a munkahelyét is. A nők számára pedig létszükséglet, hogy össze tudják egyeztetni a munkájukat és a családjukat, hogy anyagilag függetlenek legyenek a férjüktől.

Tíz aktivista, akik megváltoztatták Amerikát – Fotók

Ne hagyjuk, hogy azt mondják, egy ember nem tudja megváltoztatni a világot. Ez a fő üzenete KK Ottesen új könyvének, az Aktivisták: Bátorságportéknak. Negyven aktivistát, köztük Bernie Sanderst és Edward Snowden t fotózta, akik életüket az emberi jogi küzdelemnek szentelték. Dolores Huerta munkáspárti vezető és civil jogi aktivista Ottesen könyvében nem ért egyet azzal az állítással, hogy vezetőnek születni kell.

Jelenleg a nők fizetik az óvodát, bölcsődét a fizetésükből. Tehát adódik a kérdés, hogy megéri-e dolgozni, ha szinte a teljes fizetés elmegy a gyermek intézményi ellátására? Sok szó esik azokról, akik kiesnek az egészségbiztosításból, mert elvesztik a munkájukat. De alig beszélünk azokról a nőkről, akik bennragadnak egy boldogtalan kapcsolatban, mert ha elválnak, elvesztik a férjük befizetése révén őket is megillető egészségbiztosításukat is, mert nincs egyéni befizetési rendszer.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.